NIE uvoľneniu dlhovej brzdy

12. septembra 2017, Milan Tréger, Nezaradené

Slovensko by nemalo uvolniť dlhovú brzdu z nasledovných dôvodov:

1. Vládny dlh už v súčasnosti dosahuje 42 miliárd eur, čo predstavuje okolo 7800 eur na obyvateľa. Hoci náš dlh dosahuje len 52% HDP, v EÚ je 9 štátov s nižším dlhom: Švédsko, Česko, Litva, Lotyšsko, Rumunsko, Dánsko, s dlhom 38 – 41%, Bulharsko a Luxembursko s dlhom 24 – 28% a Estónsko s dlhom len 9%. Nemalo by si Slovensko brať príklad z týchto štátov, tým viac, že ambíciou vlády je vyrovnaný štátny rozpočet do roku 2020?

2. Položme si otázku, kto by v konečnom dôsledku splácal úver (okolo 17 miliárd eur)? Nebola by to vláda ani poslanci, ale občania, formou vysokých DPH, spotrebných daní atď. Ak podľa pána premiéra sa Slovensku výnimočne darí, rastie HDP, príjmy ŠR, klesá nezamestnanosť, nemali by sa tieto zdroje použiť na financovanie dopravnej infraštruktúry, bez ďalšieho zadlžovania?

3. Ak sa spätne pozrieme na transparentnosť a efektívnosť výstavby našich diaľnic financovaných z eurofondov, (Váhostav, Doprastav, tunelovanie tunela Branisko a i.), sú oprávnené obavy, že v podobnom duchu to môže pokračovať aj ďalej. Tiež si pamätáme na sľuby, že diaľnica D-1 bude hotová do roku 2010. Preto sľuby koalície by sme mali brať s rezervou a povedať NIE uvoľneniu dlhovej brzdy.