„Impérium USA bezohľadná svetová veľmoc“

19. októbra 2021, Milan Tréger, Nezaradené

Autor tejto knihy Dr. Daniele Ganser venuje túto knihu všetkým ľuďom, ktorí zo srdca odmietajú vojny, teror, mučenie a vojnovú propagandu, a ktorí sa vytrvalo a s radosťou angažujú za mier.

Dr. Daniele Ganser  je jedným z popredných európskych sociálnych kritikov a analytikov. Zameriava sa na tému mieru, vedenia skrytých vojen, boja za suroviny, globálnemu boju o ropu a tzv. „vojne proti terorizmu“. Publikáciami a vystúpeniami v médiách priťahuje pozornosť širokej verejnosti, aby viac premýšľali o stave sveta a nenechali sa ovplyvňovať pokrivenými správami médií hlavného prúdu. Vyučuje na santgallenskej univerzite.

Mnohí ľudia považujú USA za najväčšiu hrozbu pre svetový mier. Prečo? Podľa mnohých má USA najsilnejší destabilizačný vplyv na svetové udalosti a predstavuje tak najväčšiu hrozbu pre svetový mier. Svetová veľmoc č.1 nezískala túto smutnú najvyššiu pozíciu náhodou, pretože:

– žiadny iný národ nebombardoval toľko iných krajín a nezvrhol toľko vlád ako USA od roku 1945,

-mimo svojho územia majú USA viac ako 700 vojenských základní,

-sú najväčšími exportérmi zbraní na svete,

-majú najväčší rozpočet na zbrojenie na svete.

Daniele Ganser popisuje, ako USA uskutočňujú politiku moci, v ktorej je násilie ústredným prvkom.

16 kapitol knihy nazval autor nasledovne:

1. USA sú najväčšou hrozbou pre svetový mier

2.USA sú oligarchiou

3.Vojny s Indiánmi

4.Vykorisťovanie otrokov

5Severná Amerika nestačí

6.USA a prvá svetová vojna

7USA a druhá svetová vojna

8.Tajné vedenie vojny

9.Zavraždenie prezidenta Kennedyho

10.Vojna vo Vietname

11.Aféra Irán-Contras

12.Útoky z 11.septembra

13.Takzvaná „Vojna proti teroru“

14.Digitálne impérium

15.Boj o Euráziu

16.Záver

V závere autor cituje Jurgena Todenhofera:“Prekonali sme otroctvo, upaľovanie čarodejníc, kolonializmus, rasizmus a apartheid a ak sa nám podarí postaviť mimo zákon aj vojnu, ľudstvo urobí veľký krok vpred.“

D.Ganser definuje tri kroky k mieru: Prvým je vôľa k mieru, druhým je zákaz násilia zo strany OSN a tretím krokom je všímavosť. Hoci zákaz násilia je zakotvený v článku 2, ods.4 Charty OSN a je v súčasnosti platným medzinárodným právom, v ktorom sa uvádza:“Všetci členovia sa vo svojich medzinárodných vzťahoch zdržia akejkoľvek hrozby alebo použitia sily namierenej proti územnej celistvosti alebo politickej nezávislosti štátu alebo inak nezlučiteľnej s cieľmi OSN.“ USA sú však vetujúcou mocou v Rade bezpečnosti OSN a môžu tak zabrániť OSN, aby ich usvedčila, ak nelegálne bombardujú iné krajiny a porušujú zákaz násilia podľa OSN. USA navyše dominujú NATO, najväčšej vojenskej aliancii na svete, ktorej je žiaľ členom aj SR! Je to však vôľa väčšiny občanov SR? Ako by sa väčšina vyslovila v referende? 

Na záver by som chcel poďakovať vydavateľstvu TORDEN, že túto významnú knihu sprístupnila slovenskej verejnosti. Autor (D:G:) by sií zaslúžil Nobelovu cenu za mier.