Založ si blog

VLK z Wall Street (2)

Ernst Wolff popisuje vývoj finančného systému v 52 kapitolách od roku 1900 do roku 2020. V kapitolách 49 a 50 porovnáva trhové a plánované hospodárstvo. Zlyhanie plánovaného hospodárstva „sa často vysvetľuje tým, že trhové hospodárstvo je nadradené plánovanému hospodárstvu. Tento argument však neuznáva, že trhové hospodárstvo založené na neustálom raste prežilo 20. storočie iba preto, že sa viedli vojny, drancovali sa prírodné zdroje, ničilo sa životné prostredie a v bezprecedentnom rozsahu sa prehlbovala sociálna nerovnosť.

V 52. kapitole autor predstavil víziu Demokratického menového systému. Jeho predpokladom by však bolo, aby sa občania neobracali o pomoc na nesprávnych ľudí – konkrétne na štát, ktorý je sám produktom doterajšieho systému, alebo na politiku, ktorá operuje na pôde tohto štátu a bráni štát i jeho menový systém. To však neznamená, že žiadame násilné povstanie proti štátu a politike.Namiesto toho to znamená vzdelávanie, až kým si väčšina obyvateľstva neuvedomí, že existujúce štruktúry ich poškodzujú.

Pozornosť si ďalej zasluhuje posledná, aktuálna príloha knihy – „Lockdown a digitálne-finančný komplex“.

V nej autor o.i. uvádza: „Rok 2020 sme už začali s nástupom recesie a ťažko poškodeným globálnym finančným systémom. Potom došlo k celosvetovému lockdownu vyvolanému pandémiou, ktorý spustil na finančných trhoch skutočné zemetrasenie a vytvoril početné rekordy. V marci 2020, za tri týždne, sme zaznamenali najprudší prepad, aký bol kedy na akciových trhoch zaznamenaný. Centrálne banky použili doposiaľ najvyššie sumy na stabilizáciu systému a v apríli 2020 došlo k najrýchlejšiemu rastu, aký kedy bol na akciových trhoch zaznamenaný. Keďže mainstreamové médiá a politika počas týchto procesov neustále upriamovali pozornosť širokej verejnosti na vírus, väčšine ľudí (aj na Slovensku) pritom uniklo niečo zásadné – a to gigantická koncentrácia bohatstva a moci, ktorá prebiehala v troch fázach. Podľa  „Institute Policy Studies“ táto trojnásobná obohacovacia orgia viedla k tomu, že čisté imanie miliardárov v USA vzrástlo od polovice marca do polovice mája 2020 o viac ako 430 miliárd dolárov na 3,4 bilióna dolárov. Samotní dvaja najbohatší americkí miliardári, šéfovia spoločností Amazon a Facebook zbohatli približne o 60 miliárd dolárov – za osem týždňov. Významné boli aj zisky veľkých korporácií Microsoft, Apple, Google, Facebook. Medzi ich akcionárov patria nielen centrálne banky, ako napríklad Švajčiarska národná banka, ktoré môžu tlačiť peniaze samy a tak zvyšovať ceny akcií jediným kliknutím myši, ale aj BlackRock, najväčší správca aktív na svete, ktorého FED a ECB prijali ako konzultanta. (A čo môže NBS?).

Digitálno-finančný komplex si musíme predstaviť ako nádor, ktorý sa podporovaný lockdownom – šíri čoraz rýchlejšie, ale ktorý odoberá čoraz viac energie svojmu hostiteľovi – skutočnej ekonomike. Jeho rast prinúti nádor zničiť si vlastný základ existencie. Toto zničenie budeme intenzívne prežívať v nasledujúcich mesiacoch. Veľké časti strednej triedy budú tlačené do bankrotu a supie fondy ich preberú a vykuchajú. Milióny zamestnancov sa nevrátia na svoje pracovné miesta. Nadbytok peňazí centrálnych bánk povedie k úspornej politike. Zároveň bude treba zachraňovať čoraz viac finančných inštitúcií, veľkých spoločností a dokonca aj celých krajín. (SR bude výnimka?) Životná úroveň veľkej väčšiny ľudí sa prepadne a s ňou aj spotreba – motor ekonomiky. Centrálnym bankám nezostane nič iné, ako sa uchýliť k vrtuľníkovým peniazom a uviesť tak do pohybu obrovskú infláciu, ktorá silne zasiahne skupiny s nižšími príjmami a ktorá vyvolá sociálne nepokoje. Všetko sú to zúfalé vyhliadky, ale majú aj svoj rub. Prrinášajú totiž historickú príležitosť. Keďže čoraz viac ľudí sa dostáva do konfliktu s týmto systémom, čoraz viac z nich prestane veriť oficiálnym príbehom – napríklad, že za kolaps globálnej ekonomiky je zodpovedný vírus. Stále viac ľudí začne hľadať východisko a preto budú spochybňovať súčasný systém. Tento proces nebude prebiehať priamo, ale nakoniec by mohol viesť k tomu, že väčšina si uvedomí, že nastal čas na nový demokratický menový systém.

Dúfajme, že aj na Slovensku.

MH SR podpísalo 20. 12. 2012 Memorandum o porozumení s kanadskou spoločnosťou EUROPEAN URANIUM RESOURCES Ltd.

20.10.2023

Táto spoločnosť mala záujem o ťažbu najväčšieho a najkvalitnejšieho slovenského uránového ložiska – Košice-Jahodná. Predbežná štúdia uskutučniteľnosti preukázala veľký ekonomický potenciál ložiska: -zásoby uránu 12 650 – 18385 ton U3O8 -finančná hodnota ložiska (NPV) dosahuje 276 miliónov USD -návratnosť investície (payback) – 1,9 roka Tieto [...]

Peter Žiga Podpredsedom NR SR?

19.10.2023

12.marca 2013 denník SME uverejnil príspevok „K NOVELE O LOŽISKÁCH…“ v ktorom autori novely Geologického zákona navrhujú zrušiť právo obcí, miest a samosprávnych krajov odmietnuť prieskum rádioaktívnych surovín. Keďže som 40 rokov pracoval ako ložiskový geológ pri prieskume aj ťažbe uránových aj iných ložísk, reagoval som na túto nehoráznu [...]

V novembri 2012 malo Slovensko na dne mora poklad v hodnote 180-200 miliárd USD. Aká je dnes?

13.09.2023

Podľa TASR z 8.9.2023 Rozpočtová rada varauje pred bankrotom a vyzýva politikov na upratanie spoločných financií. Prezident Rady pre rozpočtovú zodovednosť(RRZ) Ján Tóth pre rok 2023 odhaduje, že výdavky tá vyššie ako príjmy o 6,8 miliardy eur, deficit tak dosiahne 5,5%. Pred 10 rokmi PRAVDA (3.11.2012) uverejnila správu: „Slovenské dno v Pacifiku nás stálo už viac [...]

europarlament, európsky parlament, eú, vlajky

Mimovládne organizácie píšu do Bruselu, chcú nezávislú a slobodnú RTVS

24.04.2024 13:02

Otvorený list, pod ktorý sa podpísalo viac ako 68-tisíc občanov Slovenska, smeruje poslancom europarlamentu i eurokomisii.

michelko

O zmenách vo Fonde na podporu umenia sa bude hlasovať až budúci štvrtok

24.04.2024 12:18

Presunúť hlasovanie zo stredy na budúci týždeň navrhol šéf parlamentného kultúrneho výboru Roman Michelko (SNS), ktorý je predkladateľom návrhu novely zákona o FPU.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Mení sa názov aj spôsob kreovania orgánov

24.04.2024 11:25, aktualizované: 11:41

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť. Cieľom je znížiť strety s medveďom i škody na plodinách

24.04.2024 11:07, aktualizované: 12:33

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

Milan Tréger

O problémoch geológie a baníctva, ekonomiky a politiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 404
Celková čítanosť: 1757915x
Priemerná čítanosť článkov: 4351x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy