Založ si blog

Andrej Hlinka: „Ja som slovenský Hitler, ja tu spravím taký poriadok ako Hitler v Nemecku“

Tento výrok A. Hlinku odznel na protestnej demonštrácii v Teplej v roku 1936. O tom, že to myslel vážne, najlepšie svedčí fakt, že už v septembri 1936 Hlinkova slovenská ľudová strana (HSĽS) za vlastné totalitné usporiadanie spoločnosti nastolila heslo – Jeden národ, jedna strana, jeden vodca. Na zjazde vtedy A. Hlinka vyhlásil: „Ako má Taliansko Mussoliniho a Nemecko Hitlera, Slováci majú Hlinku. 

Tieto vyhlásenia  a výzvy A. Hlinku uverejnil časopis PLUS 7 DNÍ 9. augusta 2018 v článku „Búrlivák“ od autora Rastislava Uhlára. Ďalej sa v článku uvádza, že už v roku 1930 vodca HSĽS vyhlásil: „Ja nie som len Andrej Hlinka, ale som tiež národ.“ Podľa vzoru fašistických strán súhlasil Hlinka so založením rodobrany, ktoré po jeho smrti dostali jeho meno – Hlinkova garda. Jej príslušníci sa smutne preslávili najmä pri deportácii Židov zo Slovenska a zverstvami pri potlačení Slovenského národného povstania (SNP) o.i. v Nemeckej, Kremničke, Kľaku, Ostrom Grúni a inde. A tiež pri arizácii židovských majetkov.

A. Hlinka si v mladosti za svoje protimaďarské vystúpenia zažil okrem slávy aj perzekúcie a väzenia. V júni 1906 ho zatkli za údajné poburovanie Slovákov proti Maďarom. Koniec I.svetovej vojny znamenal aj koniec monarchie a 24. mája 1918 v Martine Hlinka vyhlásil: „Tisícročné manželstvo s Maďarmi sa nevydarilo. Musíme sa rozísť. Sme za orientáciu česko-slovenskú.“ Súčasne však nekompromisne trval na autonómii Slovenska na základe Ptssburskej dohody z roku 1918.

Na základe profašistických vyhlásení a politiky HSĽS v ktorej pokračoval ďalší katolícky kňaz Jozef Tiso vzniká otázka, či A. Hlinka čítal hlavné dielo Adolfa Hitlera „Mein Kampf“ a či sa s ním stotožnil? Ak áno, potom si mal uvedomiť, aký osud prisúdil Hitler slovanským národom. A tiež si mal ako katolícky kňaz uvedomiť rozpor medzi desiatimi božími prikázaniami a ideológiou A. Hitlera. Ak by sa bol A. Hlinka dožil mája 1945 (zomrel 16.augusta 1938), bol by nemilo prekvapený, ako skončil Hitler, Mussolini a ich nacistické a fašistické ideológie.

Preto je pre väčšinu Slovákov, ktorí budú o dva dni, 29. augusta oslavovať 74. výročie SNP, šokujúce a nepochopiteľné, ako mohlo v roku 2007 až 94 poslancov NR SR schváliť zákon O zásluhách Andreja Hlinku o štátotvorný slovenský národ a o Slovenskú republiku, na základe ktorého prezident každoročne udeľuje Rad Andreja Hlinku občanom, ktorí sa mimoriadnym spôsobom zaslúžili o vznik Slovenskej republiky. Podľa prieskumov verejnej mienky so zákonom súhlasila len štvrtina občanov Slovenska. Napriek tomu je busta A. Hlinku v slovenskom parlamente! Ako by verejnosť v Nemecku a Taliansku reagovala na busty Hitlera a Mussoliniho vo svojich parlamentoch?  V NR SR je busta slovenského Hitlera normálnym javom aj v roku 2018? Nemali by sa naši poslanci zamyslieť nad týmto extrémom?

K 74. výročiu SNP ešte niekoľko citátov od už nežijúceho historika Ľubomíra Liptáka v knihe Krátke dejiny Slovenska (E: Mannová a kol. Bratislava,2003): „Povstanie znamenalo ďalšie vystupňovanie polarizácie slovenskej politiky, započatej nastolením mocenského monopolu HSĽS v roku 1938. Na povstaleckom území riadila život Slovenská národná rada (SNR) a jej výkonný orgán, Zbor povereníkov. Bola tu obnovená zvrchovanosť Československej republiky, zakázaná HSĽS a jej odnože, zrušené rasistické zákonodarstvo. SNR sa manifestačne prihlásila k protifašistickej koalícii, spojenci uznali povstaleckú armádu za spojenecké vojsko. Vojnová Slovenská republika bola politicky mŕtva prv, ako padol v auguste 1944 prvý výstrel. Tradícia povstania vybavila Slovensko morálnym kapitálom, z ktorého potom ťažilo aj v nasledujúcich desaťročiach.

V súvislosti so 74. výročím SNP je aktuálne spomenúť na tých, ktorí koncom roku 1943 vytvorili spoločný odbojový orgán – Slovenskú národnú radu (SNR) V SNR komunistov zastupovali Karol Šmidke, Gustav Husák a Ladislav Novomeský, občiansky blog Jozef Lettrich, Ján Ursíny a Matej Josko. Spomíname a nezabúdame ani na okolo 60000 mužov z Prvej československej armády na Slovensku, na okolo 18000 partizánov z ktorých väčšinu tvorili Slováci, veľa bolo príslušníkov národov Sovietskeho zväzu, Čechov, Francúzov, Židov, Bulharov, ale aj Maďarov, Nemcov a ďalších národov.

 

 

MH SR podpísalo 20. 12. 2012 Memorandum o porozumení s kanadskou spoločnosťou EUROPEAN URANIUM RESOURCES Ltd.

20.10.2023

Táto spoločnosť mala záujem o ťažbu najväčšieho a najkvalitnejšieho slovenského uránového ložiska – Košice-Jahodná. Predbežná štúdia uskutučniteľnosti preukázala veľký ekonomický potenciál ložiska: -zásoby uránu 12 650 – 18385 ton U3O8 -finančná hodnota ložiska (NPV) dosahuje 276 miliónov USD -návratnosť investície (payback) – 1,9 roka Tieto [...]

Peter Žiga Podpredsedom NR SR?

19.10.2023

12.marca 2013 denník SME uverejnil príspevok „K NOVELE O LOŽISKÁCH…“ v ktorom autori novely Geologického zákona navrhujú zrušiť právo obcí, miest a samosprávnych krajov odmietnuť prieskum rádioaktívnych surovín. Keďže som 40 rokov pracoval ako ložiskový geológ pri prieskume aj ťažbe uránových aj iných ložísk, reagoval som na túto nehoráznu [...]

V novembri 2012 malo Slovensko na dne mora poklad v hodnote 180-200 miliárd USD. Aká je dnes?

13.09.2023

Podľa TASR z 8.9.2023 Rozpočtová rada varauje pred bankrotom a vyzýva politikov na upratanie spoločných financií. Prezident Rady pre rozpočtovú zodovednosť(RRZ) Ján Tóth pre rok 2023 odhaduje, že výdavky tá vyššie ako príjmy o 6,8 miliardy eur, deficit tak dosiahne 5,5%. Pred 10 rokmi PRAVDA (3.11.2012) uverejnila správu: „Slovenské dno v Pacifiku nás stálo už viac [...]

Základná škola Podsadek, Stará Ľubovňa, Rómovia

Ministerstvo školstva chce z plánu obnovy zaplatiť výchovnú šou. Odborník nápad kritizuje

07.05.2024 07:00

Rómska komunita je zámerom pobúrená, rezort však nápad obhajuje

izrael, gaza, rafah

Izrael podniká útoky v Rafahu niekoľko hodín po tom, ako Hamas akceptoval návrh na prímerie

07.05.2024 06:50

Izraelské letectvo podniklo údery na viac ako 50 miest spojených s Hamasom a jemu blízkym organizáciám.

Rusko, Deň víťazstva, Červené námestie, vojna na Ukrajine

ONLINE: Rusi chcú navýšiť raketový arzenál, odradiť nepriateľov 'testovať sily Ruska'

07.05.2024 06:25

Rusi zvyšujú výrobu zbraní. USA predpokladajú, že tento rok vyrobí Rusko viac munície ako všetkých 32 členov NATO dohromady.

Hrad Likava, Likavka, Ružomberok

Najväčší hrad na Liptove opravia za milióny eur. Pre návštevníkov chystajú novinky

07.05.2024 06:00

Stredovekej pamiatke „odklepli“ veľký balík peňazí. Pribudnú tam nové priestory aj moderné prvky.

Milan Tréger

O problémoch geológie a baníctva, ekonomiky a politiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 404
Celková čítanosť: 1762005x
Priemerná čítanosť článkov: 4361x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy