Kde skončí zlato z ložiska Detva – Biely vrch ? Odpovedia ministri Sulík a Budaj ?

12. februára 2022, Milan Tréger, Nezaradené

Dnes by som do diskusie ako geológ prispel niektorými staršími poznatkami. 6.marca 2012 som v blogu „Zachráňme slovenské zlato pred Gorilami“ napísal (citujem): „Ročenka Nerastné suroviny SR (2011) priniesla pozoruhodnú informáciu, že v roku 2010 sa zásoby zlata na 21 výhradných (štátnych) ložiskách zvýšili oproti roku 2009 viac ako dvojnásobne, zo 73 ton na 153 ton. Tento prírastok súvisí so schválením zásob na novom ložisku Detva- Biely vrch, ktorého celkové zásoby dosahujú 80 ton zlata. Z 80 ton zlata je 25 ton bilančných, t.j. rentabilne ťažiteľných a 55 ton sú zásoby nebilančné. O toto, jedno z dvoch najväčších slovenských ložísk zlata sa vedie zápas medzi občanmi Detvy a okolitých obcí a spoločnosťou EMED-Slovakia s r.o., ktorá je dcérou cyperskej spoločnosti EMED Mining. Občianske združenie Podoľanie nad zlato oprávnene protestuje proti zámerom povrchovej ťažby a ekologicky škodlivej technológie získavania zlata kyanidovým lúhovaním. Firma EMED predpokladá, že z ložiska Detva-Biely vrch by počas 10 ročnej ťažby získala 18-19 ton zlata v odhadovanej hodnote 760-800 miliónov eur.

Ak by dobývací priestor a povolenie ťažby získala EMED alebo iná zahraničná spoločnosť, vyťažené zlato by bolo majetkom ťažiara a vlastník ložiska – SR by sa musel uspokojiť okrem dane len s 5% úhradou za vydobyté nerasty. Takýto „obchod“ medzi vlastníkom (SR) a nájomcom (EMED) považujeme za výsmech ochrane a racionálnemu využitiu výhradných ložísk deklarovaných v Banskom zákone.“ (koniec citátu).

23.júna 2018 som sa téme venoval v blogu „Boj o zlato v Podpoľaní pokračuje“.

Dnes boj pokračuje treťou etapou, ale za iných podmienok. Svetová cena zlata vzrástla z 1200 USD/tr. oz na 1850 USD/tr. oz. čo by mohlo zvýšiť množstvo bilančných zásob a tiež cenu ložiska na vyše 1 miliardu USD. Vysvetlia nám ministri hospodárstva a životného prostredia, ako budú postupovať, aby naplnili čl.4 Ústavy SR?