Založ si blog

„Impérium USA bezohľadná svetová veľmoc“

Autor tejto knihy Dr. Daniele Ganser venuje túto knihu všetkým ľuďom, ktorí zo srdca odmietajú vojny, teror, mučenie a vojnovú propagandu, a ktorí sa vytrvalo a s radosťou angažujú za mier.

Dr. Daniele Ganser  je jedným z popredných európskych sociálnych kritikov a analytikov. Zameriava sa na tému mieru, vedenia skrytých vojen, boja za suroviny, globálnemu boju o ropu a tzv. „vojne proti terorizmu“. Publikáciami a vystúpeniami v médiách priťahuje pozornosť širokej verejnosti, aby viac premýšľali o stave sveta a nenechali sa ovplyvňovať pokrivenými správami médií hlavného prúdu. Vyučuje na santgallenskej univerzite.

Mnohí ľudia považujú USA za najväčšiu hrozbu pre svetový mier. Prečo? Podľa mnohých má USA najsilnejší destabilizačný vplyv na svetové udalosti a predstavuje tak najväčšiu hrozbu pre svetový mier. Svetová veľmoc č.1 nezískala túto smutnú najvyššiu pozíciu náhodou, pretože:

– žiadny iný národ nebombardoval toľko iných krajín a nezvrhol toľko vlád ako USA od roku 1945,

-mimo svojho územia majú USA viac ako 700 vojenských základní,

-sú najväčšími exportérmi zbraní na svete,

-majú najväčší rozpočet na zbrojenie na svete.

Daniele Ganser popisuje, ako USA uskutočňujú politiku moci, v ktorej je násilie ústredným prvkom.

16 kapitol knihy nazval autor nasledovne:

1. USA sú najväčšou hrozbou pre svetový mier

2.USA sú oligarchiou

3.Vojny s Indiánmi

4.Vykorisťovanie otrokov

5Severná Amerika nestačí

6.USA a prvá svetová vojna

7USA a druhá svetová vojna

8.Tajné vedenie vojny

9.Zavraždenie prezidenta Kennedyho

10.Vojna vo Vietname

11.Aféra Irán-Contras

12.Útoky z 11.septembra

13.Takzvaná „Vojna proti teroru“

14.Digitálne impérium

15.Boj o Euráziu

16.Záver

V závere autor cituje Jurgena Todenhofera:“Prekonali sme otroctvo, upaľovanie čarodejníc, kolonializmus, rasizmus a apartheid a ak sa nám podarí postaviť mimo zákon aj vojnu, ľudstvo urobí veľký krok vpred.“

D.Ganser definuje tri kroky k mieru: Prvým je vôľa k mieru, druhým je zákaz násilia zo strany OSN a tretím krokom je všímavosť. Hoci zákaz násilia je zakotvený v článku 2, ods.4 Charty OSN a je v súčasnosti platným medzinárodným právom, v ktorom sa uvádza:“Všetci členovia sa vo svojich medzinárodných vzťahoch zdržia akejkoľvek hrozby alebo použitia sily namierenej proti územnej celistvosti alebo politickej nezávislosti štátu alebo inak nezlučiteľnej s cieľmi OSN.“ USA sú však vetujúcou mocou v Rade bezpečnosti OSN a môžu tak zabrániť OSN, aby ich usvedčila, ak nelegálne bombardujú iné krajiny a porušujú zákaz násilia podľa OSN. USA navyše dominujú NATO, najväčšej vojenskej aliancii na svete, ktorej je žiaľ členom aj SR! Je to však vôľa väčšiny občanov SR? Ako by sa väčšina vyslovila v referende? 

Na záver by som chcel poďakovať vydavateľstvu TORDEN, že túto významnú knihu sprístupnila slovenskej verejnosti. Autor (D:G:) by sií zaslúžil Nobelovu cenu za mier.

MH SR podpísalo 20. 12. 2012 Memorandum o porozumení s kanadskou spoločnosťou EUROPEAN URANIUM RESOURCES Ltd.

20.10.2023

Táto spoločnosť mala záujem o ťažbu najväčšieho a najkvalitnejšieho slovenského uránového ložiska – Košice-Jahodná. Predbežná štúdia uskutučniteľnosti preukázala veľký ekonomický potenciál ložiska: -zásoby uránu 12 650 – 18385 ton U3O8 -finančná hodnota ložiska (NPV) dosahuje 276 miliónov USD -návratnosť investície (payback) – 1,9 roka Tieto [...]

Peter Žiga Podpredsedom NR SR?

19.10.2023

12.marca 2013 denník SME uverejnil príspevok „K NOVELE O LOŽISKÁCH…“ v ktorom autori novely Geologického zákona navrhujú zrušiť právo obcí, miest a samosprávnych krajov odmietnuť prieskum rádioaktívnych surovín. Keďže som 40 rokov pracoval ako ložiskový geológ pri prieskume aj ťažbe uránových aj iných ložísk, reagoval som na túto nehoráznu [...]

V novembri 2012 malo Slovensko na dne mora poklad v hodnote 180-200 miliárd USD. Aká je dnes?

13.09.2023

Podľa TASR z 8.9.2023 Rozpočtová rada varauje pred bankrotom a vyzýva politikov na upratanie spoločných financií. Prezident Rady pre rozpočtovú zodovednosť(RRZ) Ján Tóth pre rok 2023 odhaduje, že výdavky tá vyššie ako príjmy o 6,8 miliardy eur, deficit tak dosiahne 5,5%. Pred 10 rokmi PRAVDA (3.11.2012) uverejnila správu: „Slovenské dno v Pacifiku nás stálo už viac [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Milan Tréger

O problémoch geológie a baníctva, ekonomiky a politiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 404
Celková čítanosť: 1758419x
Priemerná čítanosť článkov: 4353x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy