Založ si blog

Okrem ústavnej ochrany pôdy je potrebná aj ústavná ochrana vody a nerastných surovín nachádzajúcich sa pod pôdou

Ústavná ochrana pôdy navrhovaná Ministerstvom pôdohospodárstva je dobrým prvým krokom k ochrane mimoriadne dôležitého prírodného zdroja. Zároveň by bolo potrebné upozorniť vládu a NR SR na nutnosť ochrany tých prírodných zdrojov, ktoré sa nachádzajú pod pôdou – vody a nerastných surovín. Hoci nerastné bohatstvo, podzemné vody, prírodné liečivé zdroje, vodné toky a jaskyne, ktoré sú vo vlastníctve Slovenskej republiky sú chránené  čl.4 Ústavy SR, túto ochranu nepovažujeme za dostatočnú. Ako geológ som na to poukazoval v desiatkach blogov v Pravde, v rokoch 2011- 2021. Na nedostatky v ochrane nášho nerastného bohatstva upozornil aj Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ). V Pravde z 9.4.2021 bol uverejnený článok „NKÚ: Štát nedostatočne chráni nerastné bohatstvo“. V článku sa uvádza: „Podľa NKÚ je legislatívna ochrana nerastného bohatstva nedostatočná. Súčasný model na Slovensku je výhodný najmä pre ťažobné spoločnosti, ktoré využívajú nejednoznačnosť legislatívy a tak platia štátu minimálne úhrady. Preto NKÚ upozorňuje poslancov NR SR na potrebu zmeniť legislatívu tak, aby nerastné bohatstvo, podzemné vody a prírodné liečivé zdroje boli účinne chránené nielen pre súčasné, ale hlavne budúce generácie. Súčasný stav vyhovuje len veľmi úzkej skupine vyvolených a tomu musíme zabrániť. Kontrola NKÚ odhalila, že príslušné štátne inštitúcie nemajú zadefinovanú jednoznačnú povinnosť finančne oceňovať výhradné ložiská na základe reálnych trhových cien. MH SR a MŽP SR majú síce prehľad o zásobách výhradných ložísk, ale bez finančného ocenenia ide o bezcenný majetok. Do konca roka 2020 nebol do našej národnej legislatívy (Banský zákon, Surovinová politika) implementovaný jednotný systém medzinárodnej klasifikácie zásob podľa metodiky OSN.“

Už v roku 1995 Uznesenie vlády SR č.661/1995 o surovinovej politike SR ukladalo (do júna 1997) vypracovať novelu Banského zákona a následne novelu Geologického zákona (do septembra 1997) tak, aby boli porovnateľné s krajinami EÚ. Novela Banského zákona pripravená MH SR v decembri 1999 požiadavky modernej banskej legislatívy porovnateľnej s legislatívou EÚ nespĺňala vo viacerých smeroch (viď Dokumenty MŽP SR, 2002, str.84). Vzhľadom k uvedeným problémom ie prijatie nového Banského zákona prioritou a prvoradým cieľom do roku 2003.

Žiaľ, nový Banský zákon nebol vypracovaný ani v roku 2015, na čo som reagoval blogom v Pravde 19.10.2015 „Slovensko potrebuje nový Banský zákon“, opäť bez odozvy MH SR.

Ak v súčasnosti diskutujeme o ústavnej ochrane pôdy, bolo by vhodné o tom, ako ochranu prírodných zdrojov – pôdy, vody, nerastných surovín riešia v iných štátoch. Podľa môjho názoru by sa SR mohla inšpirovať francúzskou BRGM – národnou geologickou službou, verejnou organizáciou zameranou na aplikácie vedy o Zemi, na riadenie zdrojov a rizík pôdy a podložia so zreteľom na trvalo udržateľný rozvoj. BRGM napĺňa 4 ciele:

-porozumieť geologickým javom a súvisiacim rizikám

-vyvíjať nové metodiky a techniky

-vytvárať a šíriť údaje o manažmente pôdy, podložia a zdrojov vody a nerastov

-poskytovať potrebné nástroje pre politiky v oblasti riadenia pôdy, podložia a zdrojov, prevencie rizík a politík reagujúcich na zmenu klímy.

BRGM je riadené predstavenstvom, ktoré pozostáva zo 7 zástupcov štátu (ministerstiev), 5 osobností kompetentných v jednotlivých činnostiach a zo 6 zástupcov zamestnancov.

Negatívom organizácie manažmentu prírodných zdrojov na Slovensku je ich roztrieštenosť. Prieskum ložísk riadi MŽP, ťažbu nerastných surovín MH SR, pôdu MP SR, vodu až tri ministersrtvá. Už teraz vidíme roztrieštenosť záujmov medzi rezortami, dokonca v koalícii. Takáto roztrieštenosť je ešte zvýraznená bojom o eurofondy medzi ministrami. Je čas na zásadnú zmenu, ktorá by mala začínať širokou diskusiou odborníkov a nie úradníkov za zeleným stolom. Kto by nerešpektoval oprávnené požiadavky občanov (ZMOS, KOZ, podnikatelia…), by nemal mať miesto na žiadnom ministerstve.

 

MH SR podpísalo 20. 12. 2012 Memorandum o porozumení s kanadskou spoločnosťou EUROPEAN URANIUM RESOURCES Ltd.

20.10.2023

Táto spoločnosť mala záujem o ťažbu najväčšieho a najkvalitnejšieho slovenského uránového ložiska – Košice-Jahodná. Predbežná štúdia uskutučniteľnosti preukázala veľký ekonomický potenciál ložiska: -zásoby uránu 12 650 – 18385 ton U3O8 -finančná hodnota ložiska (NPV) dosahuje 276 miliónov USD -návratnosť investície (payback) – 1,9 roka Tieto [...]

Peter Žiga Podpredsedom NR SR?

19.10.2023

12.marca 2013 denník SME uverejnil príspevok „K NOVELE O LOŽISKÁCH…“ v ktorom autori novely Geologického zákona navrhujú zrušiť právo obcí, miest a samosprávnych krajov odmietnuť prieskum rádioaktívnych surovín. Keďže som 40 rokov pracoval ako ložiskový geológ pri prieskume aj ťažbe uránových aj iných ložísk, reagoval som na túto nehoráznu [...]

V novembri 2012 malo Slovensko na dne mora poklad v hodnote 180-200 miliárd USD. Aká je dnes?

13.09.2023

Podľa TASR z 8.9.2023 Rozpočtová rada varauje pred bankrotom a vyzýva politikov na upratanie spoločných financií. Prezident Rady pre rozpočtovú zodovednosť(RRZ) Ján Tóth pre rok 2023 odhaduje, že výdavky tá vyššie ako príjmy o 6,8 miliardy eur, deficit tak dosiahne 5,5%. Pred 10 rokmi PRAVDA (3.11.2012) uverejnila správu: „Slovenské dno v Pacifiku nás stálo už viac [...]

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Súd poslal zakladateľa kryptomenovej burzy FTX na 25 rokov do väzenia

28.03.2024 17:13

Pred kolapsom v novembri 2022 bola druhou najväčšou kryptomenovou burzou na svete.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Milan Tréger

O problémoch geológie a baníctva, ekonomiky a politiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 404
Celková čítanosť: 1751178x
Priemerná čítanosť článkov: 4335x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy