US demokracia alebo moneykracia?

21. februára 2020, Milan Tréger, Nezaradené

Viaceré médiá dnes (21.2.2020) informovali, že kandidát na prezidenta USA za Demokratickú stranu M.Bloomberg minul za dva mesiace kampane už vyše 400 miliónov USD. Väčšina peňazí smerovala do televíznej reklamy. Miliardár M.Bloomberg si to môže dovoliť, keďže jeho majetok sa odhaduje na 64 miliard USD. Jeho cieľom v prezidentských voľbách, ktoré budú 3.11.2020, bude poraziť „najhoršieho prezidenta v dejinách USA, D.Trumpa.“

M.Bloomberg sa považuje za nezávislého kandjdáta, pretože predvolebnú kampaň si financuje výlučne z vlastných zdrojov. Zároveň sa považuje za filantropa, ktorý svoje peniaze nezdedil, ale si ich zarobil. Na rozdiel od ďalšieho, chudobného kandidáta Demokratickej strany B.Sandersa, ktorý svoju kampaň financuje zo zbierok svojich prevážne chudobných podporovateľov.

Výsledky novembrových prezidentských volieb ukážu, či v USA prevažuje skutočná demokracia alebo moneykracia – vláda peňazí. Aj na Slovensku už po voľbách 29.2.2020 uvidíme, či naša spoločnosť chce skutočnú demokraciu alebo zvíťazí moneykracia a budeme potrebovať zásadnejšiu zmenu smerom od oligarchie k demokracii.