Minimálny dôchodok na Slovensku 278, 90 eur, vo Fínsku 1500 eur ?

15. apríla 2019, Milan Tréger, Nezaradené

Dnešné médiá (Pravda, RTVS)priniesli tieto zaujímavé informácie. Nás dôchodcov zaujíma, čím je tento vyše 5 násobný rozdiel medzi minimálným, ale aj priemerným dôchodkom na Slovensku a vo Fínsku zapríčinený a ako by sa slovenský dôchodca mohol dopracovať aspoň k priemernému dôchodku na úrovni 50% fínskeho minimálneho dôchodku?

Naša Ústava v čl. 39 ustanovuje, že „Občania majú právo na hmotné zabezpečenie v starobe a pri nespôsobilosti na prácu, ako aj pri strate živiteľa. Každý, kto je v hmotnej núdzi, má právo na takú pomoc, ktorá je nevyhnutná na zabezpečenie základných životných podmienok.“  Predpokladá snáď naša vláda a NR SR, že dôchodky vo výške 279 – 450 eur sú dostatočné na „zabezpečenie základných životných podmienok“?  Ako ZŤP dôchodca som presvedčený,že takéto biedne dôchodky sú nedôstojné „ekonomike, ktorej sa darí“ a vedú k chudobe polovice až dvoch tretín dôchodcov. Zároveň vidíme, ako sa korupciou, klientelizmom, rozkrádaním likviduje to, čo v minulosti vytvorila naša generácia a generácia našich rodičov.

Je pozoruhodné, že kým vo Fínsku dosahuje daň z príjmu až 50%, (po konsenze pravice aj ľavice), na Slovensku uvažuje SNS o znížení dane z 20 na 15%. Komu to pomôže? Z druhej strany je dobrý návrh na zníženie DPH na potraviny z 20 na 10%. Nám dôchodcom by to trocha pomohlo. Nemohol by predseda SNS a NR SR navštíviť Fínsko a poznatky z Fínska aplikovať na Slovensku? Podľa prieskumu OSN Fínsko údajne patrí k štátom s najvyššou životnou úrovňou na svete.

Už pred cca 2000 rokmi antickí filozofi tvrdili, že „Štáty bez spravodlivosti sú len obyčajné lúpežné podniky“. Poučíme sa?