V daňových rajoch si 4800 slovenských spoločností ulialo vyše 10 miliárd eur

17. januára 2018, Milan Tréger, Nezaradené

Táto správa sa len pred niekoľkými dňami objavila v našich médiách. Na túto tému uverejnil R. Geist pozoruhodný článok v Pravde 16.11.2017, pod názvom „Daňové raje – stroj na sociálnu nespravodlivosť“. V európskych daňových rajoch akými sú Luxembursko, Holandsko, Írsko, Cyprus, Belgicko, Malta, V. Británia, Švajčiarsko, Lichtenštajnsko, Monako, Gibraltár, prichádza ročne EÚ o pätinu príjmov z firemných daní, teda asi o 60 miliárd eur. Je to kapitál ukradnutý zvyšku spoločnosti. Daňové raje využívajú najmä veľké nadnárodné spoločnosti ako sú Apple, Google, Uber, Nike a iné. R. Geist to oprávnene považuje za klasický prípad morálnej dilemy: Ak môžu pravidlá tvoriť bohatí a mocní, vytvoria ich v prospech bohatých a mocných.“

Miroslav Vajs  v Pravde (7.11.2017) v článku „Paradais Papers odhalili nechuť bohatých platiť dane “ uviedol, že medzi inými je aj miliardár G. Soros, považovaný za „filantropa“. V daňových rajoch môže údajne ukrytých až 10 biliónovUSD. Len v troch daňových rajoch, malých ostrovoch Bermudy, Britské Panenské ostrovy a Bahamy s počtom obyvateľov cca 450 000, prúdi ročne viac peňazí ako je ročný HDP Nemecka. A zároveň aj preprané „investície“ z týchto troch daňových rajov sú vyššie ako investície z Nemecka. Nemôžeme sa teda čudovať, že bohatí a mocní môžu v ďaka „Imperializmu peňazí“ postupne ovládnuť a kolonizovať takmer celý svet.

V súvislosti s týmto katastrofálnym stavom, by sme sa my, radoví občania mali opýtať našich politikov, koaličných aj opozičných aj europoslancov:

-ktoré sú to spoločnosti a ktorá z 4800 spoločností si koľko eur uliala v ktorom daňovom raji. Aké sankcie pre tieto spoločnosti štát pripravuje. Čo plánuje EK a EP?

– Ako pomohol, resp. pomôže „Schránkový zákon“ z dielne pani ministerky Žitňanskej tieto daňové úniky minimalizovať? Tých 10 miliárd eur by mohlo významne pomôcť v krachujúcom školstve (platy učiteľov), zdravotníctve (platy sestier), doprave )cesty a diaľnice), v sociálnej oblasti (dôchodky, prídavky na deti, pomoc takmer miliónu ľudí na hranici, resp. pod hranicou chudoby alebo  takmer miliónu  zadľžených ľudí, pre ktorých sa chystá konkurzná amnestia.

-Ako tento problém bude riešiť minister financií a ako by daňové raje riešili opozičné strany (SAS, OĽANO, SME RODINA a KDH), ktoré zatiaľ mlčia . A blížia sa voľby, v ktorých chce opozícia prevziať moc. My, voliči čakáme na jasné stanoviská.