Ministri I. Korčok a J. Naď ponúkajú nebezpečnú Bezpečnostnú a Obrannú stratégiu

6. septembra 2023, Milan Tréger, Nezaradené

Dnešným blogom by som chcel reagovať na včerajšiu debatu (5.9.2023) pani Anny Vargovej s pánom Ivanom Korčokom, kandidátom na prezidenta SR. Reakcia spočíva v mojom blogu v Pravde z 9.12.2020 „Ministri I.Korčok a J.Naď ponúkajú nebezpečnú Bezpečnostnú a Obrannú stratégiu.“ Link neuvádzam, kto má záujem, prečíta si článok v Pravde.
Obaja páni ministri sa snažili občanov SR presvedčiť, že jedinou
možnosťou ako zabezpečiť bezpečnosť a obranyschopnosť Slovenska je Európska únia a NATO a táto možnosť nemá žiadnu inú alternatívu.
Po vyše troch rokoch vlád I.Matoviča, E.Hegera a úradníckej vlády Ľ.Ódora sa ukazuje, že táto stratégia má aj iné alternatívy.Kým vstup do EÚ odsúhlasilo v referende r.2003 cca 52% ľudí, referendum o vstupe do NATO bolo v roku 1997 zmarené. A najnovšie prieskumy ukazujú, že až 70% ľudí by súhlasilo s vystúpením SR z NATO. Existuje teda aj iná alternatíva.
Do pozornosti odporúčam aj pasáž o KOSTARIKE – stabilnom demokratickom štáte, ktorý rozpustil armádu, aby udržal mier. Čo by páni Korčok a Naď hovorili na alternatívu rozšírenia neutrálnych štátov Švajčiarska, Rakúska a Lichtenštejnska o Slovensko a ďalšie štáty (V-4) a Balkánu? Blábolom povereného ministra obrany o trojnásobnom zvýšení nákladov na zbrojenie dnes uverí málokto.
Pred PV 30.9.2023 aj prezidentskými voľbami 2024 zvažujme všetky alternatívy. Predovšetkým tie, ktoré myslia na väčšinu občanov SR.