Voda nad zlato

22. apríla 2023, Milan Tréger, Nezaradené

Dnes je DEŇ ZEME a preto tento blog, ako geológ, by som rád venoval mimoriadne aktuálnej knižke GLOB8LNE ZDROJE hrozba alebo šanca? autorov Peter Staněk, Dušan Doliak, Pavlína Ivanová. Vydalo vydavateľstvo Walters Kluwer, s.r.o. v júni 2017. Všetky práva sú vyhradené. Toto dielo ani žiadnu jeho časť nemožno reprodukovať bez súhlasu majiteľov práv.

Napriek tomuto upozorneniu si dovolím niekoľko citátov zo Záveru knihy (str.185-187), keďže autori čitateľov vyzývajú: „Môžete s nami súhlasiť, resp. nesúhlasiť, ale v súčasnosti je nutné o uvedených témach rozmýšľať a diskutovať.“ Keďže na podobné témy som v rokoch 2011-2023 publikoval vyše 360 článkov/blogov, z toho okolo 50 na tému ochrany nerastného bohatstva a vôd, dúfam, že majitelia práv odpustia 83 ročnému ZŤP dôchodcovi niekoľko zväčša pozitívnych reakcií na ich dielo.

Predovšetkým som prekvapený, že knižku nie je možné nikde objednať a pritom by mala byť dostupná v knižniciach, školách a povinným čítaním pre 150 poslancov NR SR a 16 ministrov.

Teraz niekoľko citátov s ktorými plne súhlasím:

„Človek sa správa ako keby prírodné zdroje tu boli nekonečné a len pre neho. No sú limitované rozsahom i prírodnými procesmi. Človek o sebe tvrdí, že je človek rozumný – ale správa sa tak? Na vývoji drancovania prírodných zdrojov a nerešpektovania síl planéty na absorpciu odpadu sa odráža pochybnosť o logike ekonomiky i spoločnosti. Rastúci nedostatok by mal viesť k racionalite využívania, no človek skôr volí cestu vojen o zdroje. Na príklade vzťahu k vode vidieť „logiku“ ekonomiky i spoločnosti. Pritom všetci vieme, že bez vody niet života, vysychanie povedie k obrovským migračným posunom. Tam, kde voda odtečie, odíde i život. Nedostatok vody spúšťa také obrovské zmeny, že ich neustojíme (migrácia, potraviny, hlad, voda).“

Pokiaľ ide o možnosti technologickej revolúcie v podmienkach globalizácie (nový globálny svet práce), robotika, umelá inteligencia a integračné procesy nás (podľa P. Ivanovej) mali zdvihnúť na novú úroveň. Ak však posúdime zmeny, ktoré sa udiali po roku 2017, skôr ju môžeme hodnotiť ako hrozbu, nie ako o šanci.

Biosféra sa vyvíjala miliardy rokov ako evolučná a bezodpadová. Technosféra existuje 200 rokov, vyvíja sa extrémne rýchlo, ale zároveň hromadí a produkuje odpad. Tak, ako sa mení prostredie, sa musí zmeniť aj spoločnosť. Nie je možné zostávať na nemenných dimenziách zisku, HDP, produktivity atď.