Založ si blog

Cirkev a Európska únia

Je paradox, že európska kultúra má kresťanské korene a kresťanstvo do značnej miery tvorí dejinné pozadie Európy, nepatrí však k obsahu jej súčasného života. Moderná Európa, jej filozofia, prírodné vedy, priemysel a demokracia vznikli bez cirkvi, ba proti vôli cirkvi, pretože to všetko si museli vyvzdorovať. Európa sa stala pokresťanskou  a nemá ani najmenšiu chuť vracať sa do stredoveku. Nepotrebuje stredoveké kresťanstvo totalitne ovládanej spoločnosti.

V roku 1993 Roger Wiliams napísal: „Pokiaľ ide o obnovu kresťanského charakteru Európy, nechcel by som sa vracať k nejakej minulej podobe. Osobne si neprajem kresťanstvo, ktoré 500 rokov legitimovalo kolonializmus, pustošenie kontinentov a likvidáciu domorodého obyvateľstva. Neprajem si Európu, kde Boh stál údajne na strane každej z národných armád v ich rôznych vojnách. Neprajem si návrat ku kresťanstvu, ktoré sa stiahlo do svojich panských farností pred vykorenenými, k smrti pracujúcimi ľuďmi priemyselnej revolúcie 19. storočia. Neprajem si návrat ku kresťanstvu, ktoré pomohlo ľuďom stať sa strednou vrstvou a ponechať mestskú chudobu jej osudu.

V Ježišových očiach je veľký ten, kto nesie malých, silný ten, kto nesie slabých. Viac už nemajú slúžiť slabí silným, ale silní slabým, slobodní zotročeným, nasýtení hladným, bohatí chudobným. Tak sa má diať na rovine jednotlivca ako aj na rovine národov a nadnárodných spoločností. Taká je cesta spásy a uzdravenia.

Platí to aj o USA, ktoré ako hegemóna sveta ovládajú fašizoidné tendencie, ktoré kombinujú ultraliberalizmus a imperializmus s kolonializmom. Také tendencie však však dláždia cestu do pekla. Zdá sa, že euroamerická civilizácia sa mu nevyhne. Euroamerická civilizácia ešte nesplatila svoje viny a jej zločiny nie sú zahladené.

Kráčame cestou, lemovanou atómovou, vodíkovou, neutrónovou bombou a najnovšie „inteligentnými“ bombami. Chceme skončiť  v hrobke kolektívnej samovraždy ľudstva? V protiklade zbrojeniu a zabíjaniu Ježišova reč znie: Viete, že dedom bolo povedané: NEZABIJEŠ. Kto spácha vraždu, má byť postavený pred súd.

Ešte v roku 1956 pápež Pius XII. vyhlásil, že v prípade „spravodlivej vojny“ katolík nemá právo odoprieť vojenskú službu odvolávaním sa na svoje svedomie. Ježiš hlásal, že mravnosť má prednosť pred zákonom. Neviazal rozhodovanie ľudí na žiadne paragrafy. Po dvoch tisícročiach sú však kresťania poviazaní množstvom náboženských predpisov, príkazov a zákazov, či už v podobe pôstov, modlitieb, cirkevných sviatkov. V súčasnosti nielen štát, ale aj cirkev verí, že cirkevnými nariadeniami, či zákonmi trestného práva možno utvoriť morálnych ľudí. Je to však omyl. Zákony nestvoria lásku a len tá zobúdza ľudskosť a tvorí morálnych ľudí. Človek nie je šelma, ktorú treba krotiť, je len často vzdorovitý a bezmocný pred strachom a zúfalstvom.

 

Zdroj: Karol Nandrásky (2004): Ježišova Magna Charta a súčasnosť.

 

Nenastal čas, aby sme sa zamysleli nad 30 rokov nenaplnenou požiadavkou Nežnej revolúcie a VPN, odluky cirkvi od štátu?

MH SR podpísalo 20. 12. 2012 Memorandum o porozumení s kanadskou spoločnosťou EUROPEAN URANIUM RESOURCES Ltd.

20.10.2023

Táto spoločnosť mala záujem o ťažbu najväčšieho a najkvalitnejšieho slovenského uránového ložiska – Košice-Jahodná. Predbežná štúdia uskutučniteľnosti preukázala veľký ekonomický potenciál ložiska: -zásoby uránu 12 650 – 18385 ton U3O8 -finančná hodnota ložiska (NPV) dosahuje 276 miliónov USD -návratnosť investície (payback) – 1,9 roka Tieto [...]

Peter Žiga Podpredsedom NR SR?

19.10.2023

12.marca 2013 denník SME uverejnil príspevok „K NOVELE O LOŽISKÁCH…“ v ktorom autori novely Geologického zákona navrhujú zrušiť právo obcí, miest a samosprávnych krajov odmietnuť prieskum rádioaktívnych surovín. Keďže som 40 rokov pracoval ako ložiskový geológ pri prieskume aj ťažbe uránových aj iných ložísk, reagoval som na túto nehoráznu [...]

V novembri 2012 malo Slovensko na dne mora poklad v hodnote 180-200 miliárd USD. Aká je dnes?

13.09.2023

Podľa TASR z 8.9.2023 Rozpočtová rada varauje pred bankrotom a vyzýva politikov na upratanie spoločných financií. Prezident Rady pre rozpočtovú zodovednosť(RRZ) Ján Tóth pre rok 2023 odhaduje, že výdavky tá vyššie ako príjmy o 6,8 miliardy eur, deficit tak dosiahne 5,5%. Pred 10 rokmi PRAVDA (3.11.2012) uverejnila správu: „Slovenské dno v Pacifiku nás stálo už viac [...]

pellegrini

Pellegrini absolvoval fotenie na oficiálny portrét. Novinkou bude pozadie s vlajkou

23.04.2024 15:58

Zvolený prezident Peter Pellegrini chcel, aby z fotografie vyžarovala aj národná hrdosť. Vyzdvihol preto novinku.

Aktuálna informácia, horúca novinka, práve sa stalo, PRAVDA, mimoriadna správa, mimoriadne1, mim1

Pri Šali došlo k tragickej nehode, čelnú zrážku áut neprežili traja ľudia

23.04.2024 15:29

Na mieste zasahujú dve pozemné ambulancie záchrannej zdravotnej služby aj posádka záchranárskeho vrtuľníka.

Ana Estradová

V konzervatívnom Peru vykonali vôbec prvú eutanáziu. Ana Estradová trpela nevyliečiteľnou chorobou

23.04.2024 15:09

Ana Estradová bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko. Súdny spor, v ktorom jej bolo priznané právo podstúpiť eutanáziu, viedla a vyhrala za pomoci ombudsmana pre ľudské práva.

Rudolf Schuster

Rudolf Schuster získal Čestné občianstvo Košického samosprávneho kraja

23.04.2024 15:06

Ide o vôbec prvé udelenie takéhoto ocenenia v histórii kraja.

Milan Tréger

O problémoch geológie a baníctva, ekonomiky a politiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 404
Celková čítanosť: 1757661x
Priemerná čítanosť článkov: 4351x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy