Prečo Peter Bárdy spája Eduarda Chmelára s Mariánom Kotlebom a Štefanom Harabínom?

13. júna 2018, Milan Tréger, Nezaradené

V dnešných Aktualitách.sk som si prečítal komentár Petra Bárdyho „Správa o deštrukcii republiky“ a myslím si, že autor dobre vystihol súčasnú neutešenú politickú situáciu a nedôveru občanov ku koalícii aj opozícii. S čím však nemôžem súhlasiť je veta: „Od kandidátov ako Eduard Chmelár, Marián Kotleba, Štefan Harabín sa len ťažko dožijeme vecnej kampane.“ Na rozdiel od pána Bárdyho sa domnievam, že Eduard Chmelár si spájanie s Kotlebom a Harabínom vonkoncom nezaslúži. Keďže články a komentáre E. Chmelára už dlhodobo sledujem, myslím si, že jeho vízia nového, moderného, demokratického Slovenska je oveľa lepšia, ako vízie ostatných prezidentských kandidátov z radov koalície aj konzervatívno-neoliberálnej opozície.

Ako príklad uvediem príspevok E. Chmelára v Parlamentných listoch z 28.5.2017 „Tento štát treba premyslieť a založiť odznova.“ V tomto príspevku o.i. uvádza: „SR sa nezrodila zo slobodnej vôle národa vyjadrenej v referende, ale ako posledná možnosť riešenia ústavnej krízy. Pre jeho tvorcov nebol cieľom štát, ale nová inštitucionálna forma na jeho rozkrádanie. Predobrazom každého demokratického štátu je spoločenská zmluva. Jej podstata spočíva v tom, že ľud sformovaný na princípe občianskej rovnosti ustanoví svoju vlastnú vládu, ktorá sa zaviaže vládnuť v duchu verejného záujmu a podľa vopred stanovených ústavných pravidiel. Dnes nám však vládnu koaličné rady – neústavné orgány, ktoré majú vyššiu váhu ako parlament. Toto nie je demokracia, ale plutokracia. Zažívame skutočnú klinickú smrť demokracie.“

Preto súhlasím s názorom E. Chmelára, že Slovensko je zrelé na novú, demokratickú, ľavicovú alternatívu, neviazanú na žiadne oligarchické skupiny. Máme aj na čo nadviazať: Na Odkaz SNP a na Dubčekov Socializmus s ľudskou tvárou z jari 1968.