Obete Impéria

7. januára 2022, Milan Tréger, Nezaradené

Armáda USA má viac ako tisíc vojenských základní v takmer stovke krajín. John Tirman, hlavný vedecký pracovník a výkonný riaditeľ amerického MIT Centra pre medzinárodné štúdie, vo svojej knihe Smrť tých druhých z vydavateľstva Oxford U pod vplyvom niversity Press uvádza, že v amerických inváziách len v Korei, Vietname a Iraku zahynulo 6 až 7 miliónov obetí, pričom drvivá väčšina z nich boli civilisti, teda aj bezbranní muži, ženy a deti. Tirman konštatuje, že samotní Američania v mnohých prípadoch vôbec netušili o skutočnej povahe týchto invázií a pod vplyvom mediálneho obrazu nadobúdali dojem, že ich krajina vedie dobré a spravodlivé vojny. Tirman tak odhaľuje skutočný pôvod narastajúcej vlny antiamerikanizmu. Hrozba irackých zakázaných zbraní bola hlavným dôvodom, ktorý Bushova vláda uviedla ako argument pre inváziu do Iraku v roku 2003. Vrchný zbrojný inšpektor CIA Charles Duelfer už v roku 2005 priznal, že hľadanie nedáva zmysel a zároveň uviedol, že jeho experti nenašli žiadne dôkazy o tom, že by dal Saddám Husajn tesne pred inváziou odniesť zbrane hromadného ničenia. V Iraku však aj napriek tomu muselo len medzi rokmi 2003 a 2006 zahynúť 655 000 ľudí, 190 000 civilistov a viac ako 60 000 detí. Globálny prieskum WPO v roku 2006 zistil, že 33 z 35 skúmaných krajín uvádza, že vojna v Iraku zvýšila nebezpečenstvo teroristických útokov po celom svete. Najväčším paradoxom vojny v Iraku je fakt, že skutočnú moc a širokú podporu tam Al-Káida nadobudla až po anexii USA. Nedávno prenikli na svet šokujúce dokumenty s výpoveďou bývalého generála vrchného veliteľstva  spojeneckých síl v Európe Wesleyho Clarka. Uviedol v nich, že už po niekoľko týždňov po septembrových udalostiach (11.9.2001) boli v Pentagone naplánované útoky na sedem krajín v priebehu piatich rokov v poradí Irak, Sýria, Libanon, Líbya, Somálsko, Sudán a Irán.

Dnes prenasledovaný zakladateľ svetoznámeho servera WikiLeaks Julian Assange vyhlásil, že príčinou vojen sú lži. Všetko je to vojna médií a pokiaľ vojny začínajú lžou, potom mier môže začínať pravdou.

ZDROJ: Tibor Eliot Rostas: MLČANIE (2012).

Záver: V súčasnosti, keď naša politická „elita“ propaguje a podporuje Dohodu o obrane medzi USA a SR, mala by si dobre zvážiť dôsledky takejto pre SR nevýhodnej dohody. Kvalifikovane na to upozorňuje GP M.Žilinka v 35 pripomienkach, KOZ, petícia občanov aj protesty občanov. Takáto Dohoda si vyžaduje súhlas občanov v referende. Nemôže sa opakovať aj na Slovensku to, čo v roku 1999 v Srbsku? Volajme spoločne:“Ruky preč od Slovenska“. Myslím si, že malému Slovensku by najlepšie vyhovovala neutralita a nezávislosť, podľa vzoru Švajčiarska, Islandu a Kostariky.