Založ si blog

Budeme o 10 rokov tigrom EÚ?

Hoci som očakával, že najskôr budeme diskutovať o Pláne obnovy na roky 2021-23, pokúsim sa vyjadriť aj k dokumentu „Moderné a úspešné Slovensko“. Navrhovaných 8 reforiem od fiškálnej až po digitalizáciu sú podľa môjho názoru aktuálne, ale zároveň vyvolávajú mnoho otázok, napr.:

– Je opodstatnená požiadavka Európskej komisie (EK), aby investície do Zelenej ekonomiky boli až 37% a Digitalizácie až 20%. Nemal by si to nastaviť každý štát sám?

– Pri reformách Zelenej ekonomiky, ktorú by mal zastrešovať minister Budaj a MŽP SR prekvapuje, že rezort dopravy (?) si už zabezpečil až 9 miliard eur na „zelenú dopravu“, ale na ochranu prírody zostáva rádovo menej financií. A reformy agropotravinárstva sa do programu vôbec nedostali? Súhlasia s tým ministri páni Budaj a Mičovský?

-Keď minister Heger pochválil reformy M.Dzurindu z rokov 1998-2006,zabudol dodať, že súčasťou druhej vlády M.D. bola aj kauza GORILA, ktorá je doteraz nevyšetrená a ktorá pre spory medzi KDH a ANO viedla k predčasným voľbám v septembri 2006.

-Za dôležitú by sme mali považovať reformu č.7 .- Verejné inštitúcie a regulácie, predovšetkým boj proti korupcii a reformy v súdnictve, ktoré úspešne naštartovala ministerka M.Kolíková spolu s reguláciou podnikateľského prostredia, vrátane regulácie v baníctve a geológii, ktoré bolo dlhodobo brzdené MH SR.

-Podobne za priority by sme mali považovať boj proti daňovým únikom a daňovým rajom, férové penzie, podpora bývania a sociálna udržateľnosť.

-Nebolo by vhodné reformy školstva, vedy, výskumu a inovácií spojiť ?

Na záver b oy som si dovolil odcitovať názor Tomáša Baťu k príčinám a následkom Veľkej hospodárskej krízy z rokov 1929-1935, ktoré, podľa môjho názoru, môžu osloviť racionálne uvažujúcich občanov aj politikov:

To, čomu sme zvykli hovoriť hospodárska kríza, je iné meno pre mravnú biedu. Mravná bieda je príčina, hospodársky úpadok je následok. V našej krajine je mnoho ľudí, ktorí sa domnievajú, že hospodársky úpadok je možné sanovať peniazmi. Hrozím sa dôsledkov tohoto omylu. V stave, v akom sa nachádzame, nepotrebujeme žiadne geniálne obraty a kombinácie. Potrebujeme mravné stanovisko k ľuďom, k práci a verejnému majetku. Nepodporovať bankrotárov, nerobiť dlhy, nevyhadzovať hodnoty za nič, nezdierať pracujúcich, robiť to, čo nás pozdvihlo z povojnovej biedy, pracovať a šetriť a urobiť prácu a šetrenie výnosnejším a čestnejším ako leňošenie a mrhanie.

MH SR podpísalo 20. 12. 2012 Memorandum o porozumení s kanadskou spoločnosťou EUROPEAN URANIUM RESOURCES Ltd.

20.10.2023

Táto spoločnosť mala záujem o ťažbu najväčšieho a najkvalitnejšieho slovenského uránového ložiska – Košice-Jahodná. Predbežná štúdia uskutučniteľnosti preukázala veľký ekonomický potenciál ložiska: -zásoby uránu 12 650 – 18385 ton U3O8 -finančná hodnota ložiska (NPV) dosahuje 276 miliónov USD -návratnosť investície (payback) – 1,9 roka Tieto [...]

Peter Žiga Podpredsedom NR SR?

19.10.2023

12.marca 2013 denník SME uverejnil príspevok „K NOVELE O LOŽISKÁCH…“ v ktorom autori novely Geologického zákona navrhujú zrušiť právo obcí, miest a samosprávnych krajov odmietnuť prieskum rádioaktívnych surovín. Keďže som 40 rokov pracoval ako ložiskový geológ pri prieskume aj ťažbe uránových aj iných ložísk, reagoval som na túto nehoráznu [...]

V novembri 2012 malo Slovensko na dne mora poklad v hodnote 180-200 miliárd USD. Aká je dnes?

13.09.2023

Podľa TASR z 8.9.2023 Rozpočtová rada varauje pred bankrotom a vyzýva politikov na upratanie spoločných financií. Prezident Rady pre rozpočtovú zodovednosť(RRZ) Ján Tóth pre rok 2023 odhaduje, že výdavky tá vyššie ako príjmy o 6,8 miliardy eur, deficit tak dosiahne 5,5%. Pred 10 rokmi PRAVDA (3.11.2012) uverejnila správu: „Slovenské dno v Pacifiku nás stálo už viac [...]

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Milan Tréger

O problémoch geológie a baníctva, ekonomiky a politiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 404
Celková čítanosť: 1758265x
Priemerná čítanosť článkov: 4352x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy