Založ si blog

Holcim zmení majiteľa aj meno

Dnešná Pravda priniesla pod týmto názvom informáciu, podľa ktorej najväčší domáci výrobca stavebných materiálov, spoločnosť Holcim, a.s. sa chystá zmeniť majiteľa aj obchodné meno. Súvisí to s pripravovaným predajom časti aktív Holcimu a francúzsko-švajčiarskeho výrobcu cementu Lafarge, ktorí sa dohodli na fúzii, írskej spoločnosti CRH. CRH má zaplatiť za časť aktív Holcimu a Lafarge 6,5 miliardy eur. Základné imanie firmy Holcim má výšku 283 miliónov eur. Holcim a.s. v roku 2013 prevzala (?!) aj firmu Východoslovenské stavebné hmoty a.s. v Turni nad Bodvou.

Čo na tento superobchod hovorí vlastník veľkých, unikátnych ložísk cementárskych surovín: Vajarská pri Rohožníku a Včeláre pri Turni nad Bodvou, ktorým je podľa čl.4 Ústavy SR a Banského zákona Slovenská republika? Prečo vlastník týchto výhradných ložísk NEVLASTNÍ ANI JEDINÚ AKCIU v spoločnosti Holcim? Nemal by mať svoj podiel na tomto obchode aj štát? Čo na to pán minister hospodárstva, ale aj pán premiér a NR SR?  Ako geológ vidím hlavný problém v platnom Banskom zákone, ktorý novelou 498/1991 Zb. ponechal v platnosti prekonaný systém výpočtov zásob, ktorý neumožňuje moderné ocenenie ložísk nerastných surovín a vyčíslenie ich finančnej hodnoty.

Ak teda štát (SR) ignoruje oceňovanie svojich ložísk a nepozná ich finančnú hodnotu, ako môže racionálne ochraňovať a využívať svoje nerastné bohatstvo? V takýchto legislatívnych podmienkach je potom možné, že štát v takýchto akciových spoločnostiach nevlastní ani jedinú akciu. Takouto legislatívou štát neobhajuje verejný záujem, ale záujmy domácich a zahraničných súkromných ťažobných spoločností. Ešte v roku 2006 a 2012 som veril že „ľavicový“ SMER-SD zmení banský zákon a bude participovať na profite z využívania svojho nerastného bohatstva, podobne ako Nórsko, ktoré vlastní dve tretiny akcií v spoločnostiach ťažiacich ropu a plyn z o svojich ložísk. Žiaľ, sklamal som sa, SMER-SD pokračoval v politike Mečiara a Dzurindu. Preto SMER-SD viac nevolím. Ako geológovi mi je sympatický program hnutia SEN, ktorý chce presadiť ústavný zákon zakazujúci privatizáciu prírodných zdrojov. Dúfam, že nájde podporu aj u ďalších strán, ktoré to s obhajobou verejného záujmu myslia vážne. Som však presvedčený, že tento cieľ je možný len za podmienky, ak NR SR prijme nový, moderný banský zákon.

MH SR podpísalo 20. 12. 2012 Memorandum o porozumení s kanadskou spoločnosťou EUROPEAN URANIUM RESOURCES Ltd.

20.10.2023

Táto spoločnosť mala záujem o ťažbu najväčšieho a najkvalitnejšieho slovenského uránového ložiska – Košice-Jahodná. Predbežná štúdia uskutučniteľnosti preukázala veľký ekonomický potenciál ložiska: -zásoby uránu 12 650 – 18385 ton U3O8 -finančná hodnota ložiska (NPV) dosahuje 276 miliónov USD -návratnosť investície (payback) – 1,9 roka Tieto [...]

Peter Žiga Podpredsedom NR SR?

19.10.2023

12.marca 2013 denník SME uverejnil príspevok „K NOVELE O LOŽISKÁCH…“ v ktorom autori novely Geologického zákona navrhujú zrušiť právo obcí, miest a samosprávnych krajov odmietnuť prieskum rádioaktívnych surovín. Keďže som 40 rokov pracoval ako ložiskový geológ pri prieskume aj ťažbe uránových aj iných ložísk, reagoval som na túto nehoráznu [...]

V novembri 2012 malo Slovensko na dne mora poklad v hodnote 180-200 miliárd USD. Aká je dnes?

13.09.2023

Podľa TASR z 8.9.2023 Rozpočtová rada varauje pred bankrotom a vyzýva politikov na upratanie spoločných financií. Prezident Rady pre rozpočtovú zodovednosť(RRZ) Ján Tóth pre rok 2023 odhaduje, že výdavky tá vyššie ako príjmy o 6,8 miliardy eur, deficit tak dosiahne 5,5%. Pred 10 rokmi PRAVDA (3.11.2012) uverejnila správu: „Slovenské dno v Pacifiku nás stálo už viac [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.

Milan Tréger

O problémoch geológie a baníctva, ekonomiky a politiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 404
Celková čítanosť: 1758196x
Priemerná čítanosť článkov: 4352x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy