Založ si blog

Vážený pán prezident, predseda NR SR a predseda vlády,

prosím, vysvetlite nám, občanom zvrchovaného a právneho štátu a vlastníkom nerastného bohatstva, prečo „Americká FBI bude u nás prešetrovať možnú korupciu ešte z roku 2004“ (SME, 19.8.2015)? Podľa Hospodárskych novín (14.8.2015) „EuroGas žiada od Slovenska tri miliardy eur. Tvrdí, že licencia na ťažbu mastenca bola vydaná nezákonne.“ Okrem FBI sa tým bude zaoberať aj americké ministerstvo spravodlivosti. Slovenské MH SR tvrdí, že rozhodnutie (HBÚ) bolo v súlade so zákonom.

V spore medzi americkou firmou EuroGas a SR ako vlastníkom, ide o veľké a bohaté ložisko mastenca Gemerská Poloma, ktoré bolo preskúmané z prostriedkov štátneho rozpočtu v rokoch 1987-1995. V roku 1995 sme realizovali moderný, variantný výpočet zásob a v roku 1999 finančné ocenenie ložiska a klasifikáciu jeho zásob podľa metodiky OSN z roku 1997. Podľa vtedy platných cien mastenca a výrobných nákladov dosahovala cena ložiska (NNP- nominálny čistý zisk) 15,5 miliardy Sk, t.j. cca 500 miliónov eur. Takúto sumu (500 miliónov eur ) žiadal EuroGas od SR už v roku 2010, za údajne zmarenú investíciu. Spor medzi vlastníkom ložiska, SR a americkou firmou trvá teda už 5 rokov. Ako ložiskový geológ nemôžem vstupovať do právnych sporov, ale ako občan SR by som Vám, najvyšším predstaviteľom štátu chcel položiť niekoľko otázok:

1. Prečo ak štátne lesy ochraňuje, obhospodaruje a spravuje štátny podnik LESY SR, prečo nerastné bohatstvo, vlastníctvo SR „ochraňujú“ a „racionálne“ využívajú výlučne súkromné domáce alebo zahraničné spoločnosti? Predsa štátu- vlastníkovi nikto nezakázal ťažiť, ochraňovať a spravovať aspoň strategické a výnimočne bohaté a ziskové ložiská. Žiaľ, po roku 1991, keď nadobudla platnosť novela Banského zákona č.498/1991Zb. zanikli všetky štátne ťažobné aj prieskumné podniky a ťažbu výhradných (štátnych) ložísk realizujú výlučne domáce alebo zahraničné akciové spoločnosti alebo spoločnosti s ručením obmedzeným.

2. Druhá otázka sa týka absencie oceňovania nášho nerastného bohatstva, t.j. výhradných ložísk. Kým každý štvorcový meter alebo hektár štátnej, či súkromnej pôdy alebo lesa má svoju cenu, výhradné (štátne) ložiská sú BEZCENNÉ, pretože slovenská banská ani geologická legislatíva neuznáva vo svete používané metódy oceňovania ložísk nerastných surovín, (napr. tzv. feasibility study). Na Slovensku sa už 25 rokov pokračuje v archaických výpočtoch zásob podľa tzv. „podmienok využiteľnosti zásob“ z obdobia studenej vojny, ktoré neumožňujú výpočet finančnej hodnoty (ceny) zásob ložiska. Dôsledkom takejto legislatívy je skutočnosť, že štát nevlastní ani jedinú akciu v akciových spoločnostiach ťažiacich ekonomicky významné nerastné suroviny, napr. magnezity, cementárske suroviny a i.

3. Tretia otázka sa týka problemetiky ochrany a racionálneho využitia nerastného bohatstva, čo je jedna z hlavných úloh Banského zákona. Definície ochrany a racionálneho využitia nerastného bohatstva zostali na úrovni spred roku 1990, keď ťažba nerastných surovín bola nadradená ochrane prírody a krajiny. Súčasná legislatíva nerešpektuje ani viaceré ustanovenia Ústavy SR (čl.44 o šetrnom využívaní prírodných zdrojov), ani Národnú stratégiu trvalo udržateľného rozvoja.

Ako geológ som hlboko presvedčený, že tieto problémy pomôže vyriešiť len NOVÝ BANSKÝ ZÁKON, ktorého prioritou bude verejný záujem a nie záujmy súkromných ťažobných spoločností.

MH SR podpísalo 20. 12. 2012 Memorandum o porozumení s kanadskou spoločnosťou EUROPEAN URANIUM RESOURCES Ltd.

20.10.2023

Táto spoločnosť mala záujem o ťažbu najväčšieho a najkvalitnejšieho slovenského uránového ložiska – Košice-Jahodná. Predbežná štúdia uskutučniteľnosti preukázala veľký ekonomický potenciál ložiska: -zásoby uránu 12 650 – 18385 ton U3O8 -finančná hodnota ložiska (NPV) dosahuje 276 miliónov USD -návratnosť investície (payback) – 1,9 roka Tieto [...]

Peter Žiga Podpredsedom NR SR?

19.10.2023

12.marca 2013 denník SME uverejnil príspevok „K NOVELE O LOŽISKÁCH…“ v ktorom autori novely Geologického zákona navrhujú zrušiť právo obcí, miest a samosprávnych krajov odmietnuť prieskum rádioaktívnych surovín. Keďže som 40 rokov pracoval ako ložiskový geológ pri prieskume aj ťažbe uránových aj iných ložísk, reagoval som na túto nehoráznu [...]

V novembri 2012 malo Slovensko na dne mora poklad v hodnote 180-200 miliárd USD. Aká je dnes?

13.09.2023

Podľa TASR z 8.9.2023 Rozpočtová rada varauje pred bankrotom a vyzýva politikov na upratanie spoločných financií. Prezident Rady pre rozpočtovú zodovednosť(RRZ) Ján Tóth pre rok 2023 odhaduje, že výdavky tá vyššie ako príjmy o 6,8 miliardy eur, deficit tak dosiahne 5,5%. Pred 10 rokmi PRAVDA (3.11.2012) uverejnila správu: „Slovenské dno v Pacifiku nás stálo už viac [...]

FTX Bankman Fried

Súd poslal zakladateľa kryptomenovej burzy FTX na 25 rokov do väzenia

28.03.2024 17:13

Pred kolapsom v novembri 2022 bola druhou najväčšou kryptomenovou burzou na svete.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

Milan Tréger

O problémoch geológie a baníctva, ekonomiky a politiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 404
Celková čítanosť: 1751176x
Priemerná čítanosť článkov: 4335x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy