V. Orbán: „Hodnotu peňazí zaručuje zlato, centrálna banka a vláda“.

7. júla 2023, Milan Tréger, Nezaradené

Tento odkaz maďarského premiéra uverejnila PRAVDA 6.7.2021 v článku „Orbán po prehliadke zásob zlata: Svet už nemôže pokračovať v takom živote ako pred pandémiou.“ Podľa agentúry MTI zdôraznil, že k tomu, aby ľudia mali peniaze je potrebné, aby tieto peniaze mali hodnotu. A hodnotu peňazí majú zaručiť ZLATO, CENTRÁLNA BANKA A VLÁDA. Maďarská národná banka (MNB) preto už v roku 2018 rozhodla, že existujúce zásoby zlata desaťnásobne navýši a vlani dokonca rozhodla o ďalšom zvýšení zásob zlata, ktoré teraz dosahujú 94,5 tony.

My, občania SR, by sme sa tiež od našej NBS a vlády radi dozvedeli, aké sú zásoby zlata na Slovensku? Táto otázka je plne oprávnená po výsledkoch kontroly NKÚ v roku 2020. PRAVDA 9.4.2021 publikovala závery kontroly NKÚ nasledovne: „ŠTÁT NEDOSTATOČNE CHRÁNI NERASTNÉ BOHATSTVO. LEGISLATÍVNA OCHRANA NERASTNÉHO BOHATSTVA JE NEDOSTATOĆNÁ. SÚČASNÝ MODEL NA SLOVENSKU JE VÝHODNÝ NAJMA PRE ŤAŽOBNÉ SPOLOČNOSTI, KTORÉ VYUŽÍVAJÚ NEJEDNOZNAČNOSŤ LEGISLATÍVY A TAK PLATIA ŠTÁTU, VLASTNÍKOVI, MINIMÁLNE ÚHRADY (DANE A POPLATKY). PRETO NKÚ UPOZORŃUJE POSLANCOV NR SR NA POTREBU ZMENY LEGISLATÍVY TAK, ABY NERASTNÉ BOHATSTVO, PODZEMNÉ VODY, LIEČIVÉ ZDROJE, POVRCHOVÉ TOKY A JASKYNE  BOLI ÚČINNE CHRÁNENÉ NIELEN PRE SÚČASNÉ, ALE AJ BUDÚCE GENERÁCIE (čl.4 ÚSTAVY SR).

NKÚ odhalila, že príslušné štátne inštitúcie nemajú zadefinovanú jednoznačnú povinnosť  FINANČNE OCEŇOVAŤ VÝHRADNÉ LOŽISKÁ NA ZÁKLADE REÁLNYCH TRHOVÝCH CIEN:  BEZ TOHO JE NAŠE NERASTNÉ BOHATSTVO VLASTNÍCTVOM BEZCENNÝM.

Dočkáme sa odpovedí aspoň na otázku, kde skončilo 31,7 ton zlata z Bank of England, ktoré pred cca 4 rokmi 29.11.2019 žiadal vrátiť na Slovensko expremiér R.Fico? Vie to guvernér NBS Peter KAžIMíR, ALEBO POVERENÝ PREMIÉR ÓDOR? SPOLU S NOVýMI MINISTRAMI HOSPODáRSTVA, FINANCIÍ, ŽIVOTNéHO PROSTREDIA ?