Založ si blog

PROJEKT NOVÉHO AMERICKÉHO STOROČIA

Tento názov je prevzatý z knižky T.E.Rostasa MLČANIE (2012) (zo str. 53-55). Ide mi o porovnanie  pozadí autora spred 9 rokov so situáciou v roku 2021 na pozadí rokovaní diplomatov USA a Ruska v Ženeve o zmiernení napätia medzi dvomi veľmocami. Tieto rokovania iniciovali prezidenti Biden a Putin.

Späť k „Projektu nového amerického storočia.“ Autor uvádza: „Zánikom sovietskeho impéria sa ku slovu dostáva agresívne krídlo amerických neokonzervatívcov. V roku 1997 sformulovali oficiálny dokument, ktorý hlása nadradené postavenie Spojených štátov na svetovej scéne – ovládnutie zeme a vzduchu, budovanie pozícií pre asymetrické vojny, dohľad nad svetovým bezpečnostným poriadkom a nevyhnutnosť vyhrať simultánne vojny veľkého rozsahu – to je jedným slovom svetovláda, tak ako ju definuje Projekt nového amerického storočia (PNAC). Jednou z najzarážajúcích častí PNAC je tá, v ktorej sa ešte pred 9.septembrom 2001 uvádza, že celý proces transformácie k upevneniu svetovej dominancie môže byť príliš dlhý, ak nedôjde k nejakej katastrofickej a urýchľujúcej udalosti – ako nový Pearl Harbor. Za projektom PNAC stoja postavy ako Wolfowitz, Rumsfeld, Kagan, Kristol, Chenney. Signatármi a podporovateľmi sú podľa publicey.org. aj Václav Havel, Saša Vondra, Martin  Šimečka, Pavol Demeš či Martin Bútora. Súčasnosť však prezrádza neschopnosť Ameriky víťaziť vo vojnách i v hospodárskom vývoji. Ozbrojená moc v Afganistane, Iraku, Gaze si nad nimi nedokáže udržať kontrolu. ( Z Afganistanu USA odchádza po 20 rokoch, z Iraku po 18 rokoch).

Jeden z najvýznamnejších sociológov a historikov Erick Hobsbawn píše, že vek impérií je mŕtvy. Západné hodnoty nie sú importná komodita, s ktorou by sa vedeli stotožniť všetky kultúry. Slovom: v dejinách skratky neexistujú, ako nás o tom presvedčilo posledné, najkrvavejšie storočie dejín.

Najväčšie Impérium dejín 

T.E.Rostas na str. 60-62 v článku SLOVÁ BEZ VÝZNAMOV autor pokračuje:

„Bez toho, aby to drvivá väčšina čo i len tušila, nevedomky buduje najväčšie Impérium dejín. Jeho najintenzívnejšia etapa začala po druhej svetovej vojne. Po rozpade Sovietskeho zväzu a skončení studenej vojny začala už takmer neskrývaná vojna za dobytím zásob prírodných bohatstiev. Táto vojna má tri štádiá. V tom prvom je krajine bohatej na nerastné suroviny ako ropa, zemný plyn, meď a čoskoro i voda, ponúknutý úver. V rámci reformných opatrení vedúcich k ozdraveniu domácich ekonomík sú tieto krajiny prostredníctvom MMF a Svetovej Banky dotlačené k pôžičkám. Tieto pôžičky nesmerujú do ekonomík či miestnemu obyvateľstvu, ale nadnárodným korporáciám, ktoré tam vybudujú infraštruktúru, aby mohla fungovať ich produkcia. Krajiny, ktoré sa takto zadĺžia, sa veľmi rýchlo dostanú v systéme úročenia úrokov do situácie, kedy začnú svoje dlžoby vymáhať od miestneho obyvateľstva. Životná úroveň tak prostredníctvom navyšovania daní rapídne poklesne pod hranicu chudoby. Medzinárodné inštitúcie však chcú svoje požičané peniaze späť. Krajina pred pádom na úplné dno ale nemá z čoho platiť, a tak jej ponúknu odkúpenie ďalších domácich strategických podnikov a zdrojov prírodného bohatstva – samozrejme, za zlomok ich hodnoty. Neskôr v rámci „dobrých vzťahov“ si na tomto území Impérium vybuduje svoju vojenskú základňu – ako kompenzáciu dlhov, ktoré vznikli z úrokov nanútenej pôžičky. Ak by však miestnym došlo, že toto celé je obrovský podvod krytý inštitúciami, ktoré zatiaľ akceptuje takmer celý svet, nastúpia takzvaní šakali. Tí odstránia vodcov protestujúcich hnutí, a keby ani to nepomohlo, ku slovu sa dostanú  – podobne ako v Iraku, Srbsku alebo Líbyi – bombardéry demokracie s mierovými bombami.

Nie sú mimochodom pojmy ako sloboda, demokracia a mier iba spomienkami na ich pôvodné významy? Nie je to náhodou tak, že v dnešnom kupčení so všetkým si moc, ktorej cieľom je moc, nechala patentovať aj tieto slová, aby v ich mene mohla páchať tie najohavnejšie zločiny? Aj Napoleon vedel, že „dejiny sú lož, na ktorej sa všetci dohodli.“

Vďaka pán Rostas. Dúfajme, že príde čas aj na Norimberský proces č.2.

MH SR podpísalo 20. 12. 2012 Memorandum o porozumení s kanadskou spoločnosťou EUROPEAN URANIUM RESOURCES Ltd.

20.10.2023

Táto spoločnosť mala záujem o ťažbu najväčšieho a najkvalitnejšieho slovenského uránového ložiska – Košice-Jahodná. Predbežná štúdia uskutučniteľnosti preukázala veľký ekonomický potenciál ložiska: -zásoby uránu 12 650 – 18385 ton U3O8 -finančná hodnota ložiska (NPV) dosahuje 276 miliónov USD -návratnosť investície (payback) – 1,9 roka Tieto [...]

Peter Žiga Podpredsedom NR SR?

19.10.2023

12.marca 2013 denník SME uverejnil príspevok „K NOVELE O LOŽISKÁCH…“ v ktorom autori novely Geologického zákona navrhujú zrušiť právo obcí, miest a samosprávnych krajov odmietnuť prieskum rádioaktívnych surovín. Keďže som 40 rokov pracoval ako ložiskový geológ pri prieskume aj ťažbe uránových aj iných ložísk, reagoval som na túto nehoráznu [...]

V novembri 2012 malo Slovensko na dne mora poklad v hodnote 180-200 miliárd USD. Aká je dnes?

13.09.2023

Podľa TASR z 8.9.2023 Rozpočtová rada varauje pred bankrotom a vyzýva politikov na upratanie spoločných financií. Prezident Rady pre rozpočtovú zodovednosť(RRZ) Ján Tóth pre rok 2023 odhaduje, že výdavky tá vyššie ako príjmy o 6,8 miliardy eur, deficit tak dosiahne 5,5%. Pred 10 rokmi PRAVDA (3.11.2012) uverejnila správu: „Slovenské dno v Pacifiku nás stálo už viac [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Milan Tréger

O problémoch geológie a baníctva, ekonomiky a politiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 404
Celková čítanosť: 1759135x
Priemerná čítanosť článkov: 4354x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy