Založ si blog

Vonkajšia bezpečnosť a obrana EÚ

V Bratislavskom vyhlásení (16.9.2016) k vonkajšej bezpečnosti a obrane EÚ sa veľmi stručne oznamuje, že cieľom bude posilňovanie spolupráce EÚ v oblasti vonkajšej bezpečnosti a obrany v náročnom geopolitickom prostredí. Ďalej sa v tomto dokumente uvádza (citujem): „Okamžité začatie vykonávania spoločného vyhlásenia s NATO“(koniec citátu). Myslím si, že veľa našich občanov by zaujímalo, čo by z pohľadu EÚ toto „spoločné vyhlásenie s NATO“ malo obsahovať. Pravdepodobne by sa väčšina našich ľudí stotožnila s tými otázkami, ktoré v relácii TA3 Téma dňa, kládol bezpečnostný analytik pán Zábojník:

-kto je zodpovedný za migračnú krízu?

-prečo elita EÚ včas a zodpovedne nepripravila opatrenia na účinnú obranu schengenského priestoru?

Zároveň sa žiada doplniť otázku, prečo si nikto na summite nepoložil otázku, ktoré udalosti v minulých rokoch vyvolali príval utečencov z Iraku,Sýrie, Afganistanu, Líbye a ďalších krajín Blízkeho východu a Afriky? Myslím si, že odpoveď by bola jednoduchá: Boli to agresie USA a NATO v Iraku (2003), Sýrii a Líbyi (2011), v Afganistane (po roku 2001). Tieto vojenské zásahy, ktoré mali krajinám s diktátormi mali priniesť slobodu, demokraciu a ľudské práva, priniesli chaos, občianske vojny, tisíce mŕtvych a ranených, vrátane bezzbranných žien a detí. Je nepochopiteľné, prečo USA a NATO a EÚ netrestajú rovnako aj Saudskú Arábiu, kde o slobode, demokracii a ľudských právach môžu obyvatelia len snívať. Keď diktatúra má ohromné zásoby ropy a poslúcha priateľov z USA, potom sloboda, demokracia a ľudské práva nie sú dôležité.

Myslím si, že keď v roku 1991 ZSSR rozpustil Varšavskú zmluvu, malo byť rozpustené aj NATO. Tým viac, že Gorbačov mal od prezidenta Busha prísľub, že po rozpustení Varšavskej zmluvy skončí aj NATO. Dnes vidíme, ako sa tento sľub splnil. Som presvedčený, že EÚ by sa v otázkach bezpečnosti a obrany mala spoliehať sama na seba a nedovoliť diktát USA. Členstvo EÚ v NATO neprinesie Európe mier, čo bol jeden z hlavných cieľov po 2. svetovej vojne. Elita EÚ, ak sa považuje za demokratickú, by mala vyzvať vlády všetkých 27 členských štátov na vypísanie referend o zotrvaní, resp. odchode z NATO.

MH SR podpísalo 20. 12. 2012 Memorandum o porozumení s kanadskou spoločnosťou EUROPEAN URANIUM RESOURCES Ltd.

20.10.2023

Táto spoločnosť mala záujem o ťažbu najväčšieho a najkvalitnejšieho slovenského uránového ložiska – Košice-Jahodná. Predbežná štúdia uskutučniteľnosti preukázala veľký ekonomický potenciál ložiska: -zásoby uránu 12 650 – 18385 ton U3O8 -finančná hodnota ložiska (NPV) dosahuje 276 miliónov USD -návratnosť investície (payback) – 1,9 roka Tieto [...]

Peter Žiga Podpredsedom NR SR?

19.10.2023

12.marca 2013 denník SME uverejnil príspevok „K NOVELE O LOŽISKÁCH…“ v ktorom autori novely Geologického zákona navrhujú zrušiť právo obcí, miest a samosprávnych krajov odmietnuť prieskum rádioaktívnych surovín. Keďže som 40 rokov pracoval ako ložiskový geológ pri prieskume aj ťažbe uránových aj iných ložísk, reagoval som na túto nehoráznu [...]

V novembri 2012 malo Slovensko na dne mora poklad v hodnote 180-200 miliárd USD. Aká je dnes?

13.09.2023

Podľa TASR z 8.9.2023 Rozpočtová rada varauje pred bankrotom a vyzýva politikov na upratanie spoločných financií. Prezident Rady pre rozpočtovú zodovednosť(RRZ) Ján Tóth pre rok 2023 odhaduje, že výdavky tá vyššie ako príjmy o 6,8 miliardy eur, deficit tak dosiahne 5,5%. Pred 10 rokmi PRAVDA (3.11.2012) uverejnila správu: „Slovenské dno v Pacifiku nás stálo už viac [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Milan Tréger

O problémoch geológie a baníctva, ekonomiky a politiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 404
Celková čítanosť: 1758367x
Priemerná čítanosť článkov: 4352x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy