Založ si blog

Prečo len Igor Matovič presadzuje priamu demokraciu?

Bol som milo prekvapený, keď pred pár dňami Igor Matovič po neúspešných pokusoch o hĺbkové referendum v rokoch 2014 a 2018, z Ústavy SR citoval znenie čl.2, ods.1:„Štátna moc pochádza od občanov, ktorí ju vykonávajú prostredníctvom svojich volených zástupcov alebo PRIAMO.“ Škoda, že necitoval aj znenie čl.97, ods.2, podľa ktorého „Referendum sa môže konať v deň volieb do Národnej rady Slovenskej republiky.“ Žiaľ, na to si nespomenuli ani predsedovia 25 strán kandidujúcich v PV 29.2.2020. Pritom tento článok v našej ústave platí už 28 rokov. Známa je tiež nedôvera občanov v politické strany, partokraciu, korupciu, školstvo, súdnictvo, políciu, prokuratúru, súdy. Zvlášť intenzívne vzrástla nedôvera v štát po vražde novinára J.Kuciaka a jeho snúbenice.

Je nepochopiteľné, prečo si naša politická koaličná ani opozičná elita nespomenula na to, že jej môže pomôcť hlas ľudu, v súlade s ústavou. Ak by sa napr. vo voľbách 29.2.2020 opýtali voličov, či súhlasia s Istanbulským dohovorom, ušetrili by sme značné finančné prostriedky potrebné na samostatné referendum. Tým viac, že z doposiaľ konaných referend, bolo platné jediné, v roku 2003 o vstupe SR do EÚ, pri účasti okolo 52%. Toto jediné platné referendum by malo našich politikov motivovať k tomu, aby prehodnotili požiadavku na 50%-nú účasť voličov a až 350000 podpisov občanov v petícii. Postačovalo by, keby poslanci NR SR prijali uznesenie o vyhlásení referenda, tak ako to bolo pred referendom o vstupe do EÚ v roku 2003. 

Ako je ťažké zozbierať 350 000 podpisov pod petíciu o vyhlásení referenda ukazuje aj sympatická snaha OZ Kovo, ktorá už má zozbieraných okolo 300 000 podpisov a podľa E. Machynu plánujú vyzbierať chýbajúcich 50 000, aby umožnili konanie referenda o zastropovaní veku odchodu do dôchodku. Držím im palce. Škoda, že sa nenašla vôľa sociálne cítiacej koalície prijať uznesenie NR SR, ktoré by zháňanie 350 000 podpisov zastavilo.

Ďalším argumentom pre revíziu ústavy v otázkach referenda je aj plánovaná Konferencia o budúcnosti Európy, ktorú pripravuje EK. Konferencia má trvať 2 roky (?!) a má v nej byť počuť HLAS ĽUDÍ. Čo viac, ako referendá v štátoch EÚ by dali odpoveď na tieto aktuálne otázky? Otázky sa majú týkať fungovania európskych inštitúcií, nových politických priorít, úpravy platných európskych zmlúv a i. Konferenciu podporujú aj naši europoslanci, škoda však, že im v eurovoľbách postačovali hlasy len okolo 22% voličov, pred 5 rokmi dokonca len 13% voličov. To nesvedčí o veľkej podpore pre EÚ.

Na záver ešte jeden príklad pre väčšie uplatnenie priamej demokracie. Ide o príklad Švajčiarska. V anglickom „Guide to Places of the World“ (1996) a jeho českom preklade „Všechno o Zemi“ (1998) sa na str. 669 uvádza: „Nezávislosť a neutralita sú základnými piliermi švajčiarskej politiky, ktorá priniesla obyvateľom mier a blahobyt.“ A ďalej: „Švajčiarsko je konfederácia 20 kantónov, čiže suverénnych štátov a 6 polokantónov a ľudia sú predovšetkým občanmi svojho kantónu. V hlavnom meste Berne sídli národná rada, štátna rada a sedemčlenná federálna rada, ktorej členovia sa po roku striedajú ako prezidenti na čele Švajčiarskej konfederácie. Kantóny však trvajú na svojich právach: majú vlastnú ústavu, parlament aj vládu, takže federálnej vláde patrí len správa armády, železníc a poštových služieb. Národ sa zrodil z odporu voči Rakúsku a jeho habsburským panovníkom. V 2. svetovej vojne bolo Švajčiarsko obkolesené bojujúcimi  štátmi, ale dokázalo odolať hrozbám Hitlera, ktorý vyhlásil, že po dobytí celej Európy sa zmocní aj Švajčiarska. Dôležitosť, ktorú obyvatelia prikladajú neutralite sa prejavila v referende v roku 1994, keď Švajčiari odmietli účasť svojich jednotiek v mierových silách OSN. Z rovnakého dôvodu zostáva Švajčiarsko aj mimo EÚ. Švajčiarsko má stabilnú menu a tak si zabezpečili najvyššiu životnú úroveň na svete. Je jedným z hlavných stredísk svetového bankovníctva a poisťovníctva, pôsobí tam okolo 530 bánk a finančných inštitúcií. Povesti švajčiarskych bánk uškodilo odhalenie ich spolupráce s nacistickým Nemeckom.“ Vo Švajčiarsku sa ročne koná niekoľko referend, ako prejav dôležitosti priamej demokracie.

Je pochopiteľné, že cesta Slovenska k modelu Švajčiarskej demokracie nebude jednoduchá, ale nezávislosť a neutralita by v tomto búrlivom čase neprospeli aj nám?

 

 

MH SR podpísalo 20. 12. 2012 Memorandum o porozumení s kanadskou spoločnosťou EUROPEAN URANIUM RESOURCES Ltd.

20.10.2023

Táto spoločnosť mala záujem o ťažbu najväčšieho a najkvalitnejšieho slovenského uránového ložiska – Košice-Jahodná. Predbežná štúdia uskutučniteľnosti preukázala veľký ekonomický potenciál ložiska: -zásoby uránu 12 650 – 18385 ton U3O8 -finančná hodnota ložiska (NPV) dosahuje 276 miliónov USD -návratnosť investície (payback) – 1,9 roka Tieto [...]

Peter Žiga Podpredsedom NR SR?

19.10.2023

12.marca 2013 denník SME uverejnil príspevok „K NOVELE O LOŽISKÁCH…“ v ktorom autori novely Geologického zákona navrhujú zrušiť právo obcí, miest a samosprávnych krajov odmietnuť prieskum rádioaktívnych surovín. Keďže som 40 rokov pracoval ako ložiskový geológ pri prieskume aj ťažbe uránových aj iných ložísk, reagoval som na túto nehoráznu [...]

V novembri 2012 malo Slovensko na dne mora poklad v hodnote 180-200 miliárd USD. Aká je dnes?

13.09.2023

Podľa TASR z 8.9.2023 Rozpočtová rada varauje pred bankrotom a vyzýva politikov na upratanie spoločných financií. Prezident Rady pre rozpočtovú zodovednosť(RRZ) Ján Tóth pre rok 2023 odhaduje, že výdavky tá vyššie ako príjmy o 6,8 miliardy eur, deficit tak dosiahne 5,5%. Pred 10 rokmi PRAVDA (3.11.2012) uverejnila správu: „Slovenské dno v Pacifiku nás stálo už viac [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Na Slovensku od začiatku roka evidujú 390 prípadov čierneho kašľa

19.04.2024 12:21, aktualizované: 14:00

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

Milan Tréger

O problémoch geológie a baníctva, ekonomiky a politiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 404
Celková čítanosť: 1756726x
Priemerná čítanosť článkov: 4348x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy