Založ si blog

Ad. „Výbušná ropa: Na severovýchode znova bijú ľudí“

Ako občan SR a ložiskový a ekonomický geológ rád by som sa vyjadril k blogu uverejnenému v SME, 16. 11. 2016. V blogu autor píše o prieskumných a ťažobných vrtoch americko-poľskej eseročky Alpine Oil and Gas(AOG) a jej rumunsko-britských partneroch v šarišskom Smilne (Bardejov) a rusínskych obciach Ruská Poruba a Oľka (Humenné, Medzilaborce). Plne sa stotožňujem s blogerom, s občanmi, vlastníkmi pozemkov, s lesoochranármi z VLK-a, médiami, opozičnými politikmi, ZMOS-om, s prešovskými župnými poslancami a biskupmi, ktorí protestujú proti prieskumným vrtom tejto spoločnosti. Nechce sa mi veriť, že v roku 2016 ochrankári súkromných zahraničných spoločností bijú miestnych ľudí, medzi nimi aj vlastníkov pozemkov na ktorých sa prieskum uskutočňuje. V USA je možné proti nevolaným hosťom použiť na vlastnom pozemku aj zbrane. Na Slovensku sme proti nim bezmocný. Súhlasím  s autorom blogu že o.i. ide o boj s arogantným geologickým a zastaralým banským zákonom. Písal som o tomto probléme v blogu „SLOVENSKO POTREBUJE NOVÝ BANSKÝ ZÁKON“ v Pravde 19.10.2015.

Prekvapuje, že ani po široko medializovanej kauze ložiska mastencov Gemerská Poloma, v ktorej americká spoločnosť EuroGas žiada v arbitráži od SR-vlastníka ložiska „odškodné“ 3,2 miliardy dolárov, sa naša vláda a NR SR nezobudili a nepristúpili k vypracovaniu nového Banského zákona, ktorý by bol v súlade s Ústavou SR a Národnou stratégiou trvalo udržateľného rozvoja (NSTUR). Pritom nejde len o ropu a plyn, ale aj o naše ložiská uránu, zlata a striebra, vodu a prírodné zdroje definované v čl. 4 Ústavy SR.

Slovenská republika, vlastník nerastného bohatstva, ktoré jea  bohatstvom a vlastníctvom celospoločenským a malo by slúžiť verejnému záujmu, nedokázala za 25 rokov zmeniť Banský zákon (44/1988 Zb.) tak, aby naplnil zásady ochrany a racionálneho využitia nášho nerastného bohatstva. Kompetentné štátne orgány, hlavne Ministerstvo hospodárstva SR dokonca umožnilo po roku 1990 takú úpravu banskej legislatívy, podľa ktorej nerastné bohatstvo sa stalo „bohatstvom a vlastníctvom“ bezcenným. Ako ináč si máme vysvetliť, že štát ani v roku 2016 nepozná cenu vyše 600 výhradných ložísk tvoriacich nerastné bohatstvo Slovenska, hoci iný štátny majetok, (budovy, pôda, lesy), svoju cenu majú? Banský zákon v súčasnom znení, deformovaný novelou 498/1991Zb., má podľa môjho názoru v sebe zakódovaný hlboký rozpor medzi celospoločenským vlastníctvom nerastného bohatstva a ďalších prírodných zdrojov, ale výlučne súkromným využívaním tohoto bohatstva, zameranom na maximalizáciu ziskov. Banský zákon je preto príkladom rafinovaného prepojenia štátnej moci a súkromného sektora, slúžiac pár stovkám privatizérov a nie verejnému záujmu občanov SR. Je najvyšší čas na zmenu.

MH SR podpísalo 20. 12. 2012 Memorandum o porozumení s kanadskou spoločnosťou EUROPEAN URANIUM RESOURCES Ltd.

20.10.2023

Táto spoločnosť mala záujem o ťažbu najväčšieho a najkvalitnejšieho slovenského uránového ložiska – Košice-Jahodná. Predbežná štúdia uskutučniteľnosti preukázala veľký ekonomický potenciál ložiska: -zásoby uránu 12 650 – 18385 ton U3O8 -finančná hodnota ložiska (NPV) dosahuje 276 miliónov USD -návratnosť investície (payback) – 1,9 roka Tieto [...]

Peter Žiga Podpredsedom NR SR?

19.10.2023

12.marca 2013 denník SME uverejnil príspevok „K NOVELE O LOŽISKÁCH…“ v ktorom autori novely Geologického zákona navrhujú zrušiť právo obcí, miest a samosprávnych krajov odmietnuť prieskum rádioaktívnych surovín. Keďže som 40 rokov pracoval ako ložiskový geológ pri prieskume aj ťažbe uránových aj iných ložísk, reagoval som na túto nehoráznu [...]

V novembri 2012 malo Slovensko na dne mora poklad v hodnote 180-200 miliárd USD. Aká je dnes?

13.09.2023

Podľa TASR z 8.9.2023 Rozpočtová rada varauje pred bankrotom a vyzýva politikov na upratanie spoločných financií. Prezident Rady pre rozpočtovú zodovednosť(RRZ) Ján Tóth pre rok 2023 odhaduje, že výdavky tá vyššie ako príjmy o 6,8 miliardy eur, deficit tak dosiahne 5,5%. Pred 10 rokmi PRAVDA (3.11.2012) uverejnila správu: „Slovenské dno v Pacifiku nás stálo už viac [...]

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

Milan Tréger

O problémoch geológie a baníctva, ekonomiky a politiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 404
Celková čítanosť: 1758264x
Priemerná čítanosť článkov: 4352x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy