Založ si blog

Ústava SR verzus Banský zákon „Štát je najhorší vlastník!“ – Ale pre koho? (1.časť)

Ústava SR v článku 4 definuje nerastné bohatstvo ako vlastníctvo Slovenskej republiky a Banský zákon definuje čo tvorí nerastné bohatstvo a ako ochraňovať a racionálne využívať toto bohatstvo a vlastníctvo. Ak by sme sa opýtali ministra hospodárstva alebo ministra financií aká je aspoň približná finančná hodnota (cena) nášho nerastného bohatstva, pravdepodobne by zostali v rozpakoch, tvrdiac, že náš banský zákon ani zákon geologický finančné ocenenie výhradných ložísk nepožadujú. A mali by pravdu. Náš banský zákon úplne ignoruje moderné metódy ocenenia ložísk nerastných surovín a klasifikácie ich zásob. Výsledkom je skutočnosť, že naše nerastné bohatstvo je v podstate bezcenné, napriek tomu, že na vyhľadávanie a prieskum týchto ložísk  sa v rokoch 1950-1990 vynaložilo zo štátneho rozpočtu okolo 15 miliárd Sk a v roku 2000 sa v Návrhu surovinovej politiky MŽP SR odhadovala finančná hodnota nášho nerastného bohatstva na 90-270 miliárd Sk. Na rozdiel od štátneho vlastníka (SR) si súkromné prieskumné a ťažobné zahraničné aj domáce spoločnosti dokážu moderne oceniť každé ložisko a vyčísliť finančnú hodnotu jeho zásob, pretože od toho závisí ich rozhodnutie – investovať či neinvestovať do ďalšieho prieskumu alebo ťažby ložiska. A zároveň im ocenenie umožňuje s informáciami o ložisku obchodovať.

Za slabomyseľného by sme pravdepodobne považovali takého súkromného vlastníka nehnuteľností, ktorý nepozná ich finančnú hodnotu, prenajíma ich za veľmi nízke nájomné a sám ich nevie alebo nechce využívať, hoci ich využitie by mu prinášalo významný profit. V podobnej situácii sa podľa môjho názoru už 18 rokov nachádza Slovenská republika, ktorá sa riadi heslom „Štát je najhorší vlastník“ a využitie svojich ložísk ponecháva výlučne súkromným spoločnostiam. Ale oprávnene by sme sa mali opýtať komu to slúži a koho poškodzuje.

Na ilustráciu vzťahu štátu k svojmu nerastnému bohatstvu uvedieme šokujúcu informáciu v Pravde zo 14.1.2011 „Firma chce od Slovenska v arbitráži 500 miliónov eur za gemerský mastenec“. Podľa tejto informácie rakúska spoločnosť EuroGas sa cíti poškodená a od štátu (SR) chce odškodné pol miliardy eur (15 miliárd Sk) za údajné protiprávne kroky spočívajúce v odňatí dobývacieho priestoru na ložisko Gemerská Poloma. Výzvou EuroGasu sa má zaoberať MF SR v priebehu budúcich 6 mesiacov.

Občanov SR, spoluvlastníkov tohoto ložiska by pravdepodobne zaujímalo, ako bude MH SR a MF SR reagovať na túto bezprecedentnú požiadavku:

– zaplatíme za „bezcenné“ ložisko 500 miliónov eur firme, ktorá za 7 rokov nebola schopná začať s ťažbou ložiska?

– ako je možné, že pre vlastníka (SR) je toto ložisko v podstate bezcenné, vzhľadom na absenciu moderného finančného ocenenia, ale pre zahraničného investora má hodnotu 500 miliónov eur?

– bude vlastník tohoto ložiska (SR) ale aj ďalších výhradných ložísk (napr. bohatého ložiska uránu Košice-Jahodná, ložiska zlata a striebra Kremnica-Šturec a mnohých ďalších), pokračovať v doterajšej „Surovinovej politike“?

Banský zákon v súčasnom znení má podľa môjho názoru v sebe zakódovaný hlboký rozpor medzi celospoločenským vlastníctvom nerastného bohatstva a výlučne v súkromnom využívaní tohoto bohatstva, zameranom na dosiahnutie maximálneho zisku. Banský zákon je preto príkladom rafinovaného prepojenia štátu a súkromného sektora, slúžiac pár stovkám privatizérov nerastného bohatstva z 90. rokov minulého storočia a nie verejnému záujmu občanov SR. Slovensko sa takouto banskou legislatívou zaraďuje k štátom typu banánových republík. Nenastal čas, aby Ústavný súd preskúmal súlad Banského zákona (č.44/1988 Zb.) s Ústavou SR?

milant

 

MH SR podpísalo 20. 12. 2012 Memorandum o porozumení s kanadskou spoločnosťou EUROPEAN URANIUM RESOURCES Ltd.

20.10.2023

Táto spoločnosť mala záujem o ťažbu najväčšieho a najkvalitnejšieho slovenského uránového ložiska – Košice-Jahodná. Predbežná štúdia uskutučniteľnosti preukázala veľký ekonomický potenciál ložiska: -zásoby uránu 12 650 – 18385 ton U3O8 -finančná hodnota ložiska (NPV) dosahuje 276 miliónov USD -návratnosť investície (payback) – 1,9 roka Tieto [...]

Peter Žiga Podpredsedom NR SR?

19.10.2023

12.marca 2013 denník SME uverejnil príspevok „K NOVELE O LOŽISKÁCH…“ v ktorom autori novely Geologického zákona navrhujú zrušiť právo obcí, miest a samosprávnych krajov odmietnuť prieskum rádioaktívnych surovín. Keďže som 40 rokov pracoval ako ložiskový geológ pri prieskume aj ťažbe uránových aj iných ložísk, reagoval som na túto nehoráznu [...]

V novembri 2012 malo Slovensko na dne mora poklad v hodnote 180-200 miliárd USD. Aká je dnes?

13.09.2023

Podľa TASR z 8.9.2023 Rozpočtová rada varauje pred bankrotom a vyzýva politikov na upratanie spoločných financií. Prezident Rady pre rozpočtovú zodovednosť(RRZ) Ján Tóth pre rok 2023 odhaduje, že výdavky tá vyššie ako príjmy o 6,8 miliardy eur, deficit tak dosiahne 5,5%. Pred 10 rokmi PRAVDA (3.11.2012) uverejnila správu: „Slovenské dno v Pacifiku nás stálo už viac [...]

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

Milan Tréger

O problémoch geológie a baníctva, ekonomiky a politiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 404
Celková čítanosť: 1756954x
Priemerná čítanosť článkov: 4349x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy