Založ si blog

Zeolity – príklad iracionality Banského zákona a nerešpektovania Ústavy SR

Týmto príspevkom nadväzujem na môj blog zo 16.12.2016 „Slovensko je v ťažbe zeolitov tretie na svete a prvé v Európe.“ V blogu o.i. upozorňujem,že údaje o dovoze a  vývoze zeolitov nie sú k dispozícii a je potrebné ich doplniť vzhľadom na veľký ich význam. Z debaty k tomuto blogu som sa až v poslednom čase dozvedel tri zaujímavé informácie:

– Amiko: „Na konci roka firma (ZEOCEM,a.s. Bystré) dosiahla zisk 22 miliónov eur. Pracovníkom firmy však neodsúhlasili ani jeden cent koncoročnej odmeny. Všetko bohatstvo požerú zahraniční akcionári.“

– Eroosvelt: „Zeocem patrí skupine CTR group Virginia USA – NEWport News. Nepatrí už Slovensku. Zeolit je zlatá baňa. Vyváža sa nielen po celej Európe, ale najmä do strednej a južnej Ameriky a do Ázie.

-Znalec: „A drží Slovensko ako štát aspoň kontrólny balík akcií na ťažbu zeolitu? Alebo po slanci NR SR boli až takí hlúpi, že sa vzdali práva dobývania zeolitu? To by bol naozaj vrchol všetkého!!! Stratégia všetko rozpredať bola najmä Miklošova a Dzurindova. Mne len zostane dúfať, že súčasní politici v NR SR už nie sú takí hlupáci!!!“

Keďže ja na tieto informácie a otázky nepoznám odpoveď, poprosil by som kompetentných poslancov a ministrov a predovšetkým ministra hospodárstva pána Žiga, aby na otázky diskutérov odpovedali. Ja, ako ložiskový a ekonomický geológ, môžem len odporučiť do pozornosti môj blog z 12.10.2015 „Slovensko potrebuje nový Banský zákon“,prípadne aj ďalšie blogy týkajúce sa problematiky geológie a baníctva od roku 2011 do roku 2019.

Teraz niekoľko názorov, prečo považujem Banský zákon za iracionálny a nerešpektujúci Ústavu SR:

Čl.4 Ústavy SR bol ústavným zákonom č.306/2014 Z.z. rozšírený nasledovne: „Slovenská republika chráni a zveľaďuje toto bohatstvo, šetrne a efektívne využíva nerastné bohatstvo a prírodné dedičstvo v prospech svojich občanov a nasledujúcich generácií.“ V čl.4, ods.2 Ústavy SR sa zakazuje preprava vody odobratej z vodných útvarov nachádzajúcich sa na území SR cez hranice SR dopravnými prostriedkami alebo potrubím..

Logicky vzniká otázka: Keď sa môžu exportovať nerastné komodity ako sú zeolit, zlato, bentonit, magnezit a iné, pochádzajúce z neobnoviteľných prírodných zdrojov, prečo nie je možný export vody – obnoviteľného prírodného zdroja, tým viac, že naše zásoby pitných vôd sa využívajú len na 20-25%?

Pokiaľ ide o zásoby a ťažbu zeolitov, najnovšie údaje čerpám z ročenky Nerastné suroviny SR,2017: Na Slovensku bolo vyhľadaných a preskúmaných 7 výhradných ložísk zeolitov z ktorých sa ťažia 3 ložiská, z ktorých je najväčšie ložisko Nižný Hrabovec, menšie sú ložiská Kučín, Pusté Čemerné a Bartošova Lehôtka. Celkové zásoby zeolitov dosahujú 118950kt, z nich je 96% zásob bilančných, t.j. rentabilne ťažiteľných. Od roku 2007 do roku 2016 sa ťažba zeolitov zvýšila z 55kt na 149kt, čím sa Slovensko dostalo na 3.miesto vo svete, po Číne a Južnej Korey a pred USA, Turecko a Kubu. Na ťažbe zeolitov sa podieľajú: ZEOCEM,a.s. Bystré (87%), VSK-PRO_ZEO,s r.o. Košice (12%) a Sedlecký kaollín-Slovensko s r.o., Banská Bystrica (1%).

CENY: Ceny zeolitov sú zmluvné a závisia od kvality suroviny, ako aj od stupňa úpravy. Ceny sa v USA pohybujú v rozmedzí 110 až 950USD/t. Finančná hodnota 149kt zeolitov vyťažených v roku 2016 sa tak môže pohybovať v rozmedzí od 16,4 miliónov USD do 141,5 milióna USD. Spotreba zeolitov je na Slovensku krytá domácou ťažbou. Údaje o dovoze a vývoze nie sú k dispozícii!!! Prečo pán minister Žiga? Komu takéto utajovanie má slúžiť? Občania SR, spoluvlastníci nerastného bohatstva by sa radi dozvedeli, ako sa zisky z predaja tejto významnej ekologickej komodity delia medzi vlastníka ložísk – SR a súkromné ťažobné organizácie? Je podľa Vášho názoru „Úhrada za vydobyté nerasty (okolo 5%)“ dostatočným „nájomným“? Má vôbec SR, ako vlastník výhradných ložísk nejaký podiel? Nórsko má v akciových spoločnostiach ťažiacich ropu a zemný plyn až dve tretiny akcií a zo ziskov už naakumulovalo okolojeden bilión USD pre budúce generácie. Koľko pre budúce generácie naakumulovalo Slovensko?

Na záver by som sa rád zmienil o tých geológoch a technológoch z Geologického prieskumu, š.p. Spišská Nová Ves, z Geologickej oblasti Košice a Banská Bystrica, ktorí sa veľkou mierou pričinili o vyhľadanie, prieskum a výpočty zásob na ložiskách zeolitov. Ešte pred tým je treba vyzdvihnúť zásluhy Prof,Krausa a Doc.Šamajovej, ktorí v roku 1974 zistili, že v ľaženom stavebnom stavebnom kameni v ložisku Nižný Hrabovec sa nachádzajú minerály zo skupiny zeolitov, ako klinoptilolit a ďalšie. Na následnom geologickom a technologickom výskume sa výraznou mierou pričinili: Varga, Mihalič, Kozáč, Očenáš, Hroncová, Horský, Bačo, Hudáček, Zuberec a mnohí ďalší. Podrobnejšie informácie o ložiskách zeolitov je obsiahnutých v monografii Nerastné suroviny Slovenska autorov Zuberec, Tréger, Lexa, Baláž (2005), ktorú vydal Štátny geologický ústav Dionýza Štúra.

MH SR podpísalo 20. 12. 2012 Memorandum o porozumení s kanadskou spoločnosťou EUROPEAN URANIUM RESOURCES Ltd.

20.10.2023

Táto spoločnosť mala záujem o ťažbu najväčšieho a najkvalitnejšieho slovenského uránového ložiska – Košice-Jahodná. Predbežná štúdia uskutučniteľnosti preukázala veľký ekonomický potenciál ložiska: -zásoby uránu 12 650 – 18385 ton U3O8 -finančná hodnota ložiska (NPV) dosahuje 276 miliónov USD -návratnosť investície (payback) – 1,9 roka Tieto [...]

Peter Žiga Podpredsedom NR SR?

19.10.2023

12.marca 2013 denník SME uverejnil príspevok „K NOVELE O LOŽISKÁCH…“ v ktorom autori novely Geologického zákona navrhujú zrušiť právo obcí, miest a samosprávnych krajov odmietnuť prieskum rádioaktívnych surovín. Keďže som 40 rokov pracoval ako ložiskový geológ pri prieskume aj ťažbe uránových aj iných ložísk, reagoval som na túto nehoráznu [...]

V novembri 2012 malo Slovensko na dne mora poklad v hodnote 180-200 miliárd USD. Aká je dnes?

13.09.2023

Podľa TASR z 8.9.2023 Rozpočtová rada varauje pred bankrotom a vyzýva politikov na upratanie spoločných financií. Prezident Rady pre rozpočtovú zodovednosť(RRZ) Ján Tóth pre rok 2023 odhaduje, že výdavky tá vyššie ako príjmy o 6,8 miliardy eur, deficit tak dosiahne 5,5%. Pred 10 rokmi PRAVDA (3.11.2012) uverejnila správu: „Slovenské dno v Pacifiku nás stálo už viac [...]

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

Milan Tréger

O problémoch geológie a baníctva, ekonomiky a politiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 404
Celková čítanosť: 1756820x
Priemerná čítanosť článkov: 4349x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy