Založ si blog

Za gemerský mastenec zaplatíme EuroGasu 65 miliárd eur ? Štát (SR) naďalej ignoruje oceňovanie svojich ložísk.

Časopis Plus 7 dní (5.3.2015) uverejnil článok Hra o miliardy (autorka Juliána Bieliková), v ktorom informuje, že firma EuroGas, ktorá žaluje Slovensko o dve miliardy eur, zrejme ešte zvýši žalovanú sumu. Dôvod?  „Pod zemou je vraj mastenec za 65 miliárd.“

V článku autorka uvádza (citujem): „Hoci Eurogas pýta za údajné poškodenie práv už celkom vysokú sumu, najnovšie uvažuje o jej zvýšení. Podľa geológa Milana Trégera, ktorý pracoval v minolosti na štátnom prieskume ložiska, je totiž v Gemerskej Polome až 85 miliónov ton mastenca, čo pri súčasnej cene asi 764 eur za tonu dáva potenciál na 65 miliárd eur. Doteraz sa Eurogas odvolával na oveľa nižšie odhady súčasného majiteľa ťažobnej licencie, ktorý získal baňu po nich. Pán Rauball, šéf Eurogasu tvrdí, že ich právnici to analyzujú, aby rozhodli, či zvýšime žiadosť o odškodnenie. Ministerstvo hospodárstva sa k možnému zvýšeniu odškodného NEVYJADRUJE.“ (Koniec citátu).

Hoci ja (Milan Tréger) som sa podieľal na prieskume a hlavne na výpočte zásob tohoto veľkého a bohatého ložiska mastenca, keď náš kolektív z Geologického prieskumu, š.p. Spišská Nová Ves vypočítal geologické zásoby vo výške 85 miliónov ton, ale nie mastenca ale suroviny s obsahom cca 64% mastenca. Zároveň sa dištancujem a odmietam ako neopodstatnenú tú časť v článku, kde autorka uvádza, že „…pri súčasnej cene asi 764 eur za tonu dáva potenciál na 65 miliárd eur.“ Ide o hrubé zavádzanie verejnosti a absolútne ignorovanie princípov oceňovania ložísk nerastných surovín, keď autorka neuvažuje s takými dôležitými parametrami ako je výrubnosť, znečistenie, výťažnosť pri úprave suroviny, rôzne ceny produktov a hlavne, že neuvažuje s nákladmi (na ťažbu, úpravu, splátky úverov, dane, poplatky za dobývací priestor, úhrady za vydobyté nerasty a iné). V roku 1996 bol náš výpočet zásob schválený na MŽP SR, ale už v roku 1997 bol Dobývací priestor a ložisko Gemerská Poloma odovzdané zo štátnej Geologickej služby SR do držby spoločnosti Rozmin, s r.o. Rožňava, dcéry Eurogasu.

V rokoch 1999-2000 sme v GS SR na návrh OSN uskutočnili ocenenie tohoto ložiska metodikou navrhnutou OSN 1997, prostredníctvom tzv Prefeasibility study (Predbežnej štúdie realizovateľnosti). Výsledkom ocenenia metodikou NNP (Nominálny čistý zisk) bola cena 15,5 miliardy Sk, pri vtedajších cenách a výrobných nákladoch . Cena 15,5 miliardy Sk zodpovedala 500 miliónom eur, ktoré, (podľa môjho názoru neopodstatnene, požadoval Eurogas v roku 2010, za akože, „zmarenú“ investíciu).

Preto ma mimoriadne prekvapuje, keď MH SR sa k možnému zvýšeniu odškodného nevyjadruje! To SR, vlastník tohoto unikátneho ložiska, ktoré by mal sám využívať, nielenže odovzdá ložisko bezplatne zahraničnému „investorovi“, ale nemá ani šajnu o jeho finančnej hodnote ?Myslím si, že po 23 rokoch od novely Banského zákona, keď sa „zabudlo“, že v trhových ekonomikách sa ložiská nerastných surovín oceňujú, je najvyšší čas, aby vláda SR a poslanci NR SR doplnili Banský zákon tak, aby aj na Slovensku nebolo nerastné bohatstvo bohatstvom bezcenným. Ako ináč bude SR (MH, MF) oponovať arbitráži, keď nemá svoje ocenenie svojho majetku. Nebudú sa v tejto legislatívnej biede opakovať arbitráže aj v prípade ložísk Košice-Jahodná (urán), Kremnica- Šturec (zlato a striebro) a ďalších?

MH SR podpísalo 20. 12. 2012 Memorandum o porozumení s kanadskou spoločnosťou EUROPEAN URANIUM RESOURCES Ltd.

20.10.2023

Táto spoločnosť mala záujem o ťažbu najväčšieho a najkvalitnejšieho slovenského uránového ložiska – Košice-Jahodná. Predbežná štúdia uskutučniteľnosti preukázala veľký ekonomický potenciál ložiska: -zásoby uránu 12 650 – 18385 ton U3O8 -finančná hodnota ložiska (NPV) dosahuje 276 miliónov USD -návratnosť investície (payback) – 1,9 roka Tieto [...]

Peter Žiga Podpredsedom NR SR?

19.10.2023

12.marca 2013 denník SME uverejnil príspevok „K NOVELE O LOŽISKÁCH…“ v ktorom autori novely Geologického zákona navrhujú zrušiť právo obcí, miest a samosprávnych krajov odmietnuť prieskum rádioaktívnych surovín. Keďže som 40 rokov pracoval ako ložiskový geológ pri prieskume aj ťažbe uránových aj iných ložísk, reagoval som na túto nehoráznu [...]

V novembri 2012 malo Slovensko na dne mora poklad v hodnote 180-200 miliárd USD. Aká je dnes?

13.09.2023

Podľa TASR z 8.9.2023 Rozpočtová rada varauje pred bankrotom a vyzýva politikov na upratanie spoločných financií. Prezident Rady pre rozpočtovú zodovednosť(RRZ) Ján Tóth pre rok 2023 odhaduje, že výdavky tá vyššie ako príjmy o 6,8 miliardy eur, deficit tak dosiahne 5,5%. Pred 10 rokmi PRAVDA (3.11.2012) uverejnila správu: „Slovenské dno v Pacifiku nás stálo už viac [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

Milan Tréger

O problémoch geológie a baníctva, ekonomiky a politiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 404
Celková čítanosť: 1758353x
Priemerná čítanosť článkov: 4352x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy