Založ si blog

Hrozí Julianovi Assangeovi v USA 175 ročný trest za WikiLeaks?

V  dnešnom r zálivu, annom Rádiožurnále na RTVS bola zverejnená správa, že Veľká Británia odmietla vydať zakladateľa servera WikiLeaks Juliana Assanga do USA, kde bol odsúdený na 175 rokov väzenia. Odmietnutie bolo zdôvodnené  tým, že J. Assange trpí ťažkými depresiami a po prevoze do USA by hrozila smrť samovraždou. USA údajne nesúhlasia ani s prevozom J.A. do Austrálie, odkiaľ pochádza. USA si teda privlastňujú právo byť celosvetovým vyšetrovateľom, prokurátorom, sudcom aj vykonávateľom trestov.

Prekvapilo ma, že v slovenských médiách sa nenašla o tejto správe žiadna informácia.

Preto sa pokúsim citovať z knižky MLČANIE (2012) od T.E.Rostasa názory J. Assanga v krátkom článku „Vojna začína lžou, mier pravdou“ (str. 51-53): „Ľudské dejiny sú dejinami vojnových štváčov. Väčšina z nás netúži po krvi a vojnách. Už stará múdrosť Rimanov radila – nechajte ostatných viesť vojny. Chamtiví a nenásytní sa chcú mať vždy lepšie a tak druhých tlačia k vzájomnému vraždeniu tým, že im buď zhoršia životné podmienky alebo ich poštvú proti sebe. Ak teda vojny stále existujú, treba sa pýtať, čo ich vyvoláva.

Dnes prenasledovaný zakladateľ svetoznámeho servera WikiLeaks Julian Assange vo svojom prejave z októbra 2011 vyhlásil, že príčinou vojen sú lži. Vojna vo Vietname bola lžou z Tonkinského zálivu, vojna v Iraku bola lžou o zakázaných zbraniach, aj druhá svetová vojna a invázia do Poľska boli dôsledkami dôkladne pripravených lží. Svet postavený na egoistických hodnotách aliancie vojnových štváčov, čo ulúpili peniaze Spojených štátov a každej krajiny NATO, aby sa mohli preprať cez Afganistan, Irak, Jemen, Somálsko, Líbyu – svet postavený na lži – zmáčal tie peniaze v ľudskej krvi. Všetko je to vojna médií. Assange sa pýta, aký je priemerný počet mŕtvych, ktorých môžeme pripísať jednému novinárovi? Kto sú vlastne vojnoví zločinci? Podobne ako mimoriadny novinársky zjav John Pilger tvrdí, že skutočnými vojnovými zločincami nie sú vojaci. Vojnovými zločincami sú mnohí novinári. Práve oni predstierajú realitu vôkol nás a navádzajú svet do ďalších a ďalších vojen. Assange svoj prejav uzatvára poznaním, že pokiaľ vojny začínajú lžou, potom mier môže začínať pravdou.“ (Koniec citátu).

Podľa môjho názoru si J. Assange zaslúži Nobelovu cenu za mier, nie 175 rokov väzenia. Zamýšľam sa nad tým, čo si o J. Assangeovi myslia naši novinári v SME, PRAVDE, Novom Čase, Denníku N atď., keď úporne bojujú za demokraciu, slobodu a ľudské práva v Rusku, Bielorusku, Číne, Iráne, Iraku, Líbyi…?

Pozornosť našich novinárov by som rád upriamil aj na môjho obľúbeného autora Johna Perkinsa a jeho knihu SPOVEĎ EKONOMICKÉHO ZABIJAKA (Confessions of an Economic Hit Man, 2004). Podľa J.Perkinsa „Ekonomickí zabijaci sú dobre platení profesionáli, ktorí podvodom oberajú krajiny po celom svete o bilióny dolárov. Medzi ich nástroje patria falošné finančné správy, zmanipulované voľby, špinavé peniaze, vydieranie, sex a vraždy. Hrajú hru starú ako impérium, no v období globalizácie dosiahla nové a desivé dimenzie.“

MH SR podpísalo 20. 12. 2012 Memorandum o porozumení s kanadskou spoločnosťou EUROPEAN URANIUM RESOURCES Ltd.

20.10.2023

Táto spoločnosť mala záujem o ťažbu najväčšieho a najkvalitnejšieho slovenského uránového ložiska – Košice-Jahodná. Predbežná štúdia uskutučniteľnosti preukázala veľký ekonomický potenciál ložiska: -zásoby uránu 12 650 – 18385 ton U3O8 -finančná hodnota ložiska (NPV) dosahuje 276 miliónov USD -návratnosť investície (payback) – 1,9 roka Tieto [...]

Peter Žiga Podpredsedom NR SR?

19.10.2023

12.marca 2013 denník SME uverejnil príspevok „K NOVELE O LOŽISKÁCH…“ v ktorom autori novely Geologického zákona navrhujú zrušiť právo obcí, miest a samosprávnych krajov odmietnuť prieskum rádioaktívnych surovín. Keďže som 40 rokov pracoval ako ložiskový geológ pri prieskume aj ťažbe uránových aj iných ložísk, reagoval som na túto nehoráznu [...]

V novembri 2012 malo Slovensko na dne mora poklad v hodnote 180-200 miliárd USD. Aká je dnes?

13.09.2023

Podľa TASR z 8.9.2023 Rozpočtová rada varauje pred bankrotom a vyzýva politikov na upratanie spoločných financií. Prezident Rady pre rozpočtovú zodovednosť(RRZ) Ján Tóth pre rok 2023 odhaduje, že výdavky tá vyššie ako príjmy o 6,8 miliardy eur, deficit tak dosiahne 5,5%. Pred 10 rokmi PRAVDA (3.11.2012) uverejnila správu: „Slovenské dno v Pacifiku nás stálo už viac [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Milan Tréger

O problémoch geológie a baníctva, ekonomiky a politiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 404
Celková čítanosť: 1758415x
Priemerná čítanosť článkov: 4353x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy