Ludovika Energy s r. o. hrozí SR súdom o 22 mil. eur a 616 mil. dolárov za zamietnutie predĺženia prieskumu U-ložiska Košice-Jahodná

17. septembra 2018, Milan Tréger, Nezaradené

SME 12. 9. 2018 informoval, že „Ludovika Energy opäť neuspela s prieskumným územím na Jahodnej“. Ludovika Energy realizovala geologický prieskum na ložisku Košice-Jahodná v rokoch 2005 – 2010. Nakoľko MŽP SR s predĺžením prieskumu nesúhlasilo, Ludovika Energy (LE) toto rozhodnutie napadla na súde. Zároveň LE neúspešne žiadala o nové prieskumné územie na vzácne zeminy (TR), čo odmietli aj ochranári a samosprávy. Preto súdne spory pokračujú.

Podľa informácií na Googli LE s r.o. Odštepný závod Spišská Nová Ves sa bude súdiť nielen o 22 miliónov eur investovaných do prieskumu ložiska, ale aj o možnom ušlom zisku, ktorý predstavuje 616 miliónov dolárov. Uviedol riaditeľ LE.

Po hrozbe obnovenia súdneho sporu  medzi americkou firmou EuroGas a SR o 8 -22 miliárd dolárov za odňatie dobývacieho priestoru ložiska mastenca Gemerská Poloma, tu máme novú hrozbu od LE, ktorá je dcérskou spoločnosťou kanadskej spoločnosti Tournigen Gold. Dúfajme, že ďalšia dcéra spoločnosti Tournigen Gold – Kremnica- Gold, s r.o. nebude podobne vymáhať „ušlý zisk“ z možnej ťažby zlata a striebra ložiska Kremnica-Šturec, ktorého prieskum tiež v nedávnej minulosti realizovala.

Ako geológ som,  pravdepodobne ako väčšina občanov – vlastníkov nerastného bohatstva, privítal novelu Ústavy SR z roku 2014 podľa ktorej sa článok 4 Ústavy rozšíril o vetu: „Slovenská republika chráni a zveľaďuje toto bohatstvo, šetrne a efektívne využíva nerastné bohatstvo a prírodné dedičstvo v prospech svojich občanov a nasledujúcich generácií.“

Pravdepodobne toto rozšírenie článku 4 Ústavy spolu so skúsenosťami z praxe prieskumu a ťažby zahraničných aj domácich súkromných spoločností motivovali troch poslancov Mostu-Híd, aby podali návrh novely Geologického zákona. Podľa ich návrhu by MŽP SR nebolo povinné určiť prieskumné územie každému žiadateľovi, pokiaľ by to bolo v rozpore s čl.4 Ústavy a zároveň bez súhlasu vlastníkov nehnuteľností a bez súhlasu orgánov samosprávy.

Zároveň je logické očakávať podobný krok aj od MH SR, ktoré by malo novým Banským zákonom naplniť rozšírené znenie čl.4 Ústavy. Svoj postoj som vyjadril v blogu „Slovensko potrebuje nový Banský zákon“ (19.9.2015).