Založ si blog

Zastavme diktát finančných trhov, bánk a skorumpovaných politikov

Hoci štátna moc by mala podľa Ústavy pochádzať od občanov, sme my občania už 22 rokov takmer bezmocní voči diktátu skorumpovaných politikov a finančných skupín.

Profesor D.C. Korten už v roku 1995 vo svojej vynikajúcej knihe „Keď korporácie vládnu svetu“ upozorňuje, že „demokratický pluralizmus zjednocuje sily trhu, štátu a občianskej spoločnosti v záujme udržania  dynamickej rovnováhy. Táto rovnováha nachádza svoj výraz v rámci regulovaného, nie voľného trhu. Preto občianske spoločnosti vytvárajú štáty a organizované trhy. V normálnom demokratickom štáte platí hierarchia : Občania – štát – trh. Globalizácia národných ekonomik toto poradie obracia naruby: Trh – štát – občania.

Trh sa takto stáva prvým sektorom, štát sa podriaďuje záujmom obchodných spoločností a schopnosť občianskej spoločnosti prinútiť štát presadzovať verejný záujem je oslabená. Kde vládne trh je obchodná spoločnosť kráľom. To treba zmeniť „.

Pred marcovými voľbami by sme mali pozorne sledovať, ktorá z politických strán zahrnie túto potrebnú zmenu a začne sa riadiť vôľou svojich občanov. Dnes si už väčšina občanov jasne uvedomuje, že súčasnú dlhovú krízu v eurozóne spojenú s rastom nezamestnanosti a inflácie nespôsobili radoví občania ale nenásytné banky v úzkom spojenectve s politikmi. Je obludné, ak v tejto šialenej politike ďalšieho zadlžovania chcú naše politické „elity“ pokračovať. Okrem I. Matoviča sa ani jeden z pravicových či ľavicových poslancov nevyslovil za masívne šetrenie a dosiahnutie vyrovnaného resp. prebytkového rozpočtu. Pritom je dnes jasné, komu zadlžovanie vlád (štátov), podnikov aj obyvateľov pomáha. Opýtajme sa našich politikov, dokedy máme trpieť tieto nezmyselné experimenty od bruselských aj našich slovenských politikov.

Zdá sa, že prichádza čas na využitie čl. 32 Ústavy, podľa ktorého „Občania majú právo postaviť sa na odpor každému, kto by odstraňoval demokratický poriadok…“

Ak si však v predčasných voľbách (10.3.2012) opäť zvolíme tých, čo nás 22 rokov klamali a okrádali, potom legitimizujeme ich právo ďalšie 4 roky v ich „vládnutí“ pokračovať. Domnievam sa, že ak má nastať zmena, aby štátna moc skutočne pochádzala od občanov, občania by mali poveriť svoje odborné a morálne apolitické elity, aby vypracovali Občiansky program vládnutia, ktorý by následne občania schválili v referende. Predpokladám, že viacero dobrých myšlienok by Občiansky program mohol čerpať aj z Vízie a stratégie rozvoja spoločnosti do roku 2020, ktorú pripravovala SAV ale po voľbách 2010 upadla do zabudnutia. Občiansky program by mal predovšetkým osloviť stredné vrstvy a vrstvu deklasovaných, ktorí tvoria 98-99% spoločnosti ale doposiaľ moc v rukách má 1-2% elita finančníkov a politikov. Keď sa budeme snažiť budovať zdravú spoločnosť, budeme tým liečiť aj našu Zem. V opačnom prípade budeme naďalej žiť pod tyraniou globálneho finančného systému, ktorý nás vedie k takmer istému sociálnemu a ekologickému kolapsu.

milant

MH SR podpísalo 20. 12. 2012 Memorandum o porozumení s kanadskou spoločnosťou EUROPEAN URANIUM RESOURCES Ltd.

20.10.2023

Táto spoločnosť mala záujem o ťažbu najväčšieho a najkvalitnejšieho slovenského uránového ložiska – Košice-Jahodná. Predbežná štúdia uskutučniteľnosti preukázala veľký ekonomický potenciál ložiska: -zásoby uránu 12 650 – 18385 ton U3O8 -finančná hodnota ložiska (NPV) dosahuje 276 miliónov USD -návratnosť investície (payback) – 1,9 roka Tieto [...]

Peter Žiga Podpredsedom NR SR?

19.10.2023

12.marca 2013 denník SME uverejnil príspevok „K NOVELE O LOŽISKÁCH…“ v ktorom autori novely Geologického zákona navrhujú zrušiť právo obcí, miest a samosprávnych krajov odmietnuť prieskum rádioaktívnych surovín. Keďže som 40 rokov pracoval ako ložiskový geológ pri prieskume aj ťažbe uránových aj iných ložísk, reagoval som na túto nehoráznu [...]

V novembri 2012 malo Slovensko na dne mora poklad v hodnote 180-200 miliárd USD. Aká je dnes?

13.09.2023

Podľa TASR z 8.9.2023 Rozpočtová rada varauje pred bankrotom a vyzýva politikov na upratanie spoločných financií. Prezident Rady pre rozpočtovú zodovednosť(RRZ) Ján Tóth pre rok 2023 odhaduje, že výdavky tá vyššie ako príjmy o 6,8 miliardy eur, deficit tak dosiahne 5,5%. Pred 10 rokmi PRAVDA (3.11.2012) uverejnila správu: „Slovenské dno v Pacifiku nás stálo už viac [...]

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

Milan Tréger

O problémoch geológie a baníctva, ekonomiky a politiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 404
Celková čítanosť: 1756961x
Priemerná čítanosť článkov: 4349x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy