Založ si blog

Gorily požierajú základy ústavného práva

Podľa Ústavy by Slovenska republika mala byť zvrchovaným, demokratickým a právnym štátom v ktorom štátna moc pochádza od občanov, ktorí ju vykonávajú prostredníctvom svojich volených zástupcov alebo priamo. Po zverejnení kauzy Gorila už pravdepodobne väčšina občanov o zvrchovanosti, demokracii a právnom štáte vážne pochybuje. Zvrchovanosť spochybňuje diktát finančných trhov, duo Merkózy a diktát bruselskej byrokracie. Demokraciu nahradila partokracia, keď štátna moc nie je v rukách občanov ale skorumpovaných politikov a finančných oligarchov. A o právnom štáte je škoda sa rozširovať. Právo a spravodlivosť krvácajú rovnako ako zvrchovanosť a demokracia.

Slovensko sa tak, nielen vďaka Gorile ale aj 22 ročnej devastácii ekonomiky a morálky dostalo do stavu, keď podľa čl. 32 Ústavy „Občania majú právo postaviť sa na odpor proti každému, kto by odstraňoval demokratický poriadok….“ Dlho očakávaný odpor začal 27. januára a bude pokračovať. Nedôvera občanov k voleným zástupcom sa o.i. prejavuje aj tým, že marcových volieb sa pravdepodobne nezúčastní ani polovica oprávnených voličov. Ak 10. marca nepríde k volebným urnám viac ako 2-3 milióny občanov, aktuálna je otázka: ako ďalej? Je reálne očakávať, že tretinou až polovicou oprávnených voličov zvolených 150 poslancov a 15 vymenovaných ministrov bude vládnuť vo verejnom záujme? Alebo to bude opäť v záujme finančných žralokov a ich skorumpovaných politických prisluhovačov?

Ako dosiahnuť zmenu?

Pravdepodobne pomôže len silné a jednotné občianske hnutie, (podobne ako v novembri 1989 alebo na Islande v rokoch 2008-2010), ktoré bude žiadať okamžité odstúpenie, vyšetrenie a potrestanie politikov a podnikateľov namočených v kauze Gorilla. Zmena partokracie na skutočnú demokraciu si vyžiada aj dôkladnú revíziu Ústavy SR a vypracovanie ústavy novej. Domnievame sa, že Ústava v súčasnej podobe pomáha a upevňuje partokraciu na úkor priamej demokracie. Je výsmechom demokracie, keď Ústava pre platnosť referenda požaduje vyše 50% -nú účasť voličov ale pre platnosť voľby 150 poslancov NR SR sa nepožaduje nielen 50% – ná ale dokonca ani 10%-ná účasť. Prečo? Je snáď zdiskreditovaná zastupiteľská demokracia (partokracia) demokratickejšia, ako priama demokracia, t.j. vôľa väčšiny slobodných občanov? Je signifikantné, že poslanci NR SR, ktorí mali možnosť svojimi uzneseniami žiadať prezidenta aby vyhlásil referendum, to až na výnimky neurobili. Pritom stále častejšie sú zrejmé hlboké rozdiely medzi tým, čo si myslí a žiada väčšina občanov a tým, čo svojimi zákonmi presadzuje vláda a NR SR. Komu to slúži?

V súčasnosti existuje množstvo dôležitých problémov, na ktoré by v referende mali prednostne odpovedať občania – nositelia štátnej moci. K takým problémom o.i. patria:

1. Nová ústava by mala posilniť inštitúty priamej demokracie, napr. spojením volieb do NR SR s referendom.

2. Mali by sme žiadať zmenu čl. 93 ods. 3 Ústavy tak, aby predmetom referenda boli aj dane, odvody a štátny rozpočet, ako ochrana občanov pred úsilím Goríl preniesť bremeno nákladov štátu na plecia už aj tak chudobnej väčšiny.

3. V referende sa treba občanov opýtať, či súhlasia alebo odmietajú:

– ďalšie zadlžovanie Slovenska pomocou nezmyselných tzv. eurovalov,

– vyrovnaný alebo prebytkový štátny rozpočet,

– prioritu zachovania suverenity a zvrchovanosti Slovenska pred účasťou v eurozóne a EÚ,

– redukciu počtu štátnych úradníkov minimálne o 25%,

– progresívny daňový systém a vyššie zdanenie bánk, poisťovní, korporácií, nie radových občanov cez rast DPH a spotrebné dane,

– zastaviť ďalšiu privatizáciu štátneho majetku,

– skončiť s úľavami pre zahraničných investorov na úkor domácich investorov a občanov,

– zakázať súkromným zdravotným poisťovniam tvorbu zisku,

– žiadať zmenu volebného systému tak, aby bolo vytvorených 150 volebných okrskov, do ktorých by kandidátov na poslancov navrhovali občania vrátane nezávislých kandidátov,

– zrušiť imunitu poslancov, aby boli pred zákonom rovní s radovými občanmi,

– žiadať zrušenie mečiarových amnestií,

– žiadať vyšetrenie kauzy Gorila a prísne potrestanie skorunpovaných politikov a zástupcov finančných skupín, ktorí okrádali občanov.

Výsledky referenda musia byť záväzné pre poslancov NR SR aj vládu. Ináč budú hlavné atribúty ústavného práva aj naďalej len ilúziou.

Na záver zacitujme našim Gorilám ale aj novej vláde, ktorá vznikne po voľbách 10. marca 2012 slová Klausa Schwaba, zakladateľa Svetového ekonomického fóra v Davose:

„Kapitalizmus vo svojej súčasnej podobe nemá miesto vo svete okolo nás. Máme medzeru všeobecnej morálky, sme príliš špekulatívny, zanedbali sme investovať do budúcnosti, podkopali sme sociálnu súdržnosť a teraz sme v nebezpečenstve, že úplne stratíme dôveru budúcich generácií.“

milant

MH SR podpísalo 20. 12. 2012 Memorandum o porozumení s kanadskou spoločnosťou EUROPEAN URANIUM RESOURCES Ltd.

20.10.2023

Táto spoločnosť mala záujem o ťažbu najväčšieho a najkvalitnejšieho slovenského uránového ložiska – Košice-Jahodná. Predbežná štúdia uskutučniteľnosti preukázala veľký ekonomický potenciál ložiska: -zásoby uránu 12 650 – 18385 ton U3O8 -finančná hodnota ložiska (NPV) dosahuje 276 miliónov USD -návratnosť investície (payback) – 1,9 roka Tieto [...]

Peter Žiga Podpredsedom NR SR?

19.10.2023

12.marca 2013 denník SME uverejnil príspevok „K NOVELE O LOŽISKÁCH…“ v ktorom autori novely Geologického zákona navrhujú zrušiť právo obcí, miest a samosprávnych krajov odmietnuť prieskum rádioaktívnych surovín. Keďže som 40 rokov pracoval ako ložiskový geológ pri prieskume aj ťažbe uránových aj iných ložísk, reagoval som na túto nehoráznu [...]

V novembri 2012 malo Slovensko na dne mora poklad v hodnote 180-200 miliárd USD. Aká je dnes?

13.09.2023

Podľa TASR z 8.9.2023 Rozpočtová rada varauje pred bankrotom a vyzýva politikov na upratanie spoločných financií. Prezident Rady pre rozpočtovú zodovednosť(RRZ) Ján Tóth pre rok 2023 odhaduje, že výdavky tá vyššie ako príjmy o 6,8 miliardy eur, deficit tak dosiahne 5,5%. Pred 10 rokmi PRAVDA (3.11.2012) uverejnila správu: „Slovenské dno v Pacifiku nás stálo už viac [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Milan Tréger

O problémoch geológie a baníctva, ekonomiky a politiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 404
Celková čítanosť: 1756503x
Priemerná čítanosť článkov: 4348x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy