Založ si blog

Nie občania v demokratických voľbách, ale finančné trhy budú rozhodovať?

Hoci v štátoch EÚ platí, ž väčšina e moc v štáte pochádza od občanov, v posledných desaťročiach po nástupe globalizácie, sa ukazuje, že nie občania v demokratických voľbách, ale finančné trhy budú rozhodovať o politickej, sociálnej aj bezpečnostnej orientácii krajín EÚ.

Americký ekonóm D.C. Korten už v roku 1995 vo svojej vynikajúcej knihe „Keď korporácie vládnu svetu“ upozorňoval, že demokratický pluralizmus zjednocuje sily trhu, štátu a občianskej spoločnosti v záujme udržania dynamickej rovnováhy. Táto rovnováha nachádza svoj výraz v rámci regulovaného, nie voľného trhu. Preto občianske spoločnosti vytvárajú štáty a organizované trhy. V normálnom demokratickom štáte platí hierarchia:

Občania –  štát  –  trh, ale globalizácia národných ekonomík obracia toto poradie naruby:

Trh  –  štát  –  občania.

Štát sa tak podriaďuje záujmom finančných a obchodných spoločností a schopnosť občianskej spoločnosti prinútiť štát presadzovať verejný záujem je oslabená. Kde vládne trh, kráľom je obchodná spoločnosť. To je nevyhnutné zmeniť.

Najnovším príkladom nadradenosti finančných trhov nad výsledkami demokratických volieb je Taliansko. 4. marca 2018 v parlamentných voľbách zvíťazila koalícia Liga severu a Berlusconiho Forza Italia (37%) pred Hnutím 5 hviezd (M5S) (32%), až tretia bola Renziho vládnúca Demokratická strana (17%), ktorá odišla do opozície. Vládu chceli zostaviť M5S a Liga, ale bez Berlusconiho, ktoré spolu získali 49%. Keď obidve strany predložili prezidentovi návrh na zloženie novej vlády, prezident odmietol vymenovať ministra financií, ktorý nevylučoval odchod Talianska z eurozóny a zároveň prezident vyjadril obavu z reakcie finančných trhov. Taliansku tak hrozila úradnícka vláda a nove voľby, ktoré by pravdepodobne opäť vyhrali M5S a Liga. Súčasná situácia je nejednoznačná, ale protesty občanov gradujú a nová vláda asi bude predsa zložená z víťazných strán. Brusel je v šoku a bojí sa, ako nová vláda zvládne reformy, ktoré sú potrebné pre vysokú zadľženosť Talinska (cca 132% HDP, cca 2,3 bilióna eur), vysokú nezamestnanosť hlavne mladých ľudí atď. Pritom je evidentné, že tieto problémy spôsobili dotrajšie vlády ľudovcov a socialistov za pomoci EK, ECB a MMF a nie strany M5S a Liga. Dnes si už väčšina občanov EÚ uvedomuje, že súčasnú dlhovú kr zu v eurozóne  (Grécko, Taliansko, Španielsko, Portugalsko atď. vrátane utečeneckej krízy  nespôsobili občania EÚ, ale nenásytné banky v.s úzkom spojenectve so skorumpovanými politikmi.

Nedovoľme preto, aby sa v EÚ aj naďalej presadzovala globalizácia v ponímaní G. Sorosa „ako voľný pohyb kapitálu a čoraz väčšie ovládanie národných ekonomík globálnymi finančnými trhmi a nadnárodnými korporáciami.“ Prežitie planéty Zem a budúcich generácií závisí od toho, či sa nám podarí presadiť globalizáciu ako mierové spolužitie demokratických štátov bez tyranie globálneho finančného systému, ktorý nás vedie k takmer istému sociálnemu a ekologickému kolapsu.

 

 

 

MH SR podpísalo 20. 12. 2012 Memorandum o porozumení s kanadskou spoločnosťou EUROPEAN URANIUM RESOURCES Ltd.

20.10.2023

Táto spoločnosť mala záujem o ťažbu najväčšieho a najkvalitnejšieho slovenského uránového ložiska – Košice-Jahodná. Predbežná štúdia uskutučniteľnosti preukázala veľký ekonomický potenciál ložiska: -zásoby uránu 12 650 – 18385 ton U3O8 -finančná hodnota ložiska (NPV) dosahuje 276 miliónov USD -návratnosť investície (payback) – 1,9 roka Tieto [...]

Peter Žiga Podpredsedom NR SR?

19.10.2023

12.marca 2013 denník SME uverejnil príspevok „K NOVELE O LOŽISKÁCH…“ v ktorom autori novely Geologického zákona navrhujú zrušiť právo obcí, miest a samosprávnych krajov odmietnuť prieskum rádioaktívnych surovín. Keďže som 40 rokov pracoval ako ložiskový geológ pri prieskume aj ťažbe uránových aj iných ložísk, reagoval som na túto nehoráznu [...]

V novembri 2012 malo Slovensko na dne mora poklad v hodnote 180-200 miliárd USD. Aká je dnes?

13.09.2023

Podľa TASR z 8.9.2023 Rozpočtová rada varauje pred bankrotom a vyzýva politikov na upratanie spoločných financií. Prezident Rady pre rozpočtovú zodovednosť(RRZ) Ján Tóth pre rok 2023 odhaduje, že výdavky tá vyššie ako príjmy o 6,8 miliardy eur, deficit tak dosiahne 5,5%. Pred 10 rokmi PRAVDA (3.11.2012) uverejnila správu: „Slovenské dno v Pacifiku nás stálo už viac [...]

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

Andrej Plenkovič

V chorvátskych voľbách zvíťazila strana premiéra Plenkoviča, naznačil exit poll

17.04.2024 19:57

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia by mohla v 151-člennom parlamente podľa prieskumu obsadiť 58 mandátov.

Milan Tréger

O problémoch geológie a baníctva, ekonomiky a politiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 404
Celková čítanosť: 1756144x
Priemerná čítanosť článkov: 4347x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy