Založ si blog

Slovenské národné povstanie (SNP)

K napísaniu tohto blogu ma prinútila šokujúca informácia na Rádiu Slovensko (RTVS), že oslavy 79.výročia SNP sa budú konať v novom formáte, bez prítomnosti politických strán, len kladením vencov troch najvyšších predstaviteľov štátu – Z.Čaputovej, B.Kollára a Ľ.Ódora, už ráno 29.8.2023.Akoby išlo o nevýznamnú udalosť, na ktorú bude vhodné pomaly zabúdať.
Následne som si spomenul, že v knihe Krátke Dejiny Slovenska,Elena Mannová et al.(2003) je krátka kapitola od nebohého historika Ľubomíra Liptáka, venovaná SNP. Z nej si dovolím citovať podstatnú časť, predovšetkým pre mladú generáciu:
„Prelomovým rokom pre režim i odboj bol rok 1943. Opojenie z vlastného štátu vyprchalo, režim sa oslaboval vnútornými bojmi, kompromitoval arizáciami, predovšetkým však neschopnosťou dať obyvateľom zreteľnú povojnovú perspektívu. Osud Slovenskej republiky bol s osudom Hitlerovej ríše nerozlučne zviazaný. Slovenská armáda na východnom fronte bola v rozklade. Elitná Rýchla divízia, ktorá sa v roku 1942 dostala až na Kaukaz, mala v ústupových bojoch na Ukrajine toľko prebehlíkov, že z nich v československom vojsku v ZSSR zorganizovali samostatnú výsadkovú brigádu. dia
Koncom roku 1943 uzavreli komunisti a niektoré občianske skupiny tzv. Vianočnú dohodu. Vytvorili spoločný odbojový orgán SLOVENSKÚ NÁRODNÚ RADU (SNR). Komunistov zastupoval v SNR Karol Šmidke, Gustáv Husák a Ladislav Novomeský, občiansky blog Jozef Lettrich, Ján Ursíny a Matej Josko. SNR mala koordinovať odbojovú činnosť civilných skupín a odbojárov v slovenskej armáde. Hlavným cieľom bola príprava povstania ako pomoci spojeneckému frontu.
Plán povstania vychádzal z postupu sovietskych vojsk ku Karpatom, vo vhodnej chvíli mala slovenská armáda otvoriť front k bránam Viedne.
Na čele Vojenského ústredia bol plukovník Ján Golián, veliteľ pozemného vojska v Banskej Bystrici.Sovietske velenie vysielalo v roku 1944 na Slovensko početné výsadky. Okrem spravodajstva bolo ich úlohou robiť v nemeckom tyle diverzie a rozpútať partizánsku vojnu. V druhej polovici augusta už začali partizáni obsadzovať celé dediny a doliny. Bratislavská vláda bola proti nim bezmocná.
rý 29.augusta 1944 so súhlasom prezidenta Tisu začali nemecké jednotky obsadzovať Slovensko. Ilegálne Vojenské ústredie vydalo rozkaz veliteľom, klásť Nemcom odpor. Začal dvojmesačný zápas, ktorý vošiel do slovenských dejín ako Slovenské národné povstanie. Na strednom Slovensku kontrolovala armáda kompaktné územie s centrom v Banskej Bystrici. Vznikla Prvá československá armáda na Slovensku, ktorá do konca septembra vzrástla na 60 tisíc mužov. Partizánske jednotky mali okolo 18 tisíc bojovníkov.
Úspešný prevrat v Rumunsku 23.augusta, ku ktorému sa pridal aj kráľ, umožnil rumunskej armáde zapojiť sa do boja proti nemeckým a maďarským vojskám. Obranné boje povstalcov s použitím delostrelectva, letectva a obrnených vlakov zdržiavali nemecký postup šesť týždňov. Obrat prišielr 17. októbra, keď sa nemecké vojská rozrástli na 30-40 tisíc mužov. 27.októbra padla Banská Bystrica. Časť armády sa rozpŕchla domov, časť sa dostala do zajatia, medzi nimi aj veliaci generáli Ján Golián a Rudolf Viest, ktorých v Nemecku popravili Začiatkom roka 1945 operovali na území Slovenska 13 500 partizánov.
Na povstaleckom území riadila život SNR a Zbor povereníkov. Bola tu obnovená zvrchovanosť Československej republiky, zakázaná HSĽS, zrušené rasistické zákonodarstvo. Vojnová SR bola politicky mrtva prv, ako padol v auguste 1944 prvý výstrel.

ra

MH SR podpísalo 20. 12. 2012 Memorandum o porozumení s kanadskou spoločnosťou EUROPEAN URANIUM RESOURCES Ltd.

20.10.2023

Táto spoločnosť mala záujem o ťažbu najväčšieho a najkvalitnejšieho slovenského uránového ložiska – Košice-Jahodná. Predbežná štúdia uskutučniteľnosti preukázala veľký ekonomický potenciál ložiska: -zásoby uránu 12 650 – 18385 ton U3O8 -finančná hodnota ložiska (NPV) dosahuje 276 miliónov USD -návratnosť investície (payback) – 1,9 roka Tieto [...]

Peter Žiga Podpredsedom NR SR?

19.10.2023

12.marca 2013 denník SME uverejnil príspevok „K NOVELE O LOŽISKÁCH…“ v ktorom autori novely Geologického zákona navrhujú zrušiť právo obcí, miest a samosprávnych krajov odmietnuť prieskum rádioaktívnych surovín. Keďže som 40 rokov pracoval ako ložiskový geológ pri prieskume aj ťažbe uránových aj iných ložísk, reagoval som na túto nehoráznu [...]

V novembri 2012 malo Slovensko na dne mora poklad v hodnote 180-200 miliárd USD. Aká je dnes?

13.09.2023

Podľa TASR z 8.9.2023 Rozpočtová rada varauje pred bankrotom a vyzýva politikov na upratanie spoločných financií. Prezident Rady pre rozpočtovú zodovednosť(RRZ) Ján Tóth pre rok 2023 odhaduje, že výdavky tá vyššie ako príjmy o 6,8 miliardy eur, deficit tak dosiahne 5,5%. Pred 10 rokmi PRAVDA (3.11.2012) uverejnila správu: „Slovenské dno v Pacifiku nás stálo už viac [...]

Pellegrini, Zuzana Dolinková, Raši,

Za koniec Rázsoch chcú odvolávať ministerku Dolinkovú. Je to politický bulvár, háji sa ministerka. OĽaNO a SaS sa hádajú

29.04.2024 17:35

Bola to len otázka času, keď bude musieť ministerka Dolinková stáť pred Achillovou pätou rezortu – polstoročia nedokončeným projektom nemocnice Rázsochy.

Mark Rutte

Turecko podporí kandidatúru Marka Rutteho na šéfa NATO. Výhrady má už len Orbán

29.04.2024 16:48

Turecko aj Maďarsko ako členovia NATO predtým vyjadrili výhrady voči Rutteho kandidatúre.

Zuzana Dolinková

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Dolinkovej

29.04.2024 15:42, aktualizované: 17:24

Na odchod ministerky vidia viacero dôvodov, najmä ohrozovanie eurofondov a "netransparentné" rozhodnutie v súvislosti s výstavbou nemocnice na Rázsochách.

Vladimír Pčolinský

Súdny proces v kauze exšéfa SIS Pčolinského by sa mal začať 30. mája

29.04.2024 15:20

Pôvodné obvinenie Pčolinského zrušila Generálna prokuratúra SR

Milan Tréger

O problémoch geológie a baníctva, ekonomiky a politiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 404
Celková čítanosť: 1760223x
Priemerná čítanosť článkov: 4357x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy