V EÚ nie sú daňové raje?

11. decembra 2017, Milan Tréger, Nezaradené

Ako reakciu na alarmujúce informácie o daňových rajoch uverejnených v „Panama Papers“ a „Paradise Papers“, vytvorila EÚ Čierny zoznam 17 daňových rajov. Všetkých 17 daňových rajov je však mimo EÚ ! Minister Kažimír informoval, že existuje aj tzv.“Sivý zoznam“ krajín, ktorých daňové systémy bude EÚ aj ďalej monitorovať a ktoré sľúbili nápravy, aby sa nedostali na „Čierny zoznam“.

Na rozdiel od zavádzajúcich informácií z EÚ, uverejnil R. Geist (Pravda,15.11.2017) článok o daňových rajoch v EÚ. Z článku vyplýva, že EÚ prichádza kvôli daňovým rajom o pätinu príjmov z firemných daní, teda asi o 60 miliárd eur. Ide o kapitál ukradnutý zvyšku spoločnosti. Daňové raje sa tak stávajú strojom na sociálnu nespravodlivosť. K daňovým rajom v EÚ patria Luxembursko, Holandsko, Írsko, Cyprus, Malta, Belgicko, V. Británia (ostrov Man), mimo EÚ Lichtenštajnsko, Švajčiarsko, Monako a i. Podľa R. Geista ide o morálnu dilemu: „Ak môžu pravidlá tvoriť bohatí a mocní, vytvoria ich v prospech bohatých a mocných“. Typickým príkladom je miliardár G. Soros a jeho predstavy o globalizácii. Podľa odhadov analytikov môže byť v daňových rajoch ukrytých až 10 biliónov USD.

Podľa ministra Kažimíra sa v EÚ uvažuje o postihu vo forme tzv. „zrážkových daní vo výške 35%“, ktoré by mali byť dostatočne demotivačné. Pochybujem, že pre obyčajných daňových poplatníkov, ktorí musia svoje dane platiť bez akýchkoľvek úľav, bude prijateľné. Obyčajní daňovníci  by privítali zverejnenie zoznamu vyše 4000 slovenských firiem a fyzických osôb, ktoré ulievajú svoje zisky v daňových rajoch v rôznych schránkových firmách a ako bude štát daňové nedoplatky vymáhať. A tiež očakávajú legislatívne riešenie od EK a EP, na zákaz prijímania „investorov“, ktorých preprané „investície“ pochádzajú z daňových rajov.