Založ si blog

Otázka pre Ústavný súd SR – bolo by referendum o výlučne štátnom vlastníctve vody protiústavné?

Túto otázku som položil na základe správy RTVS z 21.9.2017 „V Írsku bude referendum o výlučne štátnom vlastníctve vody a bezplatnom jej využívaní.“ Na základe tejto správy som v PRAVDE 22.1.2018 publikoval blog “ referendabyť aj na Slovensku využívanie vody bezplatné?“ Žiaľ, výsledky referenda v Írsku nepoznáme.

Ďalším impulzom pre  tento blog bol článok WATERGEDDON od Tibora Eliota Rostasa uverejnený v jeho knižke Mlčanie z roku 2012. Z článku citujem:

„Voda je život, no za istých okolností môže prinášať aj smrť. O čo ide? Slovensko patrí medzi krajiny s najkvalitnejšou vodou na svete. Žitný ostrov s rozlohou 1900 kilometrov štvorcových ukrýva 10 miliárd kubických metrov kvalitnej pitnej vody. Ide (spolu s Rakúskom) o najväčšie zásoby v strednej Európe. Zdanlivá výhoda kvalitnej vody sa však už čoskoro môže veľmi reálne zmeniť na našu katastrofu. Vody vo svete rapídne ubúda. Každým  rokom sa zo 6 miliónov hektárov pôdy stáva púšť. Sahara postupuje približne o 5-10 km ročne. K zdravotne vyhovujúcej pitnej vode už nemá prís už dnestup jeden zo šiestich obyvateľov. Z vody sa už dnes začína stávať najvzácnejšia komodita. Potrebuje ju každý, sme na nej závislí. Preto je o vlastníctvo vodných zdrojov taký obrovský záujem. Svetová banka prinútila Bolíviu, aby v roku 2002 odpredala vodu korporácii Bechtel. Tá následne zdvihla jej ceny o 200% a obyvateľom bolo dokonca súdnym nariadením zakázané zhromažďovať dažďovú vodu vo vaniach. Chudobné rodiny platili tretinu príjmu len za vodu. V Jakatre sa privatizáciou vodárenských spoločností zdvihla cena za jeden kubík na 78 centov. Je to v zemi, kde je denný príjem menej ako 2 doláre. Metropoly ako Londýn, Mexico City, Moskva, San Francisco či Manila už zásobovanie pitnou vodou previedli na súkromné spoločnosti. Vo všetkých prípadoch nastal prudký nárast cien a chátrajúca údržba. Mnohí investori dokonca trvajú na garancii ziskov zo strany miest, čo v praxi znamená, že všetky straty hradia daňoví poplatníci. Vojny o vodu sú už predo dvermi. Odpredaj podtatranskej vodárenskej spoločnosti francúzskemu gigantu Veolia, ako aj nové prípady to dokazujú aj u nás.“

V roku 2013 som ako geológ a rozhorčený občan SR publikoval v PRAVDE dva blogy na tému privatizácie vodných zdrojov. ˇU

Prvý blog zo 4.4.2013 „Európska komisia sa zbláznila? Chce sprivatizovať vodné zdroje!“ Na rozdiel od EÚ a EK Európska občianska iniciatíva (ECI) upozornila, že voda nie je komodita, ale verejné dobro, ktoré je nutné pre život a preto žiada implementáciu ľudského práva na vodu ako európsky politický prgram. OSN sa tiež zhodla na tom, že vlády musia zaviesť toto právo a nemôžu ponechať tieto služby trhovým silám. Zdá sa však, že trhové sily prevládajú a nerešpektujú ani ústavy, na Slovensku čl.4 Ústavy SR.

Druhý blog zo 17.5.2013 „Človek by mal mať na deň 5 l vody na pitie a 25 l na minimálnu hygienu“  Toto navrhuje bývalý šéf NESTLE: „Sprivatizujme vodu, nie je ľudským právom“ (Aktuality.sk, 17.5.2013). Každá kvapka vody by mala patriť veľkým korporáciám. Tých 5+25 litrov vody na obyvateľa a deň predstavuje 1,5% pre väčšinu obyvateľov, ale 98,5% vody by sa mala sprivatizovať.

Ako budú na tieto výzvy reagovať pani prezidentka Čaputová, pán predseda ÚS SR Fiačan, poslanci NR SR a ako občania SR v prípadnom referende?

MH SR podpísalo 20. 12. 2012 Memorandum o porozumení s kanadskou spoločnosťou EUROPEAN URANIUM RESOURCES Ltd.

20.10.2023

Táto spoločnosť mala záujem o ťažbu najväčšieho a najkvalitnejšieho slovenského uránového ložiska – Košice-Jahodná. Predbežná štúdia uskutučniteľnosti preukázala veľký ekonomický potenciál ložiska: -zásoby uránu 12 650 – 18385 ton U3O8 -finančná hodnota ložiska (NPV) dosahuje 276 miliónov USD -návratnosť investície (payback) – 1,9 roka Tieto [...]

Peter Žiga Podpredsedom NR SR?

19.10.2023

12.marca 2013 denník SME uverejnil príspevok „K NOVELE O LOŽISKÁCH…“ v ktorom autori novely Geologického zákona navrhujú zrušiť právo obcí, miest a samosprávnych krajov odmietnuť prieskum rádioaktívnych surovín. Keďže som 40 rokov pracoval ako ložiskový geológ pri prieskume aj ťažbe uránových aj iných ložísk, reagoval som na túto nehoráznu [...]

V novembri 2012 malo Slovensko na dne mora poklad v hodnote 180-200 miliárd USD. Aká je dnes?

13.09.2023

Podľa TASR z 8.9.2023 Rozpočtová rada varauje pred bankrotom a vyzýva politikov na upratanie spoločných financií. Prezident Rady pre rozpočtovú zodovednosť(RRZ) Ján Tóth pre rok 2023 odhaduje, že výdavky tá vyššie ako príjmy o 6,8 miliardy eur, deficit tak dosiahne 5,5%. Pred 10 rokmi PRAVDA (3.11.2012) uverejnila správu: „Slovenské dno v Pacifiku nás stálo už viac [...]

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaňa nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31, aktualizované: 11:55

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Milan Tréger

O problémoch geológie a baníctva, ekonomiky a politiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 404
Celková čítanosť: 1751118x
Priemerná čítanosť článkov: 4334x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy