Založ si blog

Vážený pán Fico predseda SMER-SD

Včera (4.5.2021) som sledoval na TA 3 Tému dňa, v ktorej ste s redaktorom P. Bielikom diskutovali o programovom vyhlásení vlády, referende, pláne obnovy a iných aktuálnych politických problémoch. Priznám sa, že s mnohými Vašimi návrhmi súhlasím (zastaviť plošné testovanie, vyvodiť politickú zodpovednosť za 11 800 mŕtvych, referendum o predčasných voľbách atď.).

Zároveň Vám však chcem pripomenúť, že strana SMER-SD urobila viacero rozhodnutí, ktoré poškodili reputáciu ľavicovej(?) strany. Ako 81 ročný dôchodca, geológ so 40 ročnou praxou, som sa v desiatkach blogov v PRAVDE vyjadroval k nedostatkom v banskej a geologickej legislatíve, ktoré poškodzovali hospodárstvo SR.Zvlášť markantné to bolo po predčasných voľbách v marci 2012, keď SMER-SD zvíťazil,(44% a 83 poslancov) a vytvoril jednofarebnú vládu. Ľavicoví voliči očakávali razantnú nápravu chýb pravicových vlád M.Dzurindu a I.Mikloša súvisiacich s kauzou GORLA, ale aj nevýhodného predaja našich strategických energetických a priemyselných podnikov.

Pripomeniem Vám len niektoré, pre mňa šokujúce informácie:

-Agentúra SITA informovala, že MH SR podpísalo 20.12. 2012 Memorandum o porozumení s kanadskou spoločnosťou European Uranium Resources Ltd., ktorá má záujem o ťažbu najväčšieho a najbohatšieho slovenského uránového ložiska Košice-Jahodná. Finančná hodnota ložiska (NPV) dosahovala 276 miliónov USD. Týmto Memorandom MH SR ignorovalo názor vyše 100 000 občanov SR, ktorý vyjadrili v petícii Proti ťažbe uránu v októbri 2009. Zákaz ťažby U-rúd mal platiť od januára 2010. Zároveň MH SR nerešpektovala legislatívu, (Geologický zákon), ktorá dávala dotknutým samosprávam právo zastaviť projekty ťažby rádioaktívnych nerastov kontraverzné z pohľadu ochrany zdravia a životného prostredia.

V takej situácii prišlo na pomoc MŽP SR. Podľa SME (12.3.2013) v článku „K novele o ložiskách…“  Novela Geologického zákona mala zrušiť právo obcí, miest a samosprávnych krajov odmietnuť prieskum rádioaktívnych surovín, preto, že väčšina obcí nedokáže odborne posúdiť problematiku a zaujať adekvátne stanovisko.

Korunu „argumentom“ nasadil autor nasledovných výrokov: My tu máme ZASTUPITEĹSKÚ DEMOKRACIU, t.j. VLÁDNU ZÁSTUPCOVIA ĽUDU, NIE ĽUD. Ďalej tento expert uvádza: „V Ústave je napísané, že nerastné suroviny patria štátu.“ 

Pán Fico, nebudete pri takejto argumentácii Vášho „experta“ z MŽP SR uvažovať o potrebe referenda, ak nám postačujú Zástupcovia ľudu?

Táto kauza o ťažbe uránu z ložiska Košice-Jahodná vyústila do hrozby súdom od firmy Ludovika Energy, s r.o. Podľa informácie SME (12.9.2018)

Ludovika Energy,s r.o. Odštepný závod Spišská Nová Ves sa bude súdiť nielen o 22 miliónov eur investovaných do prieskumu ložiska, ale aj o možnom ušlom zisku, ktorý predstavuje 616 miliónov eur.

Písal som o tom v PRAVDE  v blogu zo 17. 9.2018.

Ešte väčšiu hroz spoločnostibu pre SR predstavuje žaloba od firmy EuroGas. Písal som o tom v PRAVDE v blogu z 30.5.2019: „Príde Slovensko o 20 miliárd eur pre žalobu firmy EuroGas?“  Informácie o tejto žalobe priniesol denník SME 30.5.2019. Dôvodom žaloby má byť údajne nelegálne odobratie licencie na ťažbu mastenca v Gemerskej Polome. EuroGas bude žiadať výrazne vyššie odškodné preto, že získali geologické dôkazy o väčšom rozsahu ložiska. Zároveň dodávajú, že nazbierali  dostatok dôkazov o kriminálnom správaní sa vlastníkov spoločnosti SIH, ktorá prostredníctvom spoločnosti Eurotalc drží licenciu na ťažbu mastenca a jej prepojenie so štátnymi banskými orgánmi v SR.

Na túto tému som Vám pán Fico napísal blog 7.5.2012 „p. Fico, vráťte nám ložisko Gemerská Poloma.“ Žiaľ, bez odozvy, podobne ako cca 50 ďalších blogov na tému ochrany a racionálneho využitia nerastného bohatstva SR, ktoré je už 30 rokov bohatstvom bezcenným, nakoľko sa neoceňuje modernou metotikou, ktorú navrhlo OSN v rokoch 1998-2003.

Ako by ste pán Fico zabezpečili nápravu tohoto bezprecedentného stavu, ak by ste po predčasných voľbách boli opäť vo vláde? Opäť by ste riešením sporu o 20 miliard eur a 22 + 616 miliónov eur poverili advokátsku kanceláriu JUDr: Bžána, A  koho by ste poverili odbornou obhajobou záujmov SR?

Snáď by pomohol útvar HODNOTA ZA PENIAZE, ktorý pri MF SR funguje už niekoľko rokov.

MH SR podpísalo 20. 12. 2012 Memorandum o porozumení s kanadskou spoločnosťou EUROPEAN URANIUM RESOURCES Ltd.

20.10.2023

Táto spoločnosť mala záujem o ťažbu najväčšieho a najkvalitnejšieho slovenského uránového ložiska – Košice-Jahodná. Predbežná štúdia uskutučniteľnosti preukázala veľký ekonomický potenciál ložiska: -zásoby uránu 12 650 – 18385 ton U3O8 -finančná hodnota ložiska (NPV) dosahuje 276 miliónov USD -návratnosť investície (payback) – 1,9 roka Tieto [...]

Peter Žiga Podpredsedom NR SR?

19.10.2023

12.marca 2013 denník SME uverejnil príspevok „K NOVELE O LOŽISKÁCH…“ v ktorom autori novely Geologického zákona navrhujú zrušiť právo obcí, miest a samosprávnych krajov odmietnuť prieskum rádioaktívnych surovín. Keďže som 40 rokov pracoval ako ložiskový geológ pri prieskume aj ťažbe uránových aj iných ložísk, reagoval som na túto nehoráznu [...]

V novembri 2012 malo Slovensko na dne mora poklad v hodnote 180-200 miliárd USD. Aká je dnes?

13.09.2023

Podľa TASR z 8.9.2023 Rozpočtová rada varauje pred bankrotom a vyzýva politikov na upratanie spoločných financií. Prezident Rady pre rozpočtovú zodovednosť(RRZ) Ján Tóth pre rok 2023 odhaduje, že výdavky tá vyššie ako príjmy o 6,8 miliardy eur, deficit tak dosiahne 5,5%. Pred 10 rokmi PRAVDA (3.11.2012) uverejnila správu: „Slovenské dno v Pacifiku nás stálo už viac [...]

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

Michal Šimečka, Ide o pravdu

Šimečka v Ide o pravdu: Eurovoľby budú dôležitý signál dovnútra i navonok. Chceme zapustiť korene aj v samospráve

25.04.2024 12:00

Aj v prípade eurovolieb platí, že "nemôžu mať všetko", nebolo by dobré, aby koalícia mala najsilnejší hlas aj v europarlamente, hovorí Michal Šimečka.

Polícia / Policajná páska / Policajné auto /

Hádka dvoch mužov v obci Dlhá nad Váhom sa skončila vraždou

25.04.2024 11:28

Motív a všetky okolnosti prípadu sú predmetom ďalšieho vyšetrovania.

Český predseda vlády Petr Fiala.

Ďalší odchod z Fialovej vlády: končí ministerka pre vedu a výskum

25.04.2024 11:07

Ministerka pre vedu a výskum nemala vlastné ministerstvo, ale len úrad s niekoľkými zamestnancami.

Milan Tréger

O problémoch geológie a baníctva, ekonomiky a politiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 404
Celková čítanosť: 1758251x
Priemerná čítanosť článkov: 4352x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy