Založ si blog

Koniec Európy: staneme sa americkou kolóniou?

Pod týmto názvom publikoval poslanec Ľuboš Blaha, (Slovo, 21.9.2014),šokujúcu víziu EÚ v prípade, že bude schválené Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP), čo je obrovská obchodná dohoda medzi EÚ a USA. TTIP prinesie podľa Ľ. Blahu doslova neoliberálnu revolúciu a Európa, ako ju poznáme, by po podpise tejto dohody prestala existovať. Základné ciele neoliberálnej revolúcie sa dajú zhrnúť do troch slov: PRIVATIZOVAŤ, DEREGULOVAŤ, LIBERALIZOVAŤ.
-Privatizuje sa v mene dogmatickej viery, že štát je ekonomický škodca. Štátne vlastníctvo sa postupne rozpredalo, (a nielen na Slovensku), oligarchom a nadnárodným korporáciám. Privatizácia je nástrojom, ktorý vás dostane pod kontrolu korporácií. Kúpia si nás takto všetkých.
-Deregulácia znamená, že sa finančný kapitál zbavil štátnych obmedzení pri svojich špekuláciách. Výsledkom bola globálna ekonomická kríza z r. 2008. Dlhy bánk zaplatili daňoví poplatníci. Ľudia si utiahli opasky, aby banky mohli ďalej neregulovane bohatnúť a podvádzať. Privatizácia ziskov a znárodnenie strát, aj o tom je deregulácia.
– Liberalizácia – jej úlohou je otvorenie trhov s katastrofálnymi dôsledkami. Otvorenie trhov je vždy výhodné pre silných hráčov, (väčší pes žerie).
EÚ má zatiaľ vyššie sociálne a environmentálne štandardy, čo bráni americkým produktom dostať sa na trhy EÚ. TTIP by to zásadne zmenilo, pretože TTIP nie je nevinnou dohodou: IDE O NAŠE ŽIVOTY A ZDRAVIE! Čo hrozí občanom EÚ, ak dohodu schváli EÚ a USA?
1. Európsky sociálny model bude na odstrel. Ohrozená bude minimálna mzda, dovolenky, nemocenská, sociálne istoty, o prácu príde veľa ľudí atď.
2. Koniec zelenej Európy. Obeťou bude naša príroda, voda, lesy, ovzdušie, teda naše zdravie.
3. Ohrozená bude suverenita štátu. Biznis ovládne štáty a nedá im právo robiť zmeny vo verejnom záujme.
4. Vládnuť už nebude parlament, ale veľké firmy, ktoré budú mať právo žalovať štát. O žalobách už nebudú rozhodovať súdy v žalovanom štáte, ale nadnárodnými spolčnosťami „vytvorené súdy“. Ako príklad uveďme aspoň žalobu SR firmou EuroGas, ktorá žiada od Slovenska 3,2 miliardy USD za akože „zmarenú investíciu“ na ložisku mastenca Gemerská Poloma.
5. Stratíme aj ekonomicky: Za 10 rokov by štáty EÚ mohli prísť o 5-14 biliónov eur, ako výsledok rastúcej nezamestnanosti.
6. Rokovania o TTIP sú netransparentné a nedemokratické. O TTIP sa na základe rozhodnutia EÚ rokuje TAJNE, s vylúčením verejnosti! Prístup však majú korporácie, firmy, biznis a banky. Poslanci NR SR nemajú právo vedieť, čo je obsahom rokovaní a aké sú výsledky dohody. Naši poslanci aj občania musia slepo dôverovať úradníkom z EK. O najdôležitejšej dohode Európy sa teda rozhoduje NEDEMOKRATICKY, bez občanov. O nás bez nás.
7. Strach z Ruska ako zámienka. Panuje zhoda, že USA získajú z dohody TTIP viac ako EÚ. Kritika v Európe rastie a zodpovední úradníci sa boja, že dohoda TTIP môže byť zablokovaná Európskym parlamentom. Ako prinútiť Európanov k súhlasu? Vyvolať strach z Ruska!
V závere svojho príspevku Ľ. Blaha uvádza: „Ide o veľa. Posledná borba vzplála.“
Po tejto dôležitej informácii, by sme sa my, občania SR, (držitelia moci), zároveň voliči, mali opýtať našich europoslancov aj poslancov NR SR, aký je ich postoj k dohode TTIP a zároveň žiadať od verejnoprávnej RTVS, aby diskusiu na túto tému zaradila do svojich programov: o 5 minút 12, Sobotné dialógy s premierom, Z prvej ruky a i.

MH SR podpísalo 20. 12. 2012 Memorandum o porozumení s kanadskou spoločnosťou EUROPEAN URANIUM RESOURCES Ltd.

20.10.2023

Táto spoločnosť mala záujem o ťažbu najväčšieho a najkvalitnejšieho slovenského uránového ložiska – Košice-Jahodná. Predbežná štúdia uskutučniteľnosti preukázala veľký ekonomický potenciál ložiska: -zásoby uránu 12 650 – 18385 ton U3O8 -finančná hodnota ložiska (NPV) dosahuje 276 miliónov USD -návratnosť investície (payback) – 1,9 roka Tieto [...]

Peter Žiga Podpredsedom NR SR?

19.10.2023

12.marca 2013 denník SME uverejnil príspevok „K NOVELE O LOŽISKÁCH…“ v ktorom autori novely Geologického zákona navrhujú zrušiť právo obcí, miest a samosprávnych krajov odmietnuť prieskum rádioaktívnych surovín. Keďže som 40 rokov pracoval ako ložiskový geológ pri prieskume aj ťažbe uránových aj iných ložísk, reagoval som na túto nehoráznu [...]

V novembri 2012 malo Slovensko na dne mora poklad v hodnote 180-200 miliárd USD. Aká je dnes?

13.09.2023

Podľa TASR z 8.9.2023 Rozpočtová rada varauje pred bankrotom a vyzýva politikov na upratanie spoločných financií. Prezident Rady pre rozpočtovú zodovednosť(RRZ) Ján Tóth pre rok 2023 odhaduje, že výdavky tá vyššie ako príjmy o 6,8 miliardy eur, deficit tak dosiahne 5,5%. Pred 10 rokmi PRAVDA (3.11.2012) uverejnila správu: „Slovenské dno v Pacifiku nás stálo už viac [...]

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

Milan Tréger

O problémoch geológie a baníctva, ekonomiky a politiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 404
Celková čítanosť: 1758332x
Priemerná čítanosť článkov: 4352x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy