Založ si blog

Ústavnú ochranu pôdy rozšírme aj o ochranu nerastného bohatstva

Na májovej schôdzi NR SR sa bude rokovať aj o ústavnom zákone o ochrane pôdy. S týmto zákonom bude pravdepodobne súhlasiť väčšina občanov aj poslancov. Výnimkou možno bude niekoľko opozičných poslancov (SaS?), ktorí argumentujú tým, že „nemecký kupec si pôdu do Nemecka neodnesie“ a akýkoľvek kapitál by mal byť na Slovensku vítaným prínosom. Nie som si istý, či „akýkoľvek kapitál“ bude pre Slovensko prínosom. Ak to bude kapitál z ECB natlačených miliard eur o ktorých sa europoslanec Jaroslav Paška vyjadril v relácii V politike (7.5.2017), že majú hodnotu toaletného papiera, potom o takýto kapitál by sme s radosťou vítať nemali. Podobne aj kapitál pochádzajúci z daňových rajov alebo z rôznych bankových špekulácií.

Prečo navrhujem rozšírenie ústavnej ochrany pôdy aj o ochranu nerastného bohatstva? Oponenti môžu namietať, že predsa v platnom Banskom zákone sú zakotvené ustanovenia, ktoré dostatočne chránia 639 výhradných ložísk tvoriacich naše nerastné bohatstvo. Sú to „chránené ložiskové územia“ a „dobývacie priestory“. Tieto dva inštitúty sú však pre skutočnú ochranu nerastného bohatstva neúčinné. V novelizovanom Banskom zákone, (viď novelu 498/1991Zb.) sa síce nezakazuje, aby vlastník (SR) nemohol sám využívať svoje nerastné bohatstvo, no napriek tomu toto naše „bohatstvo“ využívajú výlučne súkromné domáce a zahraničné spoločnosti. V Banskom zákone o.i. chýba zmienka o tom, že „Štát dbá o šetrné využívanie prírodných zdrojov…“ v súlade s čl.44 Ústavy SR

Po roku 1990 vlastník nerastného bohatstva (MH SR) novelou 498/1991Zb. umožnilo takú úpravu Banského zákona, podľa ktorej nerastné bohatstvo sa stalo „BOHATSTVOM A VLASTNÍCTVOM BEZCENNÝM“. Ako ináč si máme vysvetliť, že štát-vlastník, ani v roku 2017 nepozná cenu 639 výhradných ložísk, hoci iné štátne nehnuteľnosti, (pôda, lesy a i.) svoju cenu majú? V takejto situácii banskej legislatívy je potom možné, že najlukratívnejšie výhradné ložiská získavajú bezplatne súkromné spoločnosti a v akciových spoločnostiach štát nevlastní ani jedinú akciu. Ako príklad môže poslúžiť veľké a bohaté, ale bezcenné ložisko mastenca Gemerská Poloma, ktoré si americko-rakúska spoločnosť EuroGas ocenila na 3,2 miliardy USD a ktoré od SR žiada ako odškodné za odobratie Dobývacieho priestoru. Ale vlastník ložiska (SR- MH SR) nepozná alebo nechce poznať (?) cenu tohoto unikátneho ložiska, ktorého cenu sme v ŠGÚDŠ odhadli na 15,5 miliard Sk. Ďalšie, široko medializované kauzy sa týkali ložiska uránu Košice-Jahodná, ložísk zlata Kremnica-Šturec, Detva- Biely vrch, Banská Hodruša a i. Nedá sa vylúčiť, že arbitráže, podobné ložisku Gemerská Polloma môžu v budúcnosti pokračovať, ak MH SR bude naďalej ignorovať moderné oceňovanie svojho nerastného bohatstva. Poučiť by sme sa mali z príkladu Nórska, ktorého štátna spoločnosť STATOIL vlastní v akciových spoločnostiach ťažiacich ropu a zemný plyn až dve tretiny akcií a zo zisku naakumuloval stovky miliárd USD pre budúce generácie.

Najnovšou výzvou pre MH SR by mal byť obchod spoločnosti HOLCIM Rohožník. Podľa medializovaných informácií (Pravda, 28.7.2015) „Holcim zmení majiteľa a meno“, a.s. Holcim a firma Lafarge predajú časť akcií írskej spoločnosti CRH za 6,5 miliardy eur. Táto spoločnosť -CRH, však na produkciu cementu potrebuje ďalej ťažiť cementárske suroviny z výhradného ložiska Rohožník-Vajarská. Bez jeho ocenenia a získania primeraného podielu v akciovej spoločnosti bude participácia vlastníka (SR) opäť takmer nulová. O akej ochrane a racionálnom využití nerastného bohatstva tu ide?

Banský zákon v súčasnom znení má v sebe zakódovaný hlboký rozpor medzi celospoločenským vlastníctvom nerastného bohatstva a výlučne súkromným jeho využívaním zameranom na dosiahnutie maximálneho zisku, nie verejnému záujmu občanov- vlastníkov nerastného bohatstva.

MH SR podpísalo 20. 12. 2012 Memorandum o porozumení s kanadskou spoločnosťou EUROPEAN URANIUM RESOURCES Ltd.

20.10.2023

Táto spoločnosť mala záujem o ťažbu najväčšieho a najkvalitnejšieho slovenského uránového ložiska – Košice-Jahodná. Predbežná štúdia uskutučniteľnosti preukázala veľký ekonomický potenciál ložiska: -zásoby uránu 12 650 – 18385 ton U3O8 -finančná hodnota ložiska (NPV) dosahuje 276 miliónov USD -návratnosť investície (payback) – 1,9 roka Tieto [...]

Peter Žiga Podpredsedom NR SR?

19.10.2023

12.marca 2013 denník SME uverejnil príspevok „K NOVELE O LOŽISKÁCH…“ v ktorom autori novely Geologického zákona navrhujú zrušiť právo obcí, miest a samosprávnych krajov odmietnuť prieskum rádioaktívnych surovín. Keďže som 40 rokov pracoval ako ložiskový geológ pri prieskume aj ťažbe uránových aj iných ložísk, reagoval som na túto nehoráznu [...]

V novembri 2012 malo Slovensko na dne mora poklad v hodnote 180-200 miliárd USD. Aká je dnes?

13.09.2023

Podľa TASR z 8.9.2023 Rozpočtová rada varauje pred bankrotom a vyzýva politikov na upratanie spoločných financií. Prezident Rady pre rozpočtovú zodovednosť(RRZ) Ján Tóth pre rok 2023 odhaduje, že výdavky tá vyššie ako príjmy o 6,8 miliardy eur, deficit tak dosiahne 5,5%. Pred 10 rokmi PRAVDA (3.11.2012) uverejnila správu: „Slovenské dno v Pacifiku nás stálo už viac [...]

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

04.05.2024 21:52

Desiatky ľudí aj krajania zo Slovenska boli v sobotu poobede svedkami oblečenia bruselskej sochy Manneken Pis do detvianskeho kroja.

sanitka, záchranka

Po nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť. Situáciu komplikuje požiar

04.05.2024 19:53, aktualizované: 20:36

Na mieste v týchto chvíľach stále prebieha zásah záchranných zložiek.

Sadiq Khan

Labourista Sadiq Khan bol tretíkrát po sebe zvolený za starostu Londýna. Ide o rekord

04.05.2024 19:32

Syn pakistanských prisťahovalcov vďaka dnešnému výsledku predstihol svojho predchodcu a bývalého premiéra Borisa Johnsona, ktorý bol vo funkcii dve volebné obdobia.

Germany Nazi Villa

Vilu šéfa Hitlerovej propagandy ponúkajú zadarmo. Ak sa nenájde záujemca, buldozéry ju zrovnajú so zemou

04.05.2024 19:00

V honosnej vile pri jazere Joseph Goebbels pracoval, oddychoval a aj sa zabával s milenkami. Prečo je niekdajšia luxusná nehnuteľnosť už dlhé roky neobývaná?

Milan Tréger

O problémoch geológie a baníctva, ekonomiky a politiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 404
Celková čítanosť: 1761544x
Priemerná čítanosť článkov: 4360x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy