Budeme o 10 rokov tigrom EÚ?

6. októbra 2020, Milan Tréger, Nezaradené

Hoci som očakával, že najskôr budeme diskutovať o Pláne obnovy na roky 2021-23, pokúsim sa vyjadriť aj k dokumentu „Moderné a úspešné Slovensko“. Navrhovaných 8 reforiem od fiškálnej až po digitalizáciu sú podľa môjho názoru aktuálne, ale zároveň vyvolávajú mnoho otázok, napr.:

– Je opodstatnená požiadavka Európskej komisie (EK), aby investície do Zelenej ekonomiky boli až 37% a Digitalizácie až 20%. Nemal by si to nastaviť každý štát sám?

– Pri reformách Zelenej ekonomiky, ktorú by mal zastrešovať minister Budaj a MŽP SR prekvapuje, že rezort dopravy (?) si už zabezpečil až 9 miliard eur na „zelenú dopravu“, ale na ochranu prírody zostáva rádovo menej financií. A reformy agropotravinárstva sa do programu vôbec nedostali? Súhlasia s tým ministri páni Budaj a Mičovský?

-Keď minister Heger pochválil reformy M.Dzurindu z rokov 1998-2006,zabudol dodať, že súčasťou druhej vlády M.D. bola aj kauza GORILA, ktorá je doteraz nevyšetrená a ktorá pre spory medzi KDH a ANO viedla k predčasným voľbám v septembri 2006.

-Za dôležitú by sme mali považovať reformu č.7 .- Verejné inštitúcie a regulácie, predovšetkým boj proti korupcii a reformy v súdnictve, ktoré úspešne naštartovala ministerka M.Kolíková spolu s reguláciou podnikateľského prostredia, vrátane regulácie v baníctve a geológii, ktoré bolo dlhodobo brzdené MH SR.

-Podobne za priority by sme mali považovať boj proti daňovým únikom a daňovým rajom, férové penzie, podpora bývania a sociálna udržateľnosť.

-Nebolo by vhodné reformy školstva, vedy, výskumu a inovácií spojiť ?

Na záver b oy som si dovolil odcitovať názor Tomáša Baťu k príčinám a následkom Veľkej hospodárskej krízy z rokov 1929-1935, ktoré, podľa môjho názoru, môžu osloviť racionálne uvažujúcich občanov aj politikov:

To, čomu sme zvykli hovoriť hospodárska kríza, je iné meno pre mravnú biedu. Mravná bieda je príčina, hospodársky úpadok je následok. V našej krajine je mnoho ľudí, ktorí sa domnievajú, že hospodársky úpadok je možné sanovať peniazmi. Hrozím sa dôsledkov tohoto omylu. V stave, v akom sa nachádzame, nepotrebujeme žiadne geniálne obraty a kombinácie. Potrebujeme mravné stanovisko k ľuďom, k práci a verejnému majetku. Nepodporovať bankrotárov, nerobiť dlhy, nevyhadzovať hodnoty za nič, nezdierať pracujúcich, robiť to, čo nás pozdvihlo z povojnovej biedy, pracovať a šetriť a urobiť prácu a šetrenie výnosnejším a čestnejším ako leňošenie a mrhanie.