Založ si blog

Hvorecký verzus Rostas (Nezávislé noviny verzus Zem a Vek)

V decembrovom čísle časopisu Zem a Vek je pod týmto názvom uverejnený príspevok Tibora Eliota Rostasa v ktorom si obidvaja autori vymieňajú názory na tému „Mienkotvorné noviny, relácie, inštitúty a kluby vyvolených.“ Keďže Zem a Vek si pravidelne kupujem a čítam, považujem ho, na rozdiel od pána Hvoreckého za dobré, aktuálne a potrebné periodikum. Nechápem, ako je možné, že jeden mladý spisovateľ dokáže v spoločnosti, kde ústava zabezpečuje slobodu slova, takým vulgárnym spôsobom napadnúť šéfredaktora časopisu, ktorý sa teší obľube stále väčšieho okruhu čitateľov. Hvorecký hrubo uráža aj čitateľov tohoto časopisu, považujúc ich za „…čitateľov, ktorí si realitu pomýlili s fantasy príbehom, pretože sa ich vlastné životy dobabrali a oni hľadajú únik alebo vinníka.“ Chcem vás pán Hvorecký ubezpečiť, že vo svojich 74 rokoch už dokážem rozlíšiť realitu od fantasy príbehov, napr. stav našej spoločnosti (korupcia, nezamestnanosť, atď.) s predstavami o Slovensku z roku 1989. Ak by ste si v decembrovom čísle časopisu Zem a Vek prečítali príspevky čerpajúce zo zahraničných aj domácich zdrojov, napr. „Islandská revolúcia priniesla zmenu vedomia“ alebo „Od rozhorčenia k aktivite a nádeji“ alebo „Svetová nadvláda USA sa chýli ku koncu“, ale aj iné, myslím, že by ste názor zmenili.

Teraz niekoľko poznámok k projektu Nezávislé noviny (17.11.2014).: Prečítal som všetkých „13 krátkych textov o novembri“ od osobností roku 1989, o.i. od Fedora Gála, Martina Bútoru, Milana Kňažka, Jána Budaja, Miroslava Kusého a ďalších. Najviac ma však oslovil a milo prekvapil príspevok Martina M. Šimečku „ZLYHANIA“ o zlyhaniach intelektuálov po novembri 1989. Citujem: „Zlyhali  sme, lebo sme nemali predstavu o štáte a politickej moci. Jadro VPN pozostávalo z intelektuálov, teda sociológov, spisovateľov a umelcov rôzneho druhu, prípadne z aktivistov, ktorých profesia bola na míle vzdialená teórii štátu a politiky. My sme moc nechceli a považovali sme to dokonca za našu cnosť.“ Ďalej M.M. Šimečka píše, že si nevedel predstaviť, že bude členom pravicovej strany, pretože viacerí členovia VPN sa zaraďovali k liberálnej umiernenej ľavici. Federálna vláda v Prahe však rozhodla o radikálnej liberalizácii trhu a masívnej privatizácii štátneho majetku a my, VPN, sme túto vládu podporovali a mali sme v nej dokonca ministrov. „Úplne chápem tých, ktorí túto revolúciu nepovažujú za udalosť, na ktorú si chcú s hrdosťou a slzami dojatia spomínať. Nevážia si slobodu, ktorú sme pre nich vyvzdorovali? Úplne ich chápem. SLOBODA NIE JE CIEĽ, je len nevyhnutnou podmienkou na slušný život, ktorý však vôbec nezaručuje. Ak ma na ulici mladý muž či žena zastaví s otázkou: „Ako ste to mohli tak zbabrať? Vy ste na vine, že takto žijeme“ , nebudem mať inú možnosť, len povedať- prepáčte.

Zdá sa mi. že keď pán Hvorecký dospeje do veku a múdrosti Martina M. Šimečku, tiež povie: prepáčte pán Rostas aj vy čitatelia časopisu Zem a Vek, mýlil som sa. Mienku si majú ľudia tvoriť sami.

MH SR podpísalo 20. 12. 2012 Memorandum o porozumení s kanadskou spoločnosťou EUROPEAN URANIUM RESOURCES Ltd.

20.10.2023

Táto spoločnosť mala záujem o ťažbu najväčšieho a najkvalitnejšieho slovenského uránového ložiska – Košice-Jahodná. Predbežná štúdia uskutučniteľnosti preukázala veľký ekonomický potenciál ložiska: -zásoby uránu 12 650 – 18385 ton U3O8 -finančná hodnota ložiska (NPV) dosahuje 276 miliónov USD -návratnosť investície (payback) – 1,9 roka Tieto [...]

Peter Žiga Podpredsedom NR SR?

19.10.2023

12.marca 2013 denník SME uverejnil príspevok „K NOVELE O LOŽISKÁCH…“ v ktorom autori novely Geologického zákona navrhujú zrušiť právo obcí, miest a samosprávnych krajov odmietnuť prieskum rádioaktívnych surovín. Keďže som 40 rokov pracoval ako ložiskový geológ pri prieskume aj ťažbe uránových aj iných ložísk, reagoval som na túto nehoráznu [...]

V novembri 2012 malo Slovensko na dne mora poklad v hodnote 180-200 miliárd USD. Aká je dnes?

13.09.2023

Podľa TASR z 8.9.2023 Rozpočtová rada varauje pred bankrotom a vyzýva politikov na upratanie spoločných financií. Prezident Rady pre rozpočtovú zodovednosť(RRZ) Ján Tóth pre rok 2023 odhaduje, že výdavky tá vyššie ako príjmy o 6,8 miliardy eur, deficit tak dosiahne 5,5%. Pred 10 rokmi PRAVDA (3.11.2012) uverejnila správu: „Slovenské dno v Pacifiku nás stálo už viac [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Milan Tréger

O problémoch geológie a baníctva, ekonomiky a politiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 404
Celková čítanosť: 1758393x
Priemerná čítanosť článkov: 4352x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy