Prečo len Írsko a prečo len Apple?

25. augusta 2017, Milan Tréger, Nezaradené

Minulý týždeň požiadala Európska komisia (EK) Írsko, aby žiadala od Apple zaplatiť daňový dlh 13 miliárd eur. Írsko však protestuje a argumentuje tým, že daňové zákony z ktorých Apple ťažil sa vzťahovali na všetky firmy a tieto zákony boli v súlade so zákonmi EÚ. EK a pán J.C. Juncker by mali nám občanom vysvetliť, či Írsko hovorí pravdu alebo zavádza. Zároveň vzniká niekoľko logických otázok:

-Koľko firiem bolo zvýhodnených írskymi daňovými zákonmi a o koľko miliard eur, okrem 13 miliard pre Apple, bolo ukrátené Írsko a následne aj EÚ?

-Ktoré daňové raje v EÚ, okrem Írska, okrádajú občanov a štátne rozpočty a koľko miliard eur ide? Malo by v tomto smere byť príkladom Luxembursko, kde údajne až 46% HDP pochádza z bankových špekulácií prebiehajúcich v cca 190 privátnych bankách a v 26000 pobočkách (stav v roku 2011). Pritom v roku 1955 bolo v Luxembursku len 12 bánk, v roku 1972 už 51 bánk.

-O koľko miliard eur bol ukrátený štátny rozpočet Slovenska, „vďaka“ daňovým prázdninám nadnárodných spoločností? Aké daňové prázdniny môžu očakávať občania Slovenska (a EÚ), živoriaci z 400-600 euro mesačne?

-Nie je tento „odvážny“ krok EK len prejavom obyčajného pokrytectva? Nemala by problém daňových rajov globálne riešiť OSN?