Dobrá správa: Žlté vesty aj na Slovensku

8. januára 2019, Milan Tréger, Nezaradené

PLUS 7DNÍ uverejnil 3.1.2019 aktuálny článok „ŽLTÉ VESTY DORAZILI NA SLOVENSKO“ (redaktor Peter Galan). Francúzske žlté vesty nemajú lídrov, jasný smer, neprikláňajú sa k žiadnej strane, nestoja za nimi odbory ani občianski aktivisti. Sú jednoducho masívna rozhnevaná sila – ľudia, ktorí ťahajú ekonomiku, stredná vrstva, ktorej došla trpezlivosť. Všadeprítomná moc kapitálu, komerčná, politická i mediálna manipulácia, kriminalita, korupcia, migrácia, ekonomická nesloboda, život na dlh…Za najväčší problém súčasného sveta sa považuje obrovský rozdiel medzi majetkom a príjmami bohatých a chudobných ľudí. Francúzsko patrí medzi štáty, kde je príjmová nerovnosť najvyššia za niekoľko desaťročí. Za zlú situáciu nenesú vinu chudobní a stredná vrstva, ale na nich najviac dopadajú reformy prezidenta Macrona. Keď v máji 2017 vstúpil do prezidentského paláca, mal veľkú podporu obyvateľstva. Po reformách, keď zrušil milionársku daň a tzv. ekologickou daňou chcel zaťažiť pohonné látky, jeho podpora klesla k 20 percentám a Macron získal prívlastky typu „prezident bohatých a arogantný elitár“. Po 17.novembri 2018 sa Francúzi už rozhodli bojovať o všetko. Proti sociálnej nerovnosti, veľkým korporáciám, niektorí aj proti EÚ, euru či samotnému prezidentovi.
Prezident musel reagovať, priznal chyby a prisľúbil sociálne reformy. Od januára 2019 sa minimálna mzda zvýši takmer na 1600 eur, (na Slovensku na 520 eur). Príjmy dôchodcov, ktoré nepresahujú 2000 eur budú oslobodené od daní. V súvislosti s tým ma napadla otázka: Čo by Francúzi robili v prípade slovenských miezd a dôchodkov (od 278 eur do cca 1000 eur)? Pravdepodobne by vypukla 2. Veľká francúzska revolúcia, podobná tej z roku 1789? Zatiaľ žlté vesty sformulovali množstvo požiadaviek, o.i. obmedzenie daňových únikov boháčov, znovuznárodnenie verejného majetku, obmedzenie migrácie atď.
Z článku sa tiež dozvedáme, že hlavy dvíhajú aj v Belgicku, Holandsku a žlté vesty vyrazili do ulíc tiež v Portugalsku, na Taiwane, v Poľsku, Izraeli a ďalších krajinách. Na Slovensku sa očakávajú veľké pochody žltých viest po tom, ako si naši poslanci zvýšili platy o 1000 – 1500 eur, ale dôchoddy len o 8,4 eur a energie, potraviny ai. o 6 – 8 eur! Slovenské žlté vesty sa nazvali „spájačmi“, ktorí načúvajú požiadavkám občanov a dávajú im ucelenú formu. Môžeme Slovákom zazlievať? Držíme im palce a majú plnú podporu aj nás dôchodcov.