Založ si blog

T.Baťa: Príčinou hospodárskej krízy je mravná bieda

Tomáš Baťa, zakladateľ obuvníckeho, strojárenského a chemického koncernu „Baťa“, ktorý zomrel v roku 1932 Veľkú hospodársku krízu na začiatku 30. rokov 20. storočia videl takto:

„To, čomu sme zvykli hovoriť hospodárska kríza je len iné meno pre mravnú biedu. Mravná bieda je príčina, hospodársky úpadok je následok. V našej krajine je veľa ľudí, ktorí sa domnievajú, že hospodársky úpadok je možné sanovať peniazmi. Hrozím sa následkov tohoto omylu. V situácii, v ktorej sa nachádzame, nepotrebujeme žiadne geniálne obraty a kombinácie. Potrebujeme mravné stanovisko k ľuďom, k práci a k verejnému majetku. Nepodporovať bankrotárov, nerobiť dlhy, nevyhadzovať hodnoty za nič, nezdierať pracujúcich ale robiť to, čo nás pozdvihlo z povojnovej krízy – pracovať a šetriť a urobiť prácu a šetrenie výnosnejším a čestnejším ako leňošenie a mrhanie. Je treba prekonať krízu dôvery. Technickými, finančnými a úverovými zásahmi ju však prekonať nie je možné. Dôvera je vec osobná a dôveru je možné obnoviť len mravným hľadiskom a osobným príkladom.“

Toľko T. Baťa spred 80. rokov. Môže to platiť aj v súčasnej hospodárskej kríze? Domnievame sa, že áno. T. Baťa by aj dnes naším politikom, bankárom, podnikateľom poradil asi to isté:

– Spamätajte sa, nežeňte svet do katastrofy. Hromadením a tlačením nových peňazí krízu nevyriešite.

– Nezdierajte pracujúcich a netrestajte ich za chyby a nenásytnosť tých, ktorí v honbe za ziskom zabudli na vyššie princípy mravné.

– Nezachraňujte bankrotujúce štáty ( Grécko, Írsko, Portugalsko…) ani banky a podniky tzv. “ reštrukturalizáciou“. Bankrot povedie k rýchlejšiemu ozdraveniu ako zvyšovanie dlhov na záchranu hriešnikov. Treba maximálne šetriť, pretože život na dlh je cestou do pekla. Prestaňte s rôznymi finančnými a úverovými operaciámi typu Euroval 1, Euroval 2, ktoré krízu nevyriešia ale prehĺbia.

– Osobný príklad skromnosti a zodpovednosti za verejný majetok pomôže prekonať krízu dôvery, ktorá vládne medzi svetom chudobných a medzi svetom bohatých.

Nedá sa vylúčiť, že ak nebudeme rešpektovať hlas rozumu, môže sa stať, že o 10-20 rokov väčšina populácie Slovenska, zadlžená eurovalmi, hypotékami atď. bude odkázaná na jedno teplé jedlo denne, ako to navrhuje naša vládna koalícia pre súčasných chudákov.

Milan T.

MH SR podpísalo 20. 12. 2012 Memorandum o porozumení s kanadskou spoločnosťou EUROPEAN URANIUM RESOURCES Ltd.

20.10.2023

Táto spoločnosť mala záujem o ťažbu najväčšieho a najkvalitnejšieho slovenského uránového ložiska – Košice-Jahodná. Predbežná štúdia uskutučniteľnosti preukázala veľký ekonomický potenciál ložiska: -zásoby uránu 12 650 – 18385 ton U3O8 -finančná hodnota ložiska (NPV) dosahuje 276 miliónov USD -návratnosť investície (payback) – 1,9 roka Tieto [...]

Peter Žiga Podpredsedom NR SR?

19.10.2023

12.marca 2013 denník SME uverejnil príspevok „K NOVELE O LOŽISKÁCH…“ v ktorom autori novely Geologického zákona navrhujú zrušiť právo obcí, miest a samosprávnych krajov odmietnuť prieskum rádioaktívnych surovín. Keďže som 40 rokov pracoval ako ložiskový geológ pri prieskume aj ťažbe uránových aj iných ložísk, reagoval som na túto nehoráznu [...]

V novembri 2012 malo Slovensko na dne mora poklad v hodnote 180-200 miliárd USD. Aká je dnes?

13.09.2023

Podľa TASR z 8.9.2023 Rozpočtová rada varauje pred bankrotom a vyzýva politikov na upratanie spoločných financií. Prezident Rady pre rozpočtovú zodovednosť(RRZ) Ján Tóth pre rok 2023 odhaduje, že výdavky tá vyššie ako príjmy o 6,8 miliardy eur, deficit tak dosiahne 5,5%. Pred 10 rokmi PRAVDA (3.11.2012) uverejnila správu: „Slovenské dno v Pacifiku nás stálo už viac [...]

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

To je nejaká partizánčina. Harabin poprel podporu Pellegrinimu

28.03.2024 09:00, aktualizované: 10:05

V médiách sa ráno objavila správa, že Harabin pôjde voliť v druhom kole šéfa Hlasu.

Milan Tréger

O problémoch geológie a baníctva, ekonomiky a politiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 404
Celková čítanosť: 1751103x
Priemerná čítanosť článkov: 4334x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy