Založ si blog

Máme svetové ale bezcenné ložisko mastenca.

V poslednom čase sa vo viacerých médiách objavili správy o tom, že na východe Slovenska pri obci Gemerská Poloma bolo objavené jedno z najväčších ložísk mastenca na svete. Objav a prieskum ložiska sa spája s rakúskou spoločnosťou Schmid Industrie holding, ktorá  do geologického prieskumu investovala už 20 miliónov eur. Táto firma uvádza, že „po prieskumoch potvrdila, že v Gemerskej Polome objavili najväčšie zásoby mastenca na svete“.

     Predtým, 14.1.2011 sa v médiách objavila o ložisku Gemerská Poloma pozoruhodná informácia pod názvom  „Firma chce od Slovenska v arbitráži 500 miliónov eur za gemerský mastenec“. Išlo o rakúsku spoločnosť Euro Gas ,  ktorej Štátna banská správa odobrala dobývací priestor pre neplnenie termínu začiatku ťažby ložiska.

     Kto objavil, preskúmal a predbežne ocenil ložisko Gemerská Poloma?

     Pravdepodobne nedostatočná znalosť odbornej literatúry o ložiskách nerastných surovín Slovenska viedli k neúplným a skresleným informáciám v médiách. Z viacerých publikácií je známe:

     -že ložisko Gemerská Poloma bolo objavené v procese vrtného vyhľadávacieho prieskumu cínových rúd pracovníkmi Geologického prieskumu, š.p. Spišská Nová Ves v rokoch 1985-1986,

     -že v rokoch 1987-1995 bolo ložisko preskúmané tou istou organizáciou z prostriedkov  štátneho rozpočtu, nákladom cca 25 miliónov Sk. Prieskum ložiska bol ukončený v roku 1995 záverečnou správou s výpočtom zásob,

     -že variantný výpočet zásob v roku 1995 preukázal, že na ložisku sa nachádza 85,4 milióna ton bilančných zásob suroviny s priemernou kvalitou 65,7% mastenca,

     -že finančná hodnota zásob ložiska sa podľa predbežného ocenenia, (podľa metodiky OSN 1997), odhadovala na 15,5 miliárd Sk,

     -že v roku 1996 štát -vlastník ložiska určil dobývací priestor Geologickej službe Slovenskej republiky, ktorá ho následne v roku 1997 zmluvne previedla na organizáciu Rozmin, s.r.o Rožňava, bez verejnej súťaže a bezodplatne.

     Po tomto úvode by bolo aktuálne opýtať sa zastupujúcich vlastníkov ložiska – ministrov hospodárstva a financií:

     1.Prečo „jedno z najväčších ložísk mastenca na svete“ má pre zahraničných investorov hodnotu 500 miliónov eur, prípadne aj viac, ale pre jeho vlastníka – Slovenskú republiku je v podstate bezcenné?

     2.Prečo Slovenská republika, vlastník nerastného bohatstva v zmysle čl.4 Ústavy SR , nevlastní ani jednu akciu  v najziskovejších súkromných domácich a zahraničných spoločnostiach, využívajúcich naše výhradné (štátne) ložiská a prečo nemáme na Slovensku ani jedinú štátnu ťažobnú akciovú spoločnosť?

     3.Nie je to preto, že náš Banský zákon už 20 rokov ignoruje moderné metódy oceňovania ložísk nerastných surovín a preto je naše nerastné bohatstvo bezcenné?

     4.Včase hospodárskej krízy, keď chýbajú zdroje pre školstvo, zdravotníctvo, komunálnu sféru atď. , je takýto postoj štátu zodpovedný?  Nepoučili sme sa na ložiskách Košice – Jahodná (urán), Kremnica a  Hodruša (zlato) a mnohých ďalších?

     Len nesvojprávny vlastník môže dopustiť, aby vlastnil bezcenné (nerastné) bohatstvo a neparticipoval primerane na profite z jeho využívania.

                                                                                                                                                              milant

MH SR podpísalo 20. 12. 2012 Memorandum o porozumení s kanadskou spoločnosťou EUROPEAN URANIUM RESOURCES Ltd.

20.10.2023

Táto spoločnosť mala záujem o ťažbu najväčšieho a najkvalitnejšieho slovenského uránového ložiska – Košice-Jahodná. Predbežná štúdia uskutučniteľnosti preukázala veľký ekonomický potenciál ložiska: -zásoby uránu 12 650 – 18385 ton U3O8 -finančná hodnota ložiska (NPV) dosahuje 276 miliónov USD -návratnosť investície (payback) – 1,9 roka Tieto [...]

Peter Žiga Podpredsedom NR SR?

19.10.2023

12.marca 2013 denník SME uverejnil príspevok „K NOVELE O LOŽISKÁCH…“ v ktorom autori novely Geologického zákona navrhujú zrušiť právo obcí, miest a samosprávnych krajov odmietnuť prieskum rádioaktívnych surovín. Keďže som 40 rokov pracoval ako ložiskový geológ pri prieskume aj ťažbe uránových aj iných ložísk, reagoval som na túto nehoráznu [...]

V novembri 2012 malo Slovensko na dne mora poklad v hodnote 180-200 miliárd USD. Aká je dnes?

13.09.2023

Podľa TASR z 8.9.2023 Rozpočtová rada varauje pred bankrotom a vyzýva politikov na upratanie spoločných financií. Prezident Rady pre rozpočtovú zodovednosť(RRZ) Ján Tóth pre rok 2023 odhaduje, že výdavky tá vyššie ako príjmy o 6,8 miliardy eur, deficit tak dosiahne 5,5%. Pred 10 rokmi PRAVDA (3.11.2012) uverejnila správu: „Slovenské dno v Pacifiku nás stálo už viac [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

Milan Tréger

O problémoch geológie a baníctva, ekonomiky a politiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 404
Celková čítanosť: 1758361x
Priemerná čítanosť článkov: 4352x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy