Založ si blog

Ministri I. Korčok a J. Naď ponúkajú nebezpečnú Bezpečnostnú a Obrannú stratégiu SR

Včera. 8.12.2020 na TB TA3 predstavili ministri I.Korčok a J.Naď Bezpečnostnú a Obrannú stratégiu SR, ktorá vychádza z Programového vyhlásenia vlády premiéra I.Matoviča. Jedným z dôvodov predloženia Stratégie je skutočnosť, že SR nemá od roku 2005 schválenú v NR SR novú stratégiu, hoci od roku 2005 došlo vo svete k významným politickým, ekonomickým, ekologickým aj sociálnym zmenám (globalizácia, klimatické zmeny, pandémia, bezpečnostné hrozby a i.).

Obaja páni  ministri sa snažili poslucháčov presvedčiť, že jedinou možnosťou ako zabezpečiť bezpečnosť a obranyschopnosť Slovenska je Európska únia a NATO a táto možnosť nemá žiadnu inú alternatívu. Pokúsme sa spoločne analyzovať, či skutočne ide o najlepší variant.

Po prvé: EÚ sa po brexite a po sporoch s Maďarskom a Poľskom 1,8 biliónový balík peňazí otriasa v základoch. EK podmieňuje prideľovanie (našich) peňazí spoločnými „hodnotami“ právneho štátu. Ešte nedávno EK hrozila rebelujúcim štátom, ktoré boli proti prijatiu kvót pre utečencov tvrdými sankciami. Dnes jasne vidíme, kam politika A. Merkelovej z rokov 2015-2016 priviedla obyvateľov Západnej Európy. Tiež sú všeobecne známe tlaky Goorga Sorosa a jeho  NOS na J.C.Junckera, potrestať V.Orbána za odmietanie globalizácie a neoliberálnej ideológie, Žiaľ, pokiaľ ide o zrušenie daňových rajov a úniky daní, neurobila EK a EP takmer nič, Zdá sa, že v priebehu 5-10 rokov sa EÚ rozpadne.Nie pre „hodnoty“, ale pre deľbu peňazí z eurofondov.

Po druhé, výlučná orientácia SR na NATO a spoliehanie sa na spojencov v NATO, nemá už dlhodobo všeobecnú podporu obyvateľov. Kým vstup do EÚ odsúhlasilo v referende roku 2003 cca 52% ľudí, referendum o vstupe do NATO  bolo v roku 1997 zmarené. Preto by sa ďalšia bezpečnostná a obranná stratégia mala opierať o vôľu občanov v referende. 

Naši občania si o.i. dobre pamätajú na „humanitárne“ bombardovanie Srbska v roku 1999, pri ktorom zahynulo vyše 3000 ľudí, včetne žien a detí. O ďalších „mierotvorných“ a „obranných“akciách NATO v Iraku, Sýrii, Líbyi naši občania už majú dostatok informácií.

Aké teda, mimo NATO, alternatívy pre Slovensko sú akceptovateľné a vhodné na verejnú diskusiu?

Predovšetkým by bolo vhodné analyzovať príčiny, že niekoľko štátov v Európe  nie je členom NATO. Ide o neutrálne štáty Švédsko, Švajčiarsko, Rakúsko a malé Lichtenštajnsko. Aké výhody a nevýhody by priniesla neutralita SR? Bolo by vyzbrojenie Slovenska US .zbraňami a prítomnosť US vojakov na Slovensku prínosom pre obranyschopnosť? Prečo Nórsko, hoci je zakladajúcim členom NATO od roku 1949, nedovoľuje účasť cudzích vojsk na svojom území? Opýtajte sa pán minister Naď  šéfa NATO J.Stolltenberga, ktorý je Nór. Nie je to tým, že v Nórsku si názor a vôľu občanov vážia viac, ako slovenskí politici?

Pri čítaní knihy Všechno o Zemi (český preklad anglického originálu Guide to Places of the World,(1998), ma prekvapil opis stredoamerickej Kostariky (str.362): KOSTAR IKA je šťastná vvýnimka v Strednej Amerike – stabilný demokratický štát, ktorý rozpustil armádu, aby udržal mier.

V oblasti politickej neistoty a vojenských vlád v Strednej Amerike bola Kostarika v 90.rokoch známa ako stabilný demokratický štát. Všetci muži a ženy starší ako 18 rokov museli voliť a ich hlasy rozhodovali o tom, aká strana bude vládnuť. Civilná vláda je pri moci už od roku 1902. K poslednej občianskej vojne došlo v roku 1948. Trvala len dva mesiace a po nej bola rozpustená armáda, takže vojenské prevraty už nie sú možné. Od roku 1949 má Kostarika vlastnú demokratickú ústavu, ktorá zakazuje vytvorenie armády. Školská dochádzka je povinná od roku 1890 a základné a stredoškolské vzdelanie je bezplatné od roku 1949. Kostarika- „bohaté pobrežie“ je neutrálnym štátom, čo obyvatelia s vďakou oceňujú. Jediným mrakom na obzore je nebezpečenstvo zavlečenia do konfliktov susedných štátov. V roku 1987 však Kostarika uzavrela mierovú zmluvu so štyrmi susedmi – Salvadorom, Nikaraguou, Guatemalou a Hondurasom, ktorá v kritickej dobe zabezpečila v oblasti mier a vtedajšiemu prezidentovi Oscarovi Ariasi Sanchezovi Nobelovu cenu mieru. 

Kostarika sa od svojich susedov líši tým, že takmer 90% obyvateľov je bielych. Osvietená vláda v 19.storočí ponúkla bezplatne pôdu všetkým. ktorí chceli pestovať kávu na vývoz. Táto politika priniesla prospech krajine aj ľudu.Na rozdiel od situácie v susedných štátoch, kde takmer všetku pôdu niekoľko bohatých statkárov, ale väčšina roľníkov žije v biede. V roku 1996 sa hospodárstvo ocitlo v útlme. Vďaka veľkým ložiskám bauxitu a železných rúd. Zatiaľ sa ťažia aj rudy zlata a striebra.

Kostarika je rozlohou (50 700 km2) aj počtom obyvateľov (4,5 milióna) podobná Slovensku. Hlavné mesto: San José. Politický systém: republika. Mena: 1 colón´= 100 centimov. Jazyky: španielčina. Ťažené suroviny: zlato, striebro, železo, bauxit, síra. Ročný príjem na hlavu: 2 463 USD. Priemerná dĺžka života: muži 75, ženy 79.

Čo by na takúto bezpečnostnú a obrannú stratégiu povedali občania SR a čo páni ministri Korčok a Naď?  Ak by sa k Slovensku, ako neutrálnemu štátu v budúcnosti pripojili aj ČR, Maďarsko a Poľsko, mohol by v strede Európy vzniknúť ostrov mieru, bezpečnosti a spolupráce.

MH SR podpísalo 20. 12. 2012 Memorandum o porozumení s kanadskou spoločnosťou EUROPEAN URANIUM RESOURCES Ltd.

20.10.2023

Táto spoločnosť mala záujem o ťažbu najväčšieho a najkvalitnejšieho slovenského uránového ložiska – Košice-Jahodná. Predbežná štúdia uskutučniteľnosti preukázala veľký ekonomický potenciál ložiska: -zásoby uránu 12 650 – 18385 ton U3O8 -finančná hodnota ložiska (NPV) dosahuje 276 miliónov USD -návratnosť investície (payback) – 1,9 roka Tieto [...]

Peter Žiga Podpredsedom NR SR?

19.10.2023

12.marca 2013 denník SME uverejnil príspevok „K NOVELE O LOŽISKÁCH…“ v ktorom autori novely Geologického zákona navrhujú zrušiť právo obcí, miest a samosprávnych krajov odmietnuť prieskum rádioaktívnych surovín. Keďže som 40 rokov pracoval ako ložiskový geológ pri prieskume aj ťažbe uránových aj iných ložísk, reagoval som na túto nehoráznu [...]

V novembri 2012 malo Slovensko na dne mora poklad v hodnote 180-200 miliárd USD. Aká je dnes?

13.09.2023

Podľa TASR z 8.9.2023 Rozpočtová rada varauje pred bankrotom a vyzýva politikov na upratanie spoločných financií. Prezident Rady pre rozpočtovú zodovednosť(RRZ) Ján Tóth pre rok 2023 odhaduje, že výdavky tá vyššie ako príjmy o 6,8 miliardy eur, deficit tak dosiahne 5,5%. Pred 10 rokmi PRAVDA (3.11.2012) uverejnila správu: „Slovenské dno v Pacifiku nás stálo už viac [...]

Russia Victory Day Parade ruskí vojaci

Výdavky na zbrojenie rekordne rastú. Vojna na Ukrajine rozhýbala NATO

23.04.2024 08:00

Celkové vojenské výdavky vo svete dosiahli vlani až 2,443 bilióna dolárov, čo je najvyššia suma od roku 1988.

americkí vojaci

Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín

23.04.2024 06:52

Dva drony zostrelili v pondelok neďaleko leteckej základne v západoirackej provincii Anbár.

ATACMS, Ukrajina

ATACMS či vojenskí poradcovia. Zameria Kyjev pomoc z USA aj na zničenie Krymského mosta?

23.04.2024 06:00

Už tento týždeň by Ukrajina mohla z USA dostať ďalekonosné Armádne taktické raketové systémy – ATACMS.

Marina Francisti, Ana Meši

Zubná turistika očami lekárok zo Srbska: Slovákov trápi bezzubosť, chodia k nám po protézy aj implantáty. Láka ich cena

23.04.2024 06:00

Stomatologičky zo Srbska nám priblížili, čo láka Slovákov do ich ambulancií.

Milan Tréger

O problémoch geológie a baníctva, ekonomiky a politiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 404
Celková čítanosť: 1757601x
Priemerná čítanosť článkov: 4350x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy