Založ si blog

Zlato sa v Detve ťažiť nebude. Krok správnym smerom.

TASR 15.9.2017  informovala, že Hlavný banský úrad definitívne zamietol odvolanie cyperského investora voči jeho žiadosti o určenie Dobývacieho priestoru na ložisko zlata Detva-Biely vrch. Hlavným dôvodom zamietnutia žiadosti boli nesúhlasné stanoviská mesta Detva a obce Dúbravy. 

Hlavný banský úrad v Banskej Štiavnici týmto rozhodnutím zachránil 80ton zlata pre budúce generácie. V prípade jeho vyťaženia by zlato skončilo v rukách cyperského (!) „investora“ a nie v rukách vlastníka – SR. Týmto rozhodnutím Hlavný banský úrad (HBÚ) rešpektoval ústavný zákon č.306/2014 Z.z., ktorým sa čl.4 Ústavy SR doplnil o vetu: „Slovenská republika chráni a zveľaďuje toto bohatstvo, šetrne a efektívne využíva nerastné bohatstvo v prospech svojich občanov a nasledujúcich generácií:“

Podobné rozhodnutie by HBÚ mal však urobiť aj v prípade ložiska zlata a striebra Kremnica-Šturec so zásobami 38 ton zlata a 288 ton striebra. Podobne ako v prípade ložiska Detva aj v prípade ložiska Kremnica-Šturec obyvatelia Kremnice nesúhlasili a protestovali proti ťažbe tohoto významného ložiska. Dôvody nesúhlasu občanov Kremnice boli plne opodstatnené: Nadmerný dobývací priestor určený ešte v roku 1961, hoci všetky zásoby ložiska boli v roku 1970 po zastavení ťažby odpísané. Ďalej to boli dôvody ekologické, nesúhlas s plánovaným kyanidovým lúhovaním rudy a v neposlednom rade aj dôvody ekonomické, keďže vyťažené zlato a striebro by boli majetkom zahraničnej spoločnosti a nie vlastníka – SR.

Zároveň by bolo vhodné, aby HBÚ preveril oprávnenosť pokračujúcej ťažby zlata na našom najbohatšom ložisku Hodruša. Z tohoto ložiska bolo od roku 1993 vyťažených už okolo 7 ton zlata, žiaľ, toto zlato bolo exportavané vo forme zlatonosných koncentrátov do Belgicka. Dôvod? Na Slovensku nie je známa technológia nekyanidového získavania zlata z koncentrátov. Bohatosť ťaženej zlatej rudy z Hodruše podčiarkol aj časopis Trend, keď informoval, že v roku 2010 sa z ložiska Hodruša vyťažilo rekordných 534 kg zlata, tržby za jeho predaj dosiahli 16 miliónov eur a zisk 10 miliónov eur. Tým sa spoločnosť Slovenská banská, s.r.o. zaradila k najziskovejším na Slovensku. Nemal by vlastník ložiska – SR nárok na väčší podiel z koláča, ako je 20% daň a 5% úhrady za vydobyté nerasty? Nebolo by racionálnym rozhodnutím v súlade s novým znením čl.4 Ústavy, zastavenie tejto iracionálnej ťažby, ktorá nemá nič spoločné s verejným záujmom? Pred 690 rokmi (v r.1327) uhorský panovník Karol Robert z Anjou vydal prísny zákaz vyvážať surové nemincované zlato a striebro, ale SR aj v 21.storočí takýto „biznis“ povoľuje?

Okrem ložísk zlata a striebra, by vlastník nášho nerastného bohatstva mal pristúpiť k legislatívnym úpravám aj v prípade prieskumu a ťažby na ďalších výhradných ložiskách tak, aby nerastné bohatstvo bolo skutočne šetrne a efektívne využívané v prospech našich občanov a nasledujúcich generácií. ide napr. o poučenie z roky trvajúcej kauzy Gemerská Poloma – mastenec, v ktorej SR čelí žalobe americkej spoločnosti Eurogas o náhradu „škody“ 2,3 miliardy eur za „zmarené investície“. Preveriť by bolo vhodné aj ochranu a racionálne využívanie ložísk ekologických surovín (bentonity, zeolity…)

Ako ložiskový geológ a občan SR som presvedčený, že bez nového Banského zákona v ktorom bude zakotvené povinné moderné oceňovanie výhradných ložísk a nová definícia ochrany a racionálneho využívania nerastného bohatstva, bude slovenské nerastné bohatstvo aj naďalej v rukách domácich a zahraničných súkromných subjektov a nie v rukách občanov SR.

 

MH SR podpísalo 20. 12. 2012 Memorandum o porozumení s kanadskou spoločnosťou EUROPEAN URANIUM RESOURCES Ltd.

20.10.2023

Táto spoločnosť mala záujem o ťažbu najväčšieho a najkvalitnejšieho slovenského uránového ložiska – Košice-Jahodná. Predbežná štúdia uskutučniteľnosti preukázala veľký ekonomický potenciál ložiska: -zásoby uránu 12 650 – 18385 ton U3O8 -finančná hodnota ložiska (NPV) dosahuje 276 miliónov USD -návratnosť investície (payback) – 1,9 roka Tieto [...]

Peter Žiga Podpredsedom NR SR?

19.10.2023

12.marca 2013 denník SME uverejnil príspevok „K NOVELE O LOŽISKÁCH…“ v ktorom autori novely Geologického zákona navrhujú zrušiť právo obcí, miest a samosprávnych krajov odmietnuť prieskum rádioaktívnych surovín. Keďže som 40 rokov pracoval ako ložiskový geológ pri prieskume aj ťažbe uránových aj iných ložísk, reagoval som na túto nehoráznu [...]

V novembri 2012 malo Slovensko na dne mora poklad v hodnote 180-200 miliárd USD. Aká je dnes?

13.09.2023

Podľa TASR z 8.9.2023 Rozpočtová rada varauje pred bankrotom a vyzýva politikov na upratanie spoločných financií. Prezident Rady pre rozpočtovú zodovednosť(RRZ) Ján Tóth pre rok 2023 odhaduje, že výdavky tá vyššie ako príjmy o 6,8 miliardy eur, deficit tak dosiahne 5,5%. Pred 10 rokmi PRAVDA (3.11.2012) uverejnila správu: „Slovenské dno v Pacifiku nás stálo už viac [...]

FTX Bankman Fried

Súd poslal zakladateľa kryptomenovej burzy FTX na 25 rokov do väzenia

28.03.2024 17:13

Pred kolapsom v novembri 2022 bola druhou najväčšou kryptomenovou burzou na svete.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

Milan Tréger

O problémoch geológie a baníctva, ekonomiky a politiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 404
Celková čítanosť: 1751173x
Priemerná čítanosť článkov: 4335x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy