Pár odporúčaní a otázok k odvolávaniu ministra R. Sulíka v NR SR

21. júna 2022, Milan Tréger, Nezaradené

Dnes by mala NR SR rokovať o odvolávaní R.Sulíka z funkcie ministra hospodárstva. Dnešné aktuality.sk (21.6.2022) publikovali zaujímavý článok od Martina Odkladala pod názvom „Zdražovanie drví celý svet. Jedna krajina (Švajčiarsko) sa však vysokej inflácii zatiaľ vyhýba.“

Na grafe autor ukazuje, že kým v máji 2022 bola inflácia vo Švajčiarsku 2,7%, na Slovensku 11,8%, v ČR 15,2%, v celej eurozóne 8,1%. Ako dôvody uvádza lacnejšie energie (až 92% energie pochádza z vody a jadra), silnú menu (frank) bez nutnosti tlačenia nových peňazí, vyspelé zdravotníctvo (až 17% zo spotrebného koša) a i.

O Švajčiarsku sa v roku 1998 (Všechno o Zemi) uvádzalo: „NEZÁVISLOSŤ A NEUTRALITA sú základné piliere švajčiarskej politiky, ktorá priniesla obyvateľom MIER A BLAHOBYT.“

Nebola by takáto politika vhodnejšia pre malé štáty ako je Slovensko, ako politika členstva v NATO a EÚ? Podľa môjho názoru politika SaS (červené čiary) podkopáva demokraciu a slúži výhradne bohatej menšine. O dopadoch liberálnej politiky v Rusku, Maďarsku a USA som písal v Pravde v blogu z 23.11.2016.

Nie všetky názory SaS a R. Sulíka však odmietam. Ako geológ-ateista podporujem odluku cirkvi od štátu a tiež kritické názory R.Sulíka na EÚ v období, keď bol poslancom Europarlamentu (Memorandum slovenského eurorealizmu, podriadenosť EP EK, odmietnutie eurovalu aj za cenu Verímvlády I:Radičovej na čele s Dzurindom a Miklošom. Kam nasmerovala SR neoliberálna politika ukázala knižka GORILA od Nicholsona.

Záver: Verím, že racionálne uvažujúci poslanci aj občania spravodlivo rozhodnú.