Vonkajšia bezpečnosť a obrana EÚ

20. septembra 2016, Milan Tréger, Nezaradené

V Bratislavskom vyhlásení (16.9.2016) k vonkajšej bezpečnosti a obrane EÚ sa veľmi stručne oznamuje, že cieľom bude posilňovanie spolupráce EÚ v oblasti vonkajšej bezpečnosti a obrany v náročnom geopolitickom prostredí. Ďalej sa v tomto dokumente uvádza (citujem): „Okamžité začatie vykonávania spoločného vyhlásenia s NATO“(koniec citátu). Myslím si, že veľa našich občanov by zaujímalo, čo by z pohľadu EÚ toto „spoločné vyhlásenie s NATO“ malo obsahovať. Pravdepodobne by sa väčšina našich ľudí stotožnila s tými otázkami, ktoré v relácii TA3 Téma dňa, kládol bezpečnostný analytik pán Zábojník:

-kto je zodpovedný za migračnú krízu?

-prečo elita EÚ včas a zodpovedne nepripravila opatrenia na účinnú obranu schengenského priestoru?

Zároveň sa žiada doplniť otázku, prečo si nikto na summite nepoložil otázku, ktoré udalosti v minulých rokoch vyvolali príval utečencov z Iraku,Sýrie, Afganistanu, Líbye a ďalších krajín Blízkeho východu a Afriky? Myslím si, že odpoveď by bola jednoduchá: Boli to agresie USA a NATO v Iraku (2003), Sýrii a Líbyi (2011), v Afganistane (po roku 2001). Tieto vojenské zásahy, ktoré mali krajinám s diktátormi mali priniesť slobodu, demokraciu a ľudské práva, priniesli chaos, občianske vojny, tisíce mŕtvych a ranených, vrátane bezzbranných žien a detí. Je nepochopiteľné, prečo USA a NATO a EÚ netrestajú rovnako aj Saudskú Arábiu, kde o slobode, demokracii a ľudských právach môžu obyvatelia len snívať. Keď diktatúra má ohromné zásoby ropy a poslúcha priateľov z USA, potom sloboda, demokracia a ľudské práva nie sú dôležité.

Myslím si, že keď v roku 1991 ZSSR rozpustil Varšavskú zmluvu, malo byť rozpustené aj NATO. Tým viac, že Gorbačov mal od prezidenta Busha prísľub, že po rozpustení Varšavskej zmluvy skončí aj NATO. Dnes vidíme, ako sa tento sľub splnil. Som presvedčený, že EÚ by sa v otázkach bezpečnosti a obrany mala spoliehať sama na seba a nedovoliť diktát USA. Členstvo EÚ v NATO neprinesie Európe mier, čo bol jeden z hlavných cieľov po 2. svetovej vojne. Elita EÚ, ak sa považuje za demokratickú, by mala vyzvať vlády všetkých 27 členských štátov na vypísanie referend o zotrvaní, resp. odchode z NATO.