Saudská Arábia na čele Rady OSN pre ľudské práva (UNHRC) ?

5. novembra 2016, Milan Tréger, Nezaradené

OSN je pod paľbou ostrej kritiky po tom, ako sa na verejnosť dostala správa, že Saudská Arábia (SA) bude predsedať Rade OSN pre ľudské práva. Rada OSN má 47 členov volených VZ OSN. Kritika OSN je plne opodstatnená z toho dôvodu, že kráľovstvo SA je príkladom absolútnej monarchie s minimálnou možnosťou politickej participácie alebo možnosťou zmeniť vládu. Politické strany sú zakázané, národné voľby sa nekonajú. Legitimita vlády monarchu sa odvodzuje od Alaha, nie od ľudu, ako v iných islamských krajinách. V SA je základom islamského práva Korán a šarría. K typickým trestom patrí kruté mučenie či dokonca smrť. SA nerešpektuje Všeobecnú deklaráciu ľudských práv z dôvodu nezlučiteľnosti niektorých článkov s islamom. Občanom SA môže byť len moslim. SA žiada Západ, aby ukončil „diskrimináciu na základe náboženského vyznania.“ Pritom len málo krajín vykazuje toľko etnickej, náboženskej a kultúrnej neznášanlivosti ako SA. Deťom sa vštepuje nenávisť, keď ich učia, že kresťania sú svine a židia opice. Všetky kríže a nemoslimské symboly sa konfiškujú a ničia. Každý, koho chytia pri pokuse pašovať Bibliu alebo iné nemoslimské publikácie, môže byť popravený.

Ľudskoprávne organizácie Human Rights a Amnesty International kritizovali SA za bombardovanie šítskych povstalcov v Jemene. Od marca 2015 tam už zahynulo vyše 4000 civilistov. Žiadne západné ani naše médiá však o týchto zločinoch SA takmer vôbec neinformujú. Je to v súlade s uznesením BR OSN alebo ide o akciu podobnú vojne USA a spojencov proti Iraku v roku 2003?

Záver? Štáty, ktoré sú vďaka svojím obrovským zásobám ropy spojencom USA, si prostredníctvom miliárd petrodolárov môžu dovoliť porušovať ľudské práva a dokonca nechať sa zvoliť na čelo Rady OSN pre ľudské práva. Rusko, Čína a ďalšie krajiny majú v Saudskej Arábii žiarivý vzor ako by mali v ľudských právach pokračovať.