Šéfka EK Ursula von der Leyenová šokovala Brusel aj celú EÚ

2. februára 2020, Milan Tréger, Nezaradené

Denník Pravda uverejnil 1.2.2020 článok „Oznámenie šéfky EK o obchodnej dohode s USA vyvolalo v Bruseli údiv“. Podľa tlačovej agentúryAFP šéfka EK Ursula von der Leyenová oznámila po stretnutí s D.Trumpom v Davose 21.1.2020, že EÚ a USA „za pár týždňov“ podpíšu obchodnú dohodu.

Toto vyhlásenie vyvolalo v Bruseli údiv a nepochopenie. V Bruseli vládne stav, keď „nikto nič nevie“ o nejakej dohode s USA. Nerozumie tomu nemecký europoslanec Lange, ani zdroje z Rady EÚ. Francúzsky minister financií Le Mairé oznámil, že Francúzsko nepodpíše obchodnú dohodu so štátom, ktorý odmieta parížsku klimatickú dohodu.

Zdá sa, že pani predsedníčka EK už nepotrebuje ani 705 poslancov EP ani 27 prezidentov a premiérov Rady EÚ? O vysvetlenie a názor na tento bezprecedentný krok by sme sa mali opýtať podpredsedu EK M.Šefčoviča a tiež pani prezidentky, predsedu NR SR a predsedu vlády, ale aj našich europoslancov a predsedov koaličných aj opozičných strán kandidujúcich v PV 29.2.2020. Nedá sa vylúčiť, že po Brexite budú nasledovať ďalšie exity? Nemala by OĽANO v pripravovanom prieskume, či referende, navrhnúť spojenie PV s referendom, čo umožňuje Ústava SR v čl.97,ods.2?