Je odmena 64 mil. eur Advokátskej kancelárii v súlade s verejným záujmom?

28. septembra 2017, Milan Tréger, Nezaradené

Štát by mal vyplatiť 64 miliónov eur Advokátskej kancelárii Radomíra Bžána za zastupovanie SR v spore s talianskym ENELOM o vodné dielo Gabčíkovo. Zmluvu s Advokátskou kanceláriou uzavrela spoločnosť MH Manažment (bývalý FNM) na čele s nominantom Smeru-SD B. Bačíkom v roku 2015. OĽANO žiada ministra Žigu, aby B.Bačíka odvolal. Minister Žiga s tým nesúhlasí a ani sa necíti byť za kauzu zodpovedný, nakoľko v roku 2015 bol ministrom ŽP a nie ministrom hospodárstva. Zároveň upozorňuje, že Advokátska kancelária urobila aj kus práce, keďže zachránila viac ako 700 miliónov eur a aj tak ide podľa Vyhlášky o odmeňovaní advokátov len o polovicu odmeny. Táto vyhláška totižto umožňuje, (tvrdí R. Bžán ), odmenu až 20%, teda 140 mil.eur! Takže my, daňoví poplatníci, by sme mali byť vďačný, že Advokátska kancelária je taká veľkorysá.

Pri tejto superzlodejine by mal už dnes vystúpiť premiér Fico, ktorý nám sľuboval, že do troch minút odvolá zodpovedných hriešnikov. Na čo čaká? Opäť na roky nekonečného vyšetrovania so záverom: SKUTOK SA NESTAL? A prečo mlčia koaliční partneri, páni Danko a Bugár? My, okradnutí občania, by sme sa mali pýtať:

-Kto navrhol a schválil takúto vyhlášku?

-Čo robia všetky štátne úrady zodpovedné za boj proti korupcii a za VEREJNÝ ZÁUJEM?

-Premiér Fico nás pred niekoľkými dňami informoval, že na Slovensku vznikne ďalší protikorupčný ÚRAD NA OCHRANU VEREJNÉHO ZÁUJMU. Myslíme si že úradov už máme na Slovensku dosť a ešte žiadny úrad korupciu neodstránil a verejný záujem neochránil. Korupcie prekvitá ďalej a prezident PZ sa ch váli množstvom vyšetrených prípadov typu 20 eurových, resp. „klobáskových superpodvodov“.

Verím že na ďalší pochod proti korupcii nepríde už „len“ niekoľko tisíc študentov, ale oveľa viac oprávnene nahnevaných a okradnutých občanov.